Karlovačka vizija

U Gimnaziji Karlovac i izborni predmeti sa nazivnikom Nikola Tesla

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
U Gimnaziji Karlovac i izborni predmeti sa nazivnikom Nikola Tesla
05.05.2014.
u 12:38
Pohađao je ovu školu, ali stanovnik je čitavog svijeta, pa suradnju nudimo i drugim školama i udrugama – kaže ravnatelj Damir Mandić
Pogledaj originalni članak

Već dugi niz godina u školi imamo paralelni sustav, preko dvadeset aktivnosti, koje se provode zahvaljujući entuzijazmu svih profesora. U tom kontekstu sljedeće godine svima će zajednička tema biti Tesla.

Osim toga, imat ćemo i izborne predmete iz povijesti i fizike koji će u svom nazivniku imati naziv Tesla, a osmislit će ih profesorice Natalija Jadrić i Tanja Mihaljević. Pohađao je našu školu od 1870. do 1873. godine, ali nemamo ga pravo privatizirati.

On je stanovnik čitavog svijeta, pa ćemo pounuditi suradnju svim školama i udrugama da zajednički otkrijemo veličinu i značaj Nikole Tesle – najavio je ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić na predstavljanju projekta Tesla- Karlovac- Croatia kojim se želi naglasiti povezanost velikog znanstvenika, inovatora i vizonara sa gradom u kojem je proveo djetinjstvo.

Osmislili su ga ta karlovačka srednja škola i Udruga Novi svijet-Urbani. Iako se u Gradu o Tesli već dugo promišlja, pa je i projekt Centar Nikole Tesle prijavljen za europske fondove, ideja Andree Štalcar Furač je da upravo taj veliki znanstvenik i inovator povuče sve ostale karlovačke priče, odnosno komparativne prednosti Karlovca na europskoj razini.

Na tribini Susret s Teslom u gradu svjetla i vode pročelnica Marina Grčič i Goran Jakšić ukazali su na njegovo djetinjstvo u Karlovcu i odrastanje na gradskom kupalištu na Korani gdje je spoznao snagu vodenih tokova.

– Tesla je na svakom koraku u našim životima. Ako se to gleda kroz satove fizike, teško je uopće dozrijeti što se s Teslom događa u našim životima. Međutim, postoje upravo ovakvi trenuci koji vas izvlače iz školskih klupa i vaše gimnazijsko školovanje može biti iznimno bitno.

Svoje dobre ideje prenesite ravnatelju i profesorima kako bi mogli aktivno sudjelovati u radu. Profesori imaju više iskustva, ali upravo im to više puta može zakočiti neku genijalnu ideju – poručio je učenicima Gimnazije karlovački gradonačelnik Damir Jelić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.