Star 20.000 godina

U dolini mamuta našao drugi zub

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Goran Popović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Goran Popović
22.10.2016.
u 12:39
Stariji mještani Mohova kažu da su se u vrijeme kada je rađen ribnjak, 60-ih prošloga stoljeća, mogle naći brojne mamutske kosti
Pogledaj originalni članak

Goran Popović (23) krenuo je tog dana pobrati šipak. Onako, za kućne potrebe. U potrazi je bio u okolici nekadašnjeg ribnjaka u Mohovu pokraj Iloka. No, plod šipka ubrzo je pao u drugi plan. U zemlji naletio je na zub mamuta koji je ondje bio zakopan više od 20.000 godina. Bilo je to u četvrtak, 13. listopada.

Zub od tri kilograma

– Već nekoliko godina uvijek kada hodam selom i okolicom razgledam okoliš, kopam i čeprkam po zemlji u nadi da ću možda naletjeti na neki takav nalaz. Razlog je tome činjenica da sam još 2012., također u listopadu, pronašao prvi zub mamuta – kaže nam Popović pokazujući mjesto gdje je pronašao mamutov zub.

Dodaje kako je njegov jedan dio malo virio iz zemlje i da ga je sasvim slučajno uočio u svom zelenilu oko sebe. Nožićem je odmah utvrdio da se radi o kosti. Rukama i granjem počeo je otkopavati nalaz, ali kako nije uspio, odlučio je otići do prvih mještana sela po lopatu. U strahu da netko ne primijeti da je nešto kopao u zemlji, nalaz je zatrpao. Vratio se brzo i u stilu pravih paleontologa, oprezno da ga ne ošteti, iskopao je zub mamuta težak oko tri kilograma.

– Ovaj zub je dosta veći od prvoga koji sam pronašao. Pretpostavljam stoga da se radi o starijem mamutu. Očuvan je i u komadu, što je najvažnije za daljnje istraživanje, ali i za kasnije izlaganje – kaže Popović.

Vunasti mamut i nosorog

Zub je odnio kući te skinuo s njega blato i oprao ga. U blizini toga nalazišta pronašao je još nekoliko sitnijih kostiju koje vjerojatno pripadaju toj izumrloj životinjskoj vrsti. Najnoviju kost pronašao je dok je nama pokazivao nalazište.

– Stariji mještani Mohova kažu kako su se u vrijeme kada je rađen ribnjak, 60-ih godina prošloga stoljeća, na tome mjestu mogle pronaći brojne mamutske kosti. Očigledno je da je dolina u kojoj se nalazi Mohovo prije 20.000 godina i više bila prava dolina mamuta. Rečeno mi je da su oni ovdje očito živjeli te je stoga Mohovo autohtono nalazište mamuta – ističe Popović.

Podsjeća i da je prvi mamutov zub pronašao prije četiri godine u dvorištu obiteljske kuće dok je obavljao neke zemljane radove. I o tome, kao i ovome najnovijem nalazu, izvijestio je Prirodoslovni muzej u Zagrebu.

– Znamo za oba nalaza koji samo dokazuju da je to područje bogato takvim nalazima. Za prvi nalaz, iz 2012. godine, utvrdili smo da se radi o vunastom mamutu. Uza zub toga mamuta pronađena je i kost vunastog nosoroga – rekao je Dražen Japundžić iz Prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

Kaže i da su planirali provesti određena istraživanja na tim područjima kako bi utvrdili postoji li još takvih nalaza u Mohovu i okolici, ali da do njih za sada nije došlo. Možda će najnoviji Popovićev nalaz potaknuti nadležne da odvoje novac barem za preliminarna istraživanja na tom području.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
danijelrukavina4
13:17 22.10.2016.

Ako se na tom mjestu, kako kažu, nalazilo dosta kostiju mamuta, moguće je to bilo mjesto na koje su praljudi - lovci, natjeravali mamute u lovu. Gledao sam jedan film, kako su pralovci lovili mamute. Natjeravali bi ih do neke rupe ili litice i onda bacali krupno kamenje na njih. Ako bi uspjeli uloviti mamuta, ne vjerujem da su ga nosili do "svojeg doma", već su ga morali tranširati na mjestu ulova ( ne vjerujem da su mamutu, samo onako, "putem" kojim bi prolazio, ispadali zubi.