COVID-19

U BiH više od 1700 novozaraženih, 49 oboljelih umrlo

Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
U BiH više od 1700 novozaraženih, 49 oboljelih umrlo
12.11.2020.
u 13:17
Zbog velikog priljeva pacijenata u banjolučkom Kliničkom centru bili su prisiljeni prihvatiti pomoć studenata medicine
Pogledaj originalni članak

U Bosni i Hercegovini u četvrtak je potvrđeno nešto više od 1700 slučajeva zaraze koronavirusom, a 49 zaraženih osoba umrlo je u protekla 24 sata, izvijestili su entitetski zavodi za javno zdravstvo.

Od srijede je analizirano nešto više od pet tisuća uzoraka, a zaraza je potvrđena kod 1120 osoba iz Federacije BiH te kod 516 iz Republike Srpske. Još 92 zaražene osobe su s područja distrikta Brčko gdje su dvije osobe umrle. U Federaciji BiH umrla je 21 zaražena osoba, a u RS njih 26, od čega samo u Banjoj Luci osam.

Zbog velikog priljeva pacijenata u banjolučkom Kliničkom centru bili su prisiljeni prihvatiti pomoć studenata medicine. Njih šezdesetak prijavilo se kako bi volontirali. 

"Trenutno nam je svaka pomoć dobrodošla, s obzirom na to da imamo više od 450 COVID pacijenata koji leže u UKC-u, više od 50 pacijenata na respiratorima i oko 200 pacijenata koji zahtijevaju terapiju kisikom", kazao je novinarima ravnatelj Kliničkog centra Vlado Đajić

Sarajevo je grad s pojedinačno najvećim brojem novozaraženih, jer je tamo bilo 130 novih slučajeva, a na drugom je mjestu Bijeljina, u sjeveroistočnom dijelu zemlje, sa 101 novozaraženim.

Prema analizi koju je u četvrtak objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH, tzv. incidencija odnosno broj zaraženih na 100 tisuća stanovnika u tjedan dana u toj zemlji sada je 318. Taj se podatak odnosi na razdoblje od 2. do 8. studenog jer se u BiH sporo analiziraju statistički pokazatelji koje potpuno autonomno prikupljaju različite razine vlasti.

Od početka epidemije u ožujku u toj je zemlji zaraženo više od 68 tisuća osoba, a zabilježeno je 1750 smrtnih slučajeva.

 

>> VIDEO Capak o cjepivima koja stižu u Hrvatsku: "Pobrinuli smo se da osiguramo cjepivo za više od 50 posto stanovnika."

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.