KORONAMJERE I KOALICIJSKO PREPUCAVANJE

U Austriji kaos s maskama. Nova odluka odložena za sutra

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Austrija, Beč, koronavirus
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Austrija, Beč, koronavirus
Foto: Snježana Herek
Austrija
23.03.2022.
u 12:35
Nova odredba predviđa povratak obveznog nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima
Pogledaj originalni članak

Nova odredba austrijske vlade o povratku nekih od 5. ožujka ukinutih koronamjera zbog eksplozije dnevnog broja novozaraženih koronavirusom u Austriji, koji se svaki dan kreće između 30.000 i 40.000, a bio je već i između 50 i 60.000, koja je danas trebala stupiti na snagu, zbog prepucavanja u vladajućoj koaliciji “narodnjaka” (ÖVP) i Zelenih, odgođena je za sutra.

Nova odredba predviđa povratak obveznog nošenja FFP2 maske u svim zatvorenim prostorima. Kako su danas javili austrijski mediji, ni nakon jučerašnjeg desetsatnog noćnog usuglašavanja vladinih predstavnika nije postignut dogovor te je odluka o primjeni novih mjera morala biti pomaknuta za sutra.

Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
Austrija, Beč, koronavirus

Kamen spoticanja između koalicijskih partnera je bio može li nošenju maske u zatvorenom alternativa biti “3G” pravilo (cijepljen, prebolio, testiran), dakle može li maska zamijeniti COVID-19 “zelenu putovnicu”? Iznimka bi bila javni prijevoz i taksi, gdje bi maske i dalje bile obvezne. Rasprave su se vodile i o tome mora li poslodavac i dalje primjenjivati “3G” pravilo i provjeravati potvrde zaposlenika ili im može jednostavno reći da moraju nositi FFP2 masku dok rade i stvar je riješena. Uz povratak maski, nove mjere trebale bi donijeti i odluku o daljnjem skraćivanju obvezne karantene jer u Austriji više nema tko raditi.

Više od pola milijuna Austrijanaca je u karanteni zbog zaraze koronavirusom ili kao kontaktne osobe zaraženih. Među njima je golem broj radno sposobnog i zaposlenog stanovništva. Bolnice više nemaju dovoljno medicinskog osoblja na raspolaganju, a danas je i poduzeće za Bečki javni prijevoz (Wiener Linien) najavilo da će podzemna željeznica, tramvaj i autobusi voziti zbog velikog broja oboljelog osoblja s manjim brojem vozila i time u duljim vremenskim intervalima. I to se događa u inače dobro organiziranom Beču, koji se sve vrijeme dobro nosi s pandemijom jer bečki gradonačelnik Michael Ludwig ide znatno strožim putem od onoga koji propisuje savezna vlada.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Sve manji pritisak na punktove za testiranje u Šibeniku

Kako je onda tek u ostatku Austrije, pitaju se mnogi, jer i pokrajine Donja Austrija, Gornja Austrija, Štajerska, Salzburg itd. imaju veliki broj oboljelih? Austrijski mediji danas pišu o pravom kaosu s maskama i mjerama. Nitko više ne zna što gdje vrijedi. Već i medicinari i ostali stručnjaci lagano gube živce jer ih se ne sluša i prerano se ukidaju koronamjere. Virologinja Dorothee von Laer poručila je vladi kako “3G” pravilo “nema smisla”, jer vidljivo je da omikron napada sve – i cijepljene i necijepljene.

Ona preporučuje vraćanje FFP2 maske u sve zatvorene prostore uz obvezni test. Dakle “1G” pravilo. Sada je na potezu novi ministar zdravstva Johannes Rauch, koji danas u tijeku dana mora obznaniti nove mjere kako bi u ponoć mogle stupiti na snagu i od sutra se primjenjivati.

– Mi znamo koliko je sve to kompleksno, prije svega ustavnopravno – rekla je danas novinarima nakon sastanka vlade ministrica turizma Elisabeth Köstinger, dodavši kako je ljudima već svega dosta.

Ovo posljednje izrečeno sigurno je točno. I Austrijanci su na kraju snaga jer ih ovaj kaos s koronamjerama strašno nervira. Nitko više nema pojma gdje što vrijedi, može li ili ne smije ući u kafić, restoran, diskoteku... Treba li nositi masku ili treba potvrdama pokazati i dokazati da je čovjek zdrav. Mediji navode, vezano uz ustavnopravne odredbe, da će odluka koja bi danas trebala biti objavljena vrijediti samo 10 dana, dakle do 2. travnja, s mogućnošću daljnjeg desetodnevnog produljenja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

Avatar Nlnja
Nlnja
13:42 23.03.2022.

Svi na referendum glasati protiv covid potvrda i kradezeovog stožera, inače se krpelja nećemo riješiti nikad...

DU
Deleted user
16:57 23.03.2022.

Nova odluka odgođena za sutra.

DU
Deleted user
17:13 23.03.2022.

Glagol odgoditi znači micati u vremenu - ( Odluka se odgađa) Glagol odložiti znači micati u prostoru - ( Knjiga je odložena u ormar)