Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi kolektivni ugovor

HŽ Cargo izbjegao stečaj: Otkaz za 804 radnika i 25% manje plaće!

snijeg vlak
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
05.02.2014.
u 17:21

Uprava i sindikat potpisali su novi kolektivni ugovor i pravilnik o organizaciji

HŽ Cargo ipak neće u stečaj! Uprava i sindikat potpisali su danas novi kolektivni ugovor i pravilnik o organizaciji.

Ugovor su, priopćava kompanija, potpisali Danijel Krakić, direktor HŽ Carga, i Nenad Mrgan, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske, jednog od dvaju reprezentativnih sindikata HŽ Carga dok su predstavnici Sindikata željezničara Hrvatske odustali od potpisivanja.

Novi kolektivni ugovor sklopljen je na razdoblje od tri godine, a na snagu je stupio već danas. Između ostalog, ugovorom je definiran način zbrinjavanja viška radnika i smanjenje ukupne mase plaće za 25% u prva tri mjeseca primjene počevši od 1. ožujka 2014., nakon čega će se ukupna masa plaće smanjivati za 15% u sljedeća tri mjeseca, odnosno za najmanje 10% u preostalih šest mjeseci.

Ugovoreno je da za 2014. neće biti isplaćeni regres, božićnica i uskrsnica. Usporedno s potpisivanjem Kolektivnog ugovora, provedene su aktivnosti vezane uz novi pravilnik o organizaciji kojim je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 804.

Uz daljnja smanjenja troškova rada i broja radnika, potpisivanjem novog kolektivnog ugovora prethodila su dva mjeseca pregovaranja, a njime su ostvareni preduvjeti koje je Skupština društva postavila upravi HŽ Carga.

>>Sudbina HŽ Carga: Opstaje, ali ne baš kako Hajdaš želi

Komentara 6

MO
modovisisajteMaraschino
17:55 05.02.2014.

opet su radnici višak... dok menađeri i uprava su svete krave koji će si naravno povećati plaće, nove aute kupiti i plus toga isplatiti bonuse....

Avatar tajar
tajar
17:28 05.02.2014.

Otići će 800 radnika, ali Hajdaš Dončić ostaje i dobiva bonuse!

KO
kolarjeva3
17:39 05.02.2014.

Šta to znaći :"regres, božićnica i uskrsnica" ??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije