Novi trend

U ‘outletima’ mliječnih proizvoda ušteda 200 kuna mjesečno, redovi i za 90% jeftinije slatkiše

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
outlet trgovina
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
28.01.2016., Zagreb - Outlet trgovina hrane na trznici Dolac.
29.01.2016.
u 14:23
Jogurt kojemu uskoro istječe rok u Dukatu na Dolcu može se naći za samo 0,99 kn, litra jogurta 4,99 kn, a slično je i Atlanticu te u Pan-peku
Pogledaj originalni članak

Sve ove proizvode platio sam 80-ak kuna, a u “normalnom” dućanu koštali bi me i 200 – kaže Mladen Grdiček iz Jastrebarskog, koji je jučer s Dukatova štanda sa zagrebačkog Dolca otišao s nekoliko punih vrećica jogurta, mlijeka, mliječnih deserata..., za koje su redovi iz dana u dan sve duži.

Subotom najveće gužve

– Subotom se jedva može i prići štandu – smiju se prodavačice Zvjezdana Karlić i Branka Čolović. Osiromašeni građani pola litre sensia natur fermentiranog mlijeka, koje u standardnom trgovačkom lancu stoji i 7,99 kuna, ovdje plaćaju 2,99 kn, jogurt umjesto 2,99 plate 0,99 kn, voćni jogurt 1,59, a kinder maxi king, primjerice, kojemu je redovna cijena oko 5 kn, na Dukatovoj akciji košta manje od 2 kn. Ovakva sniženja, nerijetko i 70% od početne cijene – a i asortiman se stalno mijenja – u trgovačkim centrima teško je naći, čak i kad je rok trajanja puno kraći, tvrde kupci, kojima nije ni na kraj pameti da jogurt koji je još ispravan negdje plaćaju i trostruko više. Pola litre sensie u ovom “outletu” traje sve do 19. veljače, litra tekućeg jogurta od 4,99 kn do 4. veljače, osam litara trajnog mlijeka za 21,99 kn do 8. veljače...

– A kad imate osmero djece, sve se to potroši i puno prije – objašnjava nam Grdiček, koji tu kupuje najmanje jednom tjedno. Slično tvrde i umirovljeni J. L. i Gordana Rodić. Samo s 10-ak jogurta za 0,99 kn J. L. je jučer uštedio 20 kuna, a s ostalim artiklima mjesečna se ušteda penje i na 200 kuna. Glasnogovornica Dukata Elena Wolsperger Dolezil kaže kako su na Dolcu prisutni već 30 godina.

No otkako prije godinu dana po akcijskim cijenama nude robu kojoj uskoro istječe rok, broj kupaca se, uz statistiku kako svaki 5. Hrvat ne može podmiriti osnovne potrebe, udvostručio. Ipak, ovakvi outleti nisu im prioritet jer i dalje 99% robe s kratkim rokom trajanja doniraju.

No za mjesec-dva otvorit će još jedan outlet u Bjelovaru. Diskonti ili tvornički dućani proizvođača nekad su se podrazumijevali, no oni koji su opstali danas dobivaju još socijalniju dimenziju.

Bogatu paletu proizvoda, među kojima one kojima se bliži istek roka trajanja jeftinije 30 do 90%, Atlantic grupa nudi u dućanima na zagrebačkim tržnicama Utrina i Trešnjevka. Najtraženiji su, doznajemo, Raffaello i Ferrero Rocher kad ih ima, ali i proizvodi za čišćenje, kozmetika, juhe, paštete... Cockta black tonic od litre i pol tamo se može kupiti već za 3,19, štapići za 90 lipa... S obzirom na to da nisu fokusirani na maloprodaju, iz Atlantica kažu kako nemaju namjeru širiti taj segment poslovanja. No ponuda proizvodima s kraćim vremenom isteka preporučenog roka upotrebe pokazala se, tvrde, korisnom.

Prije isteka roka trajanja

– Potrošač tako može dobiti ispravne kvalitetne proizvode vrlo povoljno, a kompanija iz utrška pokriva dio osnovnih logističkih troškova i ujedno štedi na troškovima zbrinjavanja nakon isteka roka proizvoda, neovisno o njihovoj ispravnosti – kažu.

U sklopu tvornice Pan-pek u Planinskoj kruh se može kupiti za 5 umjesto za 7 kn, a motani burek za 7 umjesto za 10 kn. No do 12 sati sve se rasproda. 

>> Zimsko sniženje od 27. prosinca do 25. veljače 

>> Evo što možete kupiti do 200 kuna na siječanjskim sniženjima

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

BA
bađo15
17:41 29.01.2016.

A gledajte mlijeko da kupite u trgovini po normalnoj cijeni ili tamo za 60% nizu cijenu popiti ce se u roku od dva dana tako da se zbilja i isplati..