RAZORNE POSLJEDICE KORONAKRIZE

U Austriji najveći pad BDP-a nakon Drugog svjetskog rata

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
U Austriji najveći pad BDP-a nakon Drugog svjetskog rata
28.09.2020.
u 16:34
„Ako koliko toliko bezbolno prođemo kroz zimu, tada sam mišljenja da bi se val stečaja mogao držati u granicama“, kaže Teodoro Cocca iz Instituta za financijsko gospodarstvo Sveučilišta u Linzu
Pogledaj originalni članak

Austrija ima najveći pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) nakon Drugog svjetskog rata. Rekordnih 14,3 posto, izvijestio je u ponedjeljak austrijsku javnost glavni direktor „Statistik Austria“ Tobias Thomas. Prema njegovim riječima austrijsko gospodarstvo je u drugom kvartalu ove godine u usporedbi s prvim kvartalom „palo“ za 12,1 posto. Analiza podataka je pokazala da su Vladine mjere i ograničenja donesena s ciljem zaustavljanja širenja koronavirusa ostavile posljedice na gotovo sva gospodarski važna područja.

„To je najsnažniji pad nakon Drugog svjetskog rata“, ustvrdio je Thomas. Najveći pad u drugom kvartalu ove godine zabilježen je na području gospodarskih usluga. Čak minus od 61,1 posto u odnosu na lani i 65,2 posto u odnosu na prvi kvartal ove godine. Posljedice koronakrize posebno su teško pogodile turizam i ugostiteljstvo te potom kulturno-zabavno područja koja bilježe pad od 35,3 posto u odnosu na prošlogodišnje razdoblje od travnja do lipnja i 27 posto u odnosu na prvi kvartal ove godine. Što se tiče hotelijerstva i drugih smještajnih kapaciteta situacija je posebno teška. Između svibnja i kolovoza broj noćenja pao je za 33 posto odnosno izgubljeno je 39,5 milijuna eura.

Poseban slom doživio je turizam u Beču, gdje zabilježen pad broja noćenja za 82 posto. Općenito je u Austriji ovoga ljeta, odnosno između svibnja i kolovoza broj noćenja bio za trećinu manji nego prošle godine u isto vrijeme. Prije svega zbog nedolaska stranih gostiju. Stručnjaci i analitičari tvrde da će daljnji razvoj situacije „ovisiti o zimi“. Lijepo rečeno, no situacija što se tiče zimskog turizma nije baš ružičasta, jer sve više europskih zemalja izdaje upozorenja o (ne)putovanju u cijelu Austriju ili u neke njene pokrajine, zbog velikog broja novozaraženih koronavirusom.

Sveuč. prof. Teodoro Cocca iz Instituta za financijsko gospodarstvo Sveučilišta u Linzu je rekao: „Ako koliko toliko bezbolno prođemo kroz zimu, tada sam mišljenja da bi se val stečaja mogao držati u granicama“. Ono što posebno zabrinjava sve, ne samo ekonomiste i gospodarstvenike nego i austrijsku Vladu i „obične, male“ ljude je porast nezaposlenosti u kolovozu za 33,2 posto u odnosu na lani u isto vrijeme. A to znači da je u Austriji u potrazi za poslom trenutačno preko 420.000 ljudi, a čak 450.000 zaposlenika radi „samo“ skraćeno. Ali, ipak radi!

 

>> Pogledajte i ovaj video: New York Times tvrdi da Donald Trump nije plaćao porez već godinama!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
17:37 28.09.2020.

Eto vam dragi koronaši još jednog dokaza za moju tvrdnju da će milijuni ako ne i milijarde ljudi trpiti siromaštvo i glad da bi spasili život nekoliko tisuća... Austrija je samo ogledao općeg stanja ekonomije u svijetu...

SO
Sobrudolf
02:30 29.09.2020.

HR vlada mora obvezno staviti Austriju na crvenu listu. Sad je prilika da im vratimo otimanje 250.000 austrijskih turista kod nas na moru ovogg ljeta, pa da im lijepo uskratimo dolazak 120.000 nasih zimskih turista u Austriju.

DU
Deleted user
16:47 28.09.2020.

to je samo znak da treba razvijati sve grane ekonomije i kod nas i kod vas turizam propada a polako i lipi život austrijanaca