Uoči referenduma

U ime obitelji zabranio pristup medijima, HND pozvao na bojkot

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
U ime obitelji zabranio pristup medijima, HND pozvao na bojkot
30.11.2013.
u 21:39
Osim HRT-a, akreditacije su, na inzistiranje brojnih volontera, uskraćene i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu
Pogledaj originalni članak

U ime obitelji, građanska inicijativa koja je pokrenula referendum o ustavnoj definiciji braka, brojnim je medijskim kućama uskratila akreditaciju za sutrašnje druženje svojih volontera i podupiratelja. Među medijima kojima je uskraćen pristup je i HRT.

"Kroz cijelo referendumsko razdoblje, HRT se - izuzimajući malobrojne profesionalno odrađene emisije - nije pridržavao načela profesionalnosti, nepristranosti i neovisnosti te je time otežavao biračima da donesu informiranu odluku o referendumskom pitanju. Krivotvorenje informacija, pristranost voditelja, tendenciozan odabir gostiju, neizvješćivanje o važnim događajima i temama, dostigao je svoj vrhunac jučerašnjim, najnovijim krivotvorenjem izjave predstavnice 'U ime obitelji' u emisiji Hrvatska uživo koju je vodio g. Domagoj Novokmet", poručuju iz inicijative U ime obitelji, dodajući kako HRT kao javni servis ne bi smio tako postupati.

Osim HRT-a, akreditacije su, na inzistiranje brojnih volontera, uskraćene i portalima Index.hr, Net.hr, T-portal te svim izdanjima EPH grupe i Novom listu "jer su krajnje neprofesionalno izvješćivali o referendumu, sustavno vrijeđali sve građane koji žele glasati ZA brak kao zajednicu žene i muškarca, krivotvorili informacije o Građanskoj inicijativi, proizvodili i širili govor mržnje te krivotvorenjem stvarnosti i zastrašivanjem građana služili aktualnoj vlasti, sužavajući prostor građanske slobode i demokracije".

>> Večernji list i 24 sata neće izvještavati iz stožera 'U ime obitelji'

HND poziva na solidarni bojkot

Ovaj potez žestoko je osudio HND. Predsjednik HND-a Zdenko Duka u priopćenju je rekao kako su iz inicijative tražili, između ostalog, kućne adrese novinara.

"Sigurni smo da za potrebe obične novinarske akreditacije za jednu izbornu noć nema nikakve potrebe za deklariranjem novinarskih adresa. Ovo ističemo i zbog toga što smo posljednjim tjedana vidjeli brojna anonimna pisma i razglednice uglednim novinarima u kojima ih i zbog ćirilice i zbog njihovih stavova u vezi ovog referenduma vrijeđaju neki nepoznati prostaci i očiti (polu)fašisti", poručio je Duka.

Ne povuku li čelnici inicijative ovu odluku, dodao je, HND će pozvati na solidarni novinarski bojkot inicijative.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

ZE
zes87
22:23 30.11.2013.

pa svi ovi mediji koje su naveli su izrazito pristrano protiv inicijative izvještavali, nemojmo sad glumiti nevinašca gosopon duka, oni su nastupali kao aktivisti, a ne novinari

ZE
zes87
22:06 30.11.2013.

leflaneur pa bumo vidli hoće li proći, ipak hoće vama svima uprkos i partiji i severini i mili kekinu

ŠI
šifra2
22:30 30.11.2013.

Imaju petlje! Svaka čast u ime obitelji! Konačno netko tko im može reći možemo i bez vas!