Smrtonosna zaraza

U Njemačkoj već troje umrlih od crijevne epidemije

Foto: Informationsdienst Wissenschaft
U Njemačkoj već troje umrlih od crijevne epidemije
24.05.2011.
u 14:42
Riječ je o novom, do sada nezabilježenom soju bakterije, koja ranijih godina nije prouzročila ovako teške posljedice i nije se ovako brzo širila
Pogledaj originalni članak

Od posljedica zaraze bakterijom poznatom kao EHEC u Njemačkoj je, kako se zasad čini, od nedjelje umrla treća osoba, javlja DPA. Riječ je o neobično agresivnoj crijevnoj zarazi od koje je u posljednja dva tjedna na sjeveru Njemačke oboljelo već oko 400 osoba, od čega se neke u bolnici bore za život.

Od enterohemoragične Escherichije coli (EHEC) u nedjelju je prvo umrla žena starija od 80 godina, koja je u bolnici u blizini Hamburga čekala na operaciju. U noći na četvrtak u Bremenu je umrla i jedna mlađa pacijentica, čija klinička slika odgovara opisu zaraze, ali se još utvrđuje je li bila riječ o EHEC-u, da bi danas u jednoj bolnici u Hannoveru umrla i izvjesna 83-godišnja pacijentica.

Razlog zabrinutosti zdravstvenih organizacija u Njemačkoj je to što se infekcija, od koje u toj zemlji godišnje oboli oko 1000 osoba, ove godine širi neuobičajeno brzo te što je klinička slika neusporedivo teža nego što je obično slučaj. Prema podacima Robert Koch-Instituta slučajevi bolesti otkriveni su još i u Hessenu, Mecklenburg-Vorpommernu, Sjevernoj Rajni – Vestfaliji, Berlinu i Saarlandu.

Spiegel Online izvještava da ovaj soj spomenute bakterije do sada još nije zabilježen te da je vjerojatno otporan na određeni broj antibiotika. Bolest se očituje krvavim proljevom, grčevima, nakupljanjem vode u organizmu i konačno otkazivanjem bubrega. U ponedjeljak navečer u životnoj opasnosti bila je još nekolicina oboljelih, od čega su neki morali biti priključeni na respirator. U posebno teškom stanju nalazi se oko 10 posto oboljelih.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

BV
biserka-v
22:39 24.05.2011.

Nije istina higijenske navike su u stalnom padu zbog novih lijekova antibiotika a dobri stari sapun pouzdano uništava sve mikrobe uključujući i E.Coli.

OB
-obrisani-
15:26 24.05.2011.

E. Coli inače živi u simbiozi sa nama i “stalno je nastanjena“ u našem probavnom sustavu, ovo je nešto novo. Samo jedna mala napomena, u idealnim uvjetima E.coli djeli se svakih pola sata, tako da nakon prvih 24 sata imamo 2 na 47 potenciju a to je močna gomilica, uostalom tko ne vjeruje neka računa, nakon prvog sata su 4 bakterije, za dva sata 16, nakon tri sata 64 i do ponoći se nakupi tih beštija.

OB
-obrisani-
22:04 24.05.2011.

biserka-ti si pravi biser ovdje heheheheehehehehe kaj je prevec je prevec hehehehehe