Izbori za EP

U inozemstvu 119 biračkih mjesta, trećina u BiH

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL/Ilustracija
U inozemstvu 119 biračkih mjesta, trećina u BiH
14.05.2019.
u 13:23
Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za slijedećih pet godina.
Pogledaj originalni članak

Osim u Hrvatskoj, dvanaest hrvatskih zastupnika za Europski parlament birat će se i u inozemstvu, u 46 država na 119 biračkih mjesta, a trećina njih, odnosno 41 je u Bosni i Hercegovini.

U odnosu na 2014., kada se za hrvatske europarlamentarce u BiH moglo glasovati na samo deset biračkih mjesta, za desetak dana to će se moći učiniti na njih čak 41 - na osam u Sarajevu, 15 u Mostaru, na po dva u Banjoj Luci i Tuzli te na četiri biračka mjesta u Livnu i na deset u Vitezu, gradovima u kojima su nedavno otvoreni hrvatski konzulati.

S osam na 13 povećan je i broj biračkih mjesta u Saveznoj Republici Njemačkoj - po tri će biti otvorena u Stuttgartu i Muenchenu, po dva u Berlinu, Duesseldorfu i Frankfurtu, a jedno u Hamburgu.

U odnosu na izbore prije pet godina, s dva na četiri povećan je broj biračkih mjesta u Srbiji - po dva će se otvoriti u Beogradu i Subotici, a umjesto na jednom hrvatski europarlamentarci u Austriji će se birati na dva biračka mjesta, oba u Beču u hrvatskom veleposlanstvu.

U Australiji će se moći glasovati na četiri biračka mjesta (Sydney, Canberra, Melbourn i Perth), na isto toliko u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, Chicago, Los Angeles, New York), na tri u Italiji (Rim, Milano, Trst), na po dva u Švicarskoj (Bern, Zuerich), Kanadi (Ottawa, Mississauga), Crnoj Gori (Podgorica, Kotor) itd.

Biračkim mjestima u inozemstvu treba dodati i dva biračka mjesta u Afganistanu te po jedno u Libanonu i Poljskoj na kojima mogu glasovati hrvatski vojnici u međunarodnim mirovnim misijama.

Građani Europske unije izlaze na izbore od 23. do 26. svibnja i biraju nove zastupnike Europskog parlamenta za slijedećih pet godina.

U Hrvatskoj se zastupnici biraju po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta određena izvan Hrvatske, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima.

VIDEO Što nam donose izbori za EU parlament

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

JO
JohannTrummer
14:13 14.05.2019.

hahaha ne vidim nigdje Irsku, od kud je dolazilo najvise negativnih komentara protiv HDZ-a. Al su zatu Pupovcu ustedili na prijevozu pa otvorili 4 u Srbiji te BiH. Bravo za demokraciju u Hrvata.

Avatar Feral
Feral
13:52 14.05.2019.

Izborni zakon treba promijeniti ,uvesti da pravo glasa imaju samo oni koji žive u Hrvatskoj i koji plaćaju poreze u istoj.

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:47 14.05.2019.

ne zato što sam općenito protiv evropske unije ali stvarno mi nije jasno zašto bi netko u australiji glasovao za zastupnike u evropskom parlamentu ?!