RASTE BROJ LOKALNIH SLUŽBENIKA

U općinama 2,5 puta više zaposlenih nego prije 18 godina!

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dubravka Jurlina Alibegovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dubravka Jurlina Alibegovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dubravka Jurlina Alibegovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dubravka Jurlina Alibegovic
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Dubravka Jurlina Alibegovic
23.03.2021.
u 06:31
Pokazalo se da je zaposlenost na lokalnoj razini najviše rasla u prvoj godini nakon izbora
Pogledaj originalni članak

U posljednjih 18 godina, nakon četiri kruga lokalnih izbora, broj zaposlenih u općinama povećao se više nego dva i pol puta, u županijama se udvostručio, dok se broj zaposlenih u gradskim lokalnim organima vlasti povećao za 50 posto. 

Najveći grad Zagreb, oko čijeg će se upravljanja najviše lomiti koplja na predstojećim izborima u svibnju, povećao je broj zaposlenih u gradskom poglavarstvu za 21 posto.

– Prema zadnjem raspoloživom podatku, krajem 2019., u 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave bilo je zaposleno 19.047 službenika i namještenika, odnosno 2409 zaposlenih u županijama, 10.777 u gradovima i 5861 u općinama. U Zagrebu je bilo zaposleno ukupno 3085 službenika i namještenika – navodi bivša ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, sada znanstvenica Ekonomskog instituta Zagreb koja se u svom radovima najviše bavi funkcioniranjem lokalne uprave. 

Zapošljavanja nakon izbora

Pokazalo se da je zaposlenost na lokalnoj razini najviše rasla u prvoj godini nakon izbora, nakon što dođe do smjene vlasti u gradovima, općinama i županijama. Podataka za  2020. godinu još nema, no sudeći po stanju na kraju 2019.  u odnosu na 2018. godinu, kadrovske službe imale su pune ruke posla i pred kraj ovoga mandata.

Primjerice, porast zapošljavanja u 2019. u odnosu na 2018. evidentan je u općinama  za 7,3 posto i županijama 2,3 posto, dok je broj službenika i namještenika u gradovima ostao nepromijenjen u odnosu na 2018. godinu, ali je u Zagrebu povećan 4,0 posto.

– Nakon lokalnih izbora, u pravilu, slijedi odluka župana, gradonačelnika i općinskih načelnika o potrebi povećanog zapošljavanja – tvrdi Jurlina Alibegović što dokazuje i podacima na temelju broja zaposlenih.

Broj zaposlenih službenika i namještenika povećan je godinu dana nakon posljednjih lokalnih izbora održanih u 2017., i to za 11,2 posto u gradovima, u općinama za 7,3 posto, dok je u županijama ostao nepromijenjen. Prethodni lokalni izbori provedeni  2013. doveli su do porasta zapošljavanja u županijama (8,1 posto), dok su gradovi i općine  tada bili oprezniji.

Jedino se poslije lokalnih izbora 2009. zadržao gotovo neizmijenjen broj službenika i namještenika u jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Situacija nije bila takva poslije lokalnih izbora 2005. jer se broj službenika i namještenika znatno povećao – za 3,8 posto u županijama, 9,7 posto u gradovima i 4,0 posto u općinama.

Prevelik, trom sustav

– Za obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga i dodijeljenih poslova službenicima i namještenicima u županijama, gradovima i općinama potrebna su stručna znanja i vještine kako bi mogli kvalitetno i brzo obavljati poslove za građane i poduzetnike, koji to od njih očekuju. U skladu s procijenjenim brojem stanovnika 2019. godine, gradski službenici i namještenici pružaju usluge i obavljaju poslove u prosjeku za 271 stanovnika s prebivalištem u gradu, dok su općinski zaposlenici zaduženi za javne poslove iz svog samoupravnog djelokruga u prosjeku za 196 stanovnika koji žive na području općine, navodi Dubravka Jurlina Alibegović.

Usprkos sve većem broju zaposlenih  ankete i istraživanja  pokazuju da javna uprava na svim razinama  vlasti i općenito javni sektor nije dovoljno učinkovit te ne mogu odgovoriti svim zahtjevima moderne javne uprave. Jurlina smatra da je razlog za to i  manjak obrazovanih i inovativnih ljudskih resursa.

– Bez obzira na to što je posljednjih godina znatno unaprijeđeno upravljanje, prevelik sustav, razmrvljen u malene jedinice, nije organizacijski, upravno, financijski i kadrovski kapacitiran za poslove za koje je zadužen. Sve to ima za posljedicu preskupe usluge koje treba pružati, komentira bivša ministrica.

Inače, osim što imaju gotovo  20 tisuća čistih službeničkih mjesta, lokalne vlasti upravljaju i kontroliraju rad niza komunalnih i lokalnih poduzeća u kojima se ukupan broj zaposlenih procjenjuje na najmanje 30 tisuća. Povrh toga, lokalne vlasti odlučuju i o zapošljavanju u svim lokalnim ustanovama koje financiraju, poput vrtića i škola, ali i bolnica na svom području, čime se utjecaj i značenje lokalnih vlasti dodatno širi pa ne čudi velik interes stranaka i nestranačkih kandidata za pobjedu na lokalnim izborima.

 

Obnova nakon potresa - godinu dana poslije

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 163

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:08 23.03.2021.

Ukidanje 2/3 gradova i općina je jedini spas. Tko to napravi izgubit će izbore i spasiti HR.

Avatar SileZla
SileZla
07:39 23.03.2021.

Bože u kakvu nakaradu se ova država pretvorila.

DU
Deleted user
06:56 23.03.2021.

Trebalo bi uzeti čisti list papira i napraviti novu normalnu državu!