Kolumna

U Hrvata svakog štrajka tri dana dosta

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Štrajk učitelja
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Štrajk metalaca Đure Đakovića zbog neisplate plaća
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Štrajk na fakultetima
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Štrajk
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
štrajk
25.11.2019.
u 07:42
Svi koji su štrajkali, sad učitelji ili prije seljaci, škverani..., nakon prve potpore svima postaju naporni
Pogledaj originalni članak

U Hrvata svakog štrajka tri dana dosta. Nema se strpljenja čekati tjednima da se neka organizirana skupina izbori za svoje. Učitelji...

“Oni obrazuju djecu, a djeca su naša budućnost. Neka im se plati jer obavljaju odgovoran posao i trebaju se izboriti za bolji položaj u društvu”. Nakon tri dana, učitelji postaju naporni. Društvene se mreže užare.

“Pa što oni zapravo žele? Da djeca budu uskraćena za znanje? Kad će i kako nadoknaditi izgubljene sate? Pa neće valjda na praznicima čitati lektiru. Što si ti učitelji zamišljaju! Imaju tri mjeseca godišnjeg, slobodne vikende i na toplom su. I plaće su redovite. Kolike su im uopće te plaće? 7000 kuna!!! Pa što bi oni? I sad će još blokirati centar Zagreba. Kako će tramvaji voziti? Treba im podijeliti otkaze, pa neka odu u privatni sektor i vide kako se zapravo živi u Hrvatskoj.”

Seljaci... Kad su onomad odlučili prosvjedovati (oni štrajkati ne mogu jer bi im krave pocrkale), javnost je bila na njihovoj strani. “Pa stvarno nema smisla da se uvozi toliko hrane pored zdravih njiva. Ljudi hrmbaju na zemlji, nije to lak posao, neka im država nekako pomogne”. Nakon tri dana, seljaci su već postali dosadni.

“Pa što oni misle, traktorima blokirati ceste!? Što ti seljaci zapravo žele? Preko zime ionako nemaju što raditi na polju, dva puta dnevno nahrane krave, podoje ih i to je to. A poticaji im sjedaju. Na friškom su zraku, neka dođu u tvornicu i vide kako je sjediti za strojem. Ako ne mogu proizvoditi jeftinije od Poljaka ili Egipćana, onda bolje da se uhvate drugog posla”. Škverani...

“Jadni ljudi, mjesecima bez plaće, ne mogu prehraniti djecu i otplaćivati kredite”. Nakon tri dana, škverani su uzrok svih gospodarskih kriza od ‘90. do danas. “Nije ni drugima lako! Država im je dala proračunske milijarde, a oni po starom. Pa dokle!? Što su oni neki posebni?”.

I tako, ako neki žele da im ubuduće štrajk ili prosvjed prođu a da ih se ne proglasi narodnim neprijateljima, moraju smisliti novi oblik borbe, neki blicštrajk koji neće inkomodirati većinu i remetiti rutinu.     

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar MK
MK
08:01 25.11.2019.

Nisu učitelji budučnost naše djece, nego dugovi koje bi ovi prosvjednici stvorili sa zahtjevima, bez da se pitaju ko će to platiti... Ovi tovare budućnosti Hrvatske nove hipoteke!