ugovorna obveza

U HŽ Cargu 927 radnika ne može dobiti otkaz jer su bivši branitelji

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
U HŽ Cargu 927 radnika ne može dobiti otkaz jer su bivši branitelji
09.02.2014.
u 22:24
Ugovoreno je i da ove godine neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica.
Pogledaj originalni članak

Kad su potkraj siječnja prekinuti razgovori između Ministarstva prometa i rumunjske grupacije Grampet o privatizaciji HŽ Carga, kao veliki problem navodio se prevelik broj Cargovih zaposlenika, od kojih su mnogi zaštićeni od otkaza jer su bivši branitelji.

Naime, 927 radnika HŽ Carga, ili 35 posto ukupnog broja zaposlenih, ima status hrvatskoga branitelja, a to im, prema sporazumu između uprave te tvrtke i Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata HŽ-a iz 2007., daje povlasticu da ne mogu biti proglašeni tehnološkim viškom.Isti ugovor s udrugama branitelja u HŽ-u potpisali su 2007. i čelnici ostalih tvrtki iz sustava Hrvatskih željeznica.

Sada je u najvećim problemima HŽ Cargo, koji zapošljava 3482 radnika, a od kojih bi najmanje njih 1100 trebalo vrlo brzo dobiti otkaz, s privatizacijom ili bez nje. Iako je bilo najava da će u slučaju neprivatizacije Cargo otići u stečaj, prošloga je tjedna potpisan novi kolektivni ugovor koji bi trebao omogućiti opstanak tvrtke.

Ugovor su potpisali uprava HŽ Carga i Sindikat strojovođa Hrvatske, a odbio ga je potpisati Sindikat željezničara Hrvatske, koji je najavio prosvjed zbog, kako kažu, štetnog kolektivnog ugovora. Ugovorom je definiran način zbrinjavanja viška radnika i smanjenje ukupne mase plaće za 25 posto u prva tri mjeseca primjene. Nakon toga će se masa za plaće smanjivati za 15 posto u sljedeća tri mjeseca, odnosno za najmanje deset posto u preostalih šest mjeseci.

Ugovoreno je i da ove godine neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica. Usporedno s potpisivanjem kolektivnog ugovora provedene su aktivnosti vezane uz novi Pravilnik o organizaciji, kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804. Prema pravilima, bez obzira na kadrovske potrebe tvrtke, među njima neće biti nikoga od 927 radnika sa statusom branitelja.HŽ infrastruktura ima 2249 radnika, a od kojih je 41,3 posto ima status branitelja. HŽ Putnički prijevoz zapošljava 2100 radnika s oko 15 posto branitelja.

>>HŽ Cargo izbjegao stečaj: Otkaz za 804 radnika i 25% manje plaće!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

Avatar Idler 3
Idler 3
22:36 09.02.2014.

Ne treba radnicima davat otkaz neg nesposobnoj upravi i ne bu problema !!!

TE
Testera
22:48 09.02.2014.

Ha, ha, pazi ti firme, imaju boraca ali nemaju posla, samo su ih 1.100 primili previše, ha ha ha. Hrvatska je smješna država.

DO
doktorica
08:26 10.02.2014.

jedino mjerilo da netko ostane u firmi bi trebalo biti kakav je radnik i da li zna raditi!