Promjenama do posla

U radne knjižice i znanja, vještine, poslovno iskustvo

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
U radne knjižice i znanja, vještine, poslovno iskustvo
07.03.2013.
u 17:17
Apsolventi fakulteta više se neće tretirati kao srednjoškolci jer imaju više znanja i vještina od njih, najavljuje Jovanović
Pogledaj originalni članak

Utemeljenje Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira, Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala, registra zanimanja i kvalifikacija te osnivanje sektorskih vijeća omogućit će građanima Hrvatske da budu konkurentniji na tržištu rada u domovini i u Europskoj uniji, a značit će i reviziju Bolonje.

Time će njihove diplome, odnosno obrazovanje, postati prepoznatljivo u Europi, a njihova znanja, vještine i kompetencije koje mogu biti posljedica formalnog, neformalnog i informalnog učenja što će biti svrstano u određene kategorije.

To su novinarima kazali ministri obrazovanja Željko Jovanović i rada Mirando Mrsić.

– Novost je da od 1. srpnja sadašnje sive radne knjižice odlaze u povijest. Umjesto njih uvest će se elektroničke radne knjižice u kojima će uz formalno obrazovanje svakome biti upisana njegova znanja, vještine i kompetencije koje je stekao na druge načine, primjerice radom u tvrtki – kazao je ministar Mrsić.

Istaknuo je da Hrvatska mora definirati koja će joj znanja i vještine trebati za deset ili petnaest godina, odnosno koje će se gospodarske grane razvijati kako bi se obrazovanje učenika i studenata moglo prilagoditi potrebama tržišta.

>>Sindikati: Pravilnik za izbor u znanstvena znanja je skandalozan

Istaknuo je da su strukovnom obrazovanju nužne drastične promjene jer današnji učenici nakon završetka škole nisu u stanju obavljati poslove za koje su se obrazovali. Prema riječima ministra Jovanovića, apsolventi fakulteta više se neće tretirati kao srednjoškolci jer imaju više znanja i vještina od njih.

Oni će biti smješteni u posebne kategorije, a poslodavci, ako prepoznaju njihove kompetencije, moći će ih zapošljavati na određena radna mjesta. Jovanović kaže da bi se taj posao trebao dovršen za dvije godine.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

TR
tramontana
17:27 07.03.2013.

U radne knjižice i znanja, vještine, poslovno iskustvo... -------------------------------- I šta će napisati Milanoviću, Jovanoviću, "ingrid ingliš"??? Vjerojatno da su slučajni, da imaju zrcalo ili da vladaju engleskim.

JA
jamanuša
17:37 07.03.2013.

kad će polušprajc isušiti močvaru odgovor kad mu maminjo dopustu, puno je grmjelo a kiše niotkud.

NO
nono
17:49 07.03.2013.

Ne mogu vjerovati kako nam se uliznički obraćaju oni koji sve natječaje fingiraju, sve se kvote za raspored kadrova po državnim tvrtkama daju samo po pitanju poslušnosti i stranačkom rasporedu.Nije to nikakva novost u našem političkom vremenu i prostoru, ali HELLO-u pa gdje je tu TA NOVA PRAVEDNOST.......floskule za budale. Što se naslova tiče znam da nisu baš sva znanja i vještine za radnu knjižicu neke su samo za po doma.