OD PLAĆENIKA DO GENERALA Vratio se u Hrvatsku kad je čuo da je samostalna

U Bosni je pripremio teren za Oluju

Foto: import
U Bosni je pripremio teren za Oluju
08.12.2005.
u 19:48
Pogledaj originalni članak

Ante Gotovina rođen je 12. listopada 1955. na otoku Pašmanu. O njegovu se životopisu izvan Hrvatske znalo malo, sve dok njegovu romansiranu biografiju 2001. nije objavio Nenad Ivanković pod nazivom “Ratnik, pustolov i general”.

Iz nje se može zaključiti da je Gotovina, sin dalmatinskoga ribara, u pubertetskoj dobi, željan avantura, pobjegao iz rodnoga mjesta i prije doba punoljetnosti prijavio se u francusku Legiju stranaca. Tamo je proveo više godina, i nakon obuke sudjelovao je u vojnim operacijama u Čadu i drugdje u Africi i Aziji gdje su još postojali francuski neokolonijalni interesi.

Nakon otpuštanja iz Legije, Gotovina je djelovao kao vojni instruktor i agent za vezu u zemljama Latinske Amerike, napose Paragvaju, skoro sigurno s prešutnim odobrenjem francuskih vlasti. U Argentini je stupio u kontakt s hrvatskim iseljenicima te je doznao za proglašenje hrvatske samostalnosti.

Povratak u Hrvatsku
Stoga se vraća u Hrvatsku u lipnju 1991. i odmah stupa u Zbor narodne garde. Sudjeluje u teškim borbama u Zapadnoj Slavoniji (Novska, Nova Gradiška) u sastavu 1. gardijske brigade, prvo kao borac, a zatim kao zapovjednik. Imenovan je načelnikom Organa za operacijske i nastavne poslove 1. brigade ZNG-a.

Od veljače do travnja 1992. godine bio je zamjenik zapovjednika specijalne postrojbe Glavnog stožera Hrvatske vojske, a od travnja do listopada 1992. bio je raspoređen u Hrvatsko vijeće obrane. Nakon ranjavanja i oporavka, od 1992. do 1996. obnaša dužnost zapovjednika Operativne zone Split HV-a (od 1993. Zbornog područja Split), a nakon toga je glavni inspektor obrane.

Puzeći rat
Brzo je vojno napredovao, te je u činu general-bojnika bio jednim (uz Janka Bobetka i Antu Rosu) od glavnih zapovjednika u Operaciji Maslenica, a kao general-pukovnik organizira i vodi više ključnih vojnih operacija: obranu Livna i Tomislavgrada od postrojbi Mladićeve Vojske Republike Srpske, dugotrajni puzeći rat u kojem je tijekom desetak mjeseci lomljena srpska obrana u Livanjskom polju, obroncima Dinare i Šator planine, osvajanje Glamoča i Bosanskog Grahova, te opkoljavanje Knina što je stvorilo preduvjete za brzo i uspješno izvršenje Operacije Oluja.

Nakon toga, Gotovina je u drugoj polovici 1995. glavni zapovjednik združenih snaga HV-a i HVO-a u Operaciji Maestral, kada je potpuno razbijena vojska bosanskih Srba, a hrvatske snage su došle na udaljenost 23 kilometra od Banja Luke.

Potpuni slom Republike Srpske spriječila je američka diplomacija. Nakon završetka rata bio je na dužnosti glavnog inspektora HV-a. Bio je vrlo blizak s pokojnim ministrom obrane Gojkom Šuškom. Oženio se Šuškovom tajnicom Dunjom Zloić, a kum im je bio sam Šušak.


Vojničku karijeru prerkinuo mu je predsjednik Mesić

Brzi vojnički uspon i blistavu vojnu karijeru Ante Gotovine naglo je prekinuo predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Stipe Mesić. On je, naime, u jesen 2000. godine umirovio sedam generala HV-a koji su stavili svoje potpise na otvoreno pismo 12 generala, od kojih su petorica bili već umirovljeni. U pismu se upozorili na kriminalizaciju Domovinskog rata te na sramotan odnos prema hrvatskim braniteljima. Gotovina se nakon toga kretao u društvu umirovljenih generala. Jako je rijetko davao izjave za novine, a iz Hrvatske je nestao početkom lipnja 2001. godine, nakon što je bilo jasno da je Haag protiv njega podigao optužnicu za Oluju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr