Koronavirus

Potvrđen 15. slučaj zaraze. Ekonomist: Koronu možemo pobijediti ako se odgode izbori

Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Reuters/PIXSELL
Koronavirus
10.03.2020.
u 23:53
Dvije osobe dovezene su danas na Kliniku za infektologiju splitskog KBC-a pod sumnjom na zarazu koronavirusom.
Pogledaj originalni članak

Mladić iz Zagreba koji je bio na skijanju u Austriji 15. je zaraženi u Hrvatskoj. Dva slučaja infekcije koronavirusom prije njega odnose se na muškarce iz Labina koji su u pulskoj bolnici od nedjelje nakon povratka s rada u Italiji. Stožer civilne zaštite Istarske županije danas je zatražio prekid nastave u školama i fakultetima, zatvaranje vrtića te otkazivanje svih javnih događanja neovisno o broju sudionika. Drastične mjere za koje zahtjev stiže iz Istre u suprotnosti je s trenutačnom preporukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, otkuda su dan prije, podsjetimo, uveli kriterije koje treba ispuniti za održavanje događanja s tisuću i više sudionika ili za njihovu odgodu.     .

Tijek događanja:

23:45 - Ekonomski stručnjak Guste Santini gostovao je u RTL Direktu i izjavio: "Podsjetio bih da je 2007. premijer Ivo Sanader rekao da krize u Hrvatskoj neće biti pa kad je vidio da 'rastrošno pijanstvo' ne može ići dalje, otišao je. Problem s koronavirusom je neizvjesnost i koje su moguće posljedice. Kod krize se zna koji je problem, ali ovdje proizvodnje nema, potražnja pati također".

"Moje je mišljenje, koje prvi put iznosim, da ako se stanje produbi i problemi ostanu, treba odustati od parlamentarnih izbora. To je jednako ratnom stanju i treba formirati veliku koalicijsku vladu, kao što je to učinio Tuđman", dodao je. 

21:15 - Zatvoren je hitni odjel KB Dubrava: Sumnja se na koronavirus. Opširnije pročitajte ovdje.

21:00 - Vodeća hrvatska infektologinja i članica nacionalnog Kriznog stožera doktorica Alemka Markotić za Dnevnik Nove TV je kazala kako su prvi bolesnici u Hrvatskoj imali blagi oblik bolesti i dobro su.

Markotić kaže da je kod zaraženih važno pratiti dva elementa, prvi je jesu li još pozitivni nakon što napravimo bris. Prvi bolesnici u Hrvatskoj imali blagi oblik bolesti i klinički su jako dobro, ali bris je još pozitivan pa mogu biti zarazni za svoju okolinu te ih žele još promatrati, ali ne očekuju nikakve dodatne probleme.

"Prije nekoliko dana je izašao rad gdje se pokazalo u Kini da i do 25 dana može biti pozitivan nalaz u nosu onih koji su preboljeli bolest", kaže Markotić.

Što se tiče eksperimentalnog lijeka, kaže da će biti doniran u Rijeci, a bolesnici će ga dobiti ako sami pristanu na to.

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
Alemka Markotić
Foto: Screenshot
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljevic
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Alemka Markotić

20:10 - U karantenu u Dubrovniku tijekom poslijepodnevnih sati u utorak smješteno je prvih dvoje stranih državljana koji su u Hrvatsku stigli iz Italije. Neslužbeno, riječ je o jednom argentinskom i jednom američkom državljaninu kojima je, u skladu sa zaštitnim mjerama koje su uvedene za sve osobe koje u RH stižu iz Italije, rečeno da je uvjet ostanka u Hrvatskoj 14-dnevni smještaj u karantenu, piše Jutarnji list.

20:09 - Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je da su dvojica muškaraca iz Labina oboljelih od koronavirusa dobro i da imaju blaže simptome bolesti te da će u 14 dana proći cijelu proceduru do potvrde dva analitička negativna brisa koji su uvjet za otpust kući. Stojanović je rekao da su očekivali pozitivan nalaz na prisustvo koronavirusa kod 36-godišnjaka jer je još jučer epidemiološka indikacija odnosno povezanost s prvom oboljelom osobom i klinička slika pokazala da će nalaz najvjerojatnije biti pozitivan. Dodao je i da u pulskoj Općoj bolnici trenutno nema pacijenata za koje bi se čekao nalaz iz zagrebačke klinike "Dr. Fran Mihaljević". 

19:45 - Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić podržao je  stajalište Stožera civilne zaštite Istarske županije o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta, a smatra da bi trebalo razmisliti i o radikalnim mjerama u cijeloj Hrvatskoj.

- Zdravlje naše djece nam mora biti na prvom mjestu. Hrvatska je dobro kontrolirala dosadašnji tijek razvoja virusa COVID-19 i baš zato ne bih želio da zbog neodlučnosti propustimo pravi trenutak za prave mjere - poručio je Mrsić. 

19:26 - Ministar Davor Božinović je na pitanje hoće li se Hrvatskoj dogoditi da kao Italija postane crvena zona kazao za RTL kako čine sve da do toga ne dođe.

- Hrvatska se među prvima organizirala i upozoravala na puno gori scenarij, neki su ga zenamarivali, ali mi nismo - rekao je Božinović.

19:20 - Dvije osobe dovezene su danas na Kliniku za infektologiju splitskog KBC-a pod sumnjom na zarazu koronavirusom. Kako neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, riječ je o muškarcu i ženi, hrvatskim državljanima koji su, navodno, nedavno boravili u Italiji. Pacijentima će se na Klinici za Infektologiju izvaditi krv, uzeti birisevi grla i ždrijela te uputiti na analizu u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'. Muškarac i žena bit će u izolaciji u KBC-u Split do rezultata analize.

18:15 - Iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu u utorak su navečer potvrdili da imamo i 15. slučaj zaraze korona virusom u Hrvatskoj. Potvrdio nam je to i ministar zdravstva Vili Beroš dodajuci da je to jedan od šest nalaza u testiranju. Radi se o mlađem muškarcu koji je hospitaliziran u Zagrebu. Navodi se da je došao sa skijanja u Austriji. 

Video - Krunoslav Capak otkrio koliko se testova na koronavirus dnevno radi u Hrvatskoj

 

16:50 - Hrvatska liječnička komora danas je odgodila 2. Kongres Koordinacije komora u zdravstvu (KoKoZ) i 4. Kongres medicinskog prava, koji se trebao održati ovaj vikend u Rovinju. Kongres, na kojemu su trebali sudjelovati predstavnici osam komora u zdravstvu, odgađa se za jesen zbog opasnosti od koronavirusa.

16.00 - Večernji list doznaje da je potvrđen i 14. slučaj zaraze koronavirusom COVID-19 u Hrvatskoj. Kao što se i očekivalo riječ je o drugom slučaju u Istri.

15.15 -  Predsjednik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je u utorak da zatvaranje škola, vrtića i fakulteta u ovom trenutku nije opcija za Hrvatsku.

"To nije u ovom trenutku opcija za Republiku Hrvatsku", rekao je Božinović novinarima komentirajući poziv Stožera civilne zaštite Istarske županije da se što prije donese odluka o otkazivanju svih javnih, kulturnih i sportskih događaja do 14. travnja, te da se zatvore vrtići i škole i Sveučilište u Istarskoj županiji.

Božinović je nakon sastanka HDZ-ova tima "Odvažno za Hrvatsku" kazao da su županijski stožeri civilne zaštite organizirani i formirani po istom obrascu kao i Nacionalni stožer, stoga, oni mogu donositi takve odluke i ne moraju čekati nikoga drugog. 

14:55 - Načelnica Stožera doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, sazvala je za danas za 17 sati, u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama presicu.

14:45 - Preventivne mjere zbog širenja novog koronavirusa (COVID-19) provode se i u općini Žakanju, u Karlovačkoj županiji, gdje je u kućnoj izolaciji 13 osoba, a u toj županiji provode se i druge mjere iako u njoj još nema nijedne oboljele osobe, rečeno je u utorak nakon sjednice Županijskog stožera Civilne zaštite.

Epidemiologinja Biserka Hranilović rekla je novinarima da je pod nadzorom 60 osoba koje su bile na zaraženim područjima, među kojima je, osim talijanskih gradova, i Metlika u susjednoj Sloveniji.

"Po nalogu sanitarnoga graničnog inspektora pod nadzorom karlovačkog Zavoda za javno zdravstvo su i četiri osobe iz Žakanja, granične općine sa Slovenijom, koje se inače liječe u Domu zdravlja Metlika jer ondje rade. Svi su oni bili u kontaktu s oboljelom osobom iz Doma zdravlja Metlika i sada su u kućnoj samoizolaciji te se imaju obvezu javljati i u slovenske institucije i u naš zavod s podatcima o tjelesnoj temperaturi i drugim mogućim simptomima bolesti jer žive u Hrvatskoj", rekla je Hranilović.

Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Trenutačno u izolaciji u karlovačkoj Općoj bolnici nema nijedne osobe jer je njih sedam za koje se sumnjalo na COVID 19 pušteno iz izolacije budući da su testovi na taj virus bili negativni, no pod epidemiološkim nadzorom će biti još dva tjedna.

14:23 - U Varaždinskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, a nad 44 osobe završen je dvotjedni zdravstveni nadzor i one više nemaju ograničeno kretanje, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

Vugrin je rekao kako je trenutačno 185 osoba pod aktivnim zdravstvenim nadzorom.

"Jučer je završio nadzor nad 44 osobe koje samim time više nemaju ograničeno kretanje. Situacija u Varaždinu se, ako gledamo susjedstvo, može i mora nazvati pozitivnom", rekao je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite te pohvalio odličnu suradnju s graničnom policijom, sanitarnim inspektorima, epidemiolozima i varaždinskom Općom bolnicom te s građanima koji se pridržavaju uputa.

Ravnatelj Opće bolnice Nenad Kudelić rekao je da su dosad testirali 23 pacijenta od kojih su četiri pozitivna te su na liječenju.

"Prošlog tjedna je u bolnici bilo sedam pacijenata, od toga četiri pozitivna i tri negativna, koji su bili u izolaciji i karanteni, s time da su, nakon što smo dobili i drugu potvrdu negativnosti, dva pacijenta otpuštena kući na kućni nadzor. Zadnji pacijent testiran je sinoć i on je negativan", rekao je Kudelić.

Dodao je da se za dva zaražena pacijenta, drugog i trećeg oboljelog rade dodatne obrade.

"Pacijenti su klinički dobro i njihovo zdravstveno stanje u odnosu na stanje pri dolasku nije bitno promijenjeno, no svi smo svjesni činjenice da je to bolest koja može unutar nekoliko sati rapidno progredirati i svjesni smo činjenice da takvim pacijentima katkad treba i umjetna, mehanička ventilacija", rekao je ravnatelj bolnice i dodao da raspolažu dovoljnim brojem respiratora.

14:06 - Trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze koronavirusom, objavio je u utorak Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ). Više pročitajte ovdje.

13:37 – Još uvijek nisu stigli nalazi za drugog muškarca koji se nalazi u karanteni, a koji je s oboljelim muškarcem iz Labina stigao automobilom iz Italije.

Prema zadnjim informacijama, oko 16, 17 sati bit će nova konferencija za medije, izvijestili su iz Stožera Istarske županije koji je održao sastanak sa načelnicima i gradonačelnicima. "Odlukom Stožera na rok do 14. travnja suspendiraju se sva javna, sportska i kulturna događanja", kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac. "Zatražili smo od Nacionalnog stožera da se na određeno vrijeme suspendira rad škola, vrtića i sveučilišta", dodao je.  "Što se tiče državljana Italije, ako žele ući u Hrvatsku, mogu u karantenu 14 dana ili se mogu vratiti natrag", kazao je.

Video: Intervju sa znanstvenikom Igorom Rudanom o koronavirusu

Što se tiče dvojice muškaraca oni su radili u ugostiteljskom objektu, i to u dijelu Italije koji ne spada u epidemiološki najugroženije. "Dobra vijest je da je zaraženi stigao iz Italije u subotu navečer, a javio se liječnicima već u nedjelju ujutro, pa je mogućnost proširenja zaraze ipak smanjena", rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović. Pet osoba je stavljeno u izolaciju. 

"Prate se, ako krene bolest onda ćemo im uzeti bris. To su ljudi koji su prešli granicu i bili su u zoni visokog rizika. Dobili su rješenje granične sanitarne inspekcije", kazali su iz Stožera.

13:11 – Otkazan je i splitski Pričigin, festival pričanja priča.

12:43 – S obzirom na preporuku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za odgodu skupova s više od 1000 ljudi zbog trenutačne epidemiološke situacije u zemlji i okruženju, Zaklada Ana Rukavina i Zagrebačka filharmonija obavještavaju građane da se otkazuje Koncert za život, a koji se trebao održati u petak, 13. ožujka 2020. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Povrat novca za kupljene ulaznice možete zatražiti na blagajni Zagrebačke filharmonije u redovno radno vrijeme, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, jučer je priopćeno da se odgađaju Digital Takeover 2020., Dani komunikacija i ZagrebDox.

12:14 – Stožer Civilne zaštite Splitsko-dalmatisnke županije zabranio je sva događanja u otvorenom i zatvorenom prostoru na kojima se okuplja više od tisuću ljudi. Isto tako, organizatori svih događanja na kojima će se okupiti manje od tisuću ljudi moraju tražiti dozvolu od Higijenskog zavoda, odnosno Stožera Civilne zaštite. Stožer je svim javnim prijevoznicima, autobusnim, željezničkim, zrakoplovnim i brodskim naložio primjenu svih propisanih higijenskih mjera.

11:25 – U 11 sati počeo je sastanak Stožera za civilnu zaštitu Istarske županije, a konferencija za novinare zakazana je za 13.30 sati. Čekaju se nalazi prijatelja muškarca iz Labina zaraženog koronavirusom, javlja Glas Istre.

10:35 – Nakon što je u pulskoj Općoj bolnici potvrđen prvi slučaj koronavirusa kod oboljele osobe iz Labina, Stožer civilne zaštite poslao je nove preporuke i upute građanima. Preporučuju odgađanja svih oblika okupljanja na otvorenom i zatvorenom prostoru, odgoditi sva putovanja izvan zemlje...

7:45 – Kako je za N1 u utorak ujutro javio ministar zdravstva Vili Beroš, u Hrvatskoj je još uvijek 13 slučajeva zaraze koronavirusom, a posljednji zaraženi pokazuje blage simptome bolesti.

7:08 – I drugi muškarac koji je radio na sjeveru Italije, u Bolzanu, zajedno s 41-godišnjakom iz Labina koji je 13. osoba oboljela zbog zaraze novim koronavirusom u Hrvatskoj, ima simptome koji upućuju na koronavirus, potvrđeno je u ponedjeljak navečer na izvanrednoj konferenciji za novinare u Puli. Taj 36-godišnji muškarac također je iz Labina, a s 41-godišnjim kolegom koji je zaražen, vraćao se osobnim automobilom iz Italije, iz regije Trentino Alto Adige. 

Video: Milano – Ulice su puste nakon što je proglašena karantena zbog koronavirusa

Ravnateljica Opće bolnice dr. Irena Hrstić kazala je kako je velika vjerojatnost da će i nalaz drugog pacijenta po utvrđenoj kliničkoj slici biti pozitivan. Po njenim riječima, zbog novonastale situacije režim bolnice neće biti drukčiji nego što je bilo dosad s obzirom na to da su posjete već neko vrijeme ograničene. 

7:00 – Nacionalni stožer Civilne zaštite preporučio je u ponedjeljak dvije nove mjere zaštite od koronavirusa koje se odnose na kontrolu ljudi u međunarodnom prometu i ograničavanje javnih skupova s više od 1000 sudionika, a bit će na snazi do daljnjega.

Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus
Foto: Wana News Agency/REUTERS/PIXSELL
Koronavirus

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 57

Avatar Jeka
Jeka
12:09 10.03.2020.

Istri ne treba karantena jer je IDS već 30 godina drži u izolaciji.

O2
Ožujak.2023
15:18 10.03.2020.

Bolje da odgodite i zatvorite sve. Za 2 tjedna vi moglo biti kasno.

Avatar Kalladin
Kalladin
13:41 10.03.2020.

A za Pričigin me baš zaboli. Neće se okupiti "krema" leftard književne scene i neće moći odati počast Predragu Luciću... malo serkati po Hrvatskoj i Hrvatima....malo po svemu što nije pravovjerno jugoslovenstvo.