Počelo suđenje u Grazu

Tužiteljstvo o regrutaciji djevojaka: Mirsad O. Europom putovao kao pop-zvijezda i mladima 'prao mozak'

Foto: interpol
Tužiteljstvo o regrutaciji djevojaka: Mirsad O. Europom putovao kao pop-zvijezda i mladima 'prao mozak'
23.02.2016.
u 09:25
Sudac Stephan Mertens odredio je da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost da bi se zaštitili pojedini svjedoci.
Pogledaj originalni članak

U Grazu je počelo suđenje Mirsadu O. (34), koji se tereti za regrutiranje maloljetnih djevojki Samre Kešinović i Sabine Selimović, koje su u travnju 2014. otišle u Siriju. Austrijska policija i tužiteljstvo smatraju da je Mirsad O. jedan od ključnih ljudi u ISIL-ovoj terorističkoj mreži.

Tužiteljstvo je navelo da je u njegovu stanu pronađeno računalo u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koju se aktivira koristeći mobilni telefon. Mirsad O. tereti se za ubojstvo, terorizam i poticanje drugih na kaznena djela. Najveća propisana kazna za ta zlodjela je zatvor do 20 godina.

Tužitelj je na početku suđenja naveo da je u stanu Mirsada O. pronađen kompjuter u kojem se nalaze detaljni podaci o tome kako napraviti bombu koja može biti kontrolirana iz daljine, koristeći se mobilnim telefonom, piše Klix.ba.

Tužiteljstvo tvrdi i da je Mirsad O. Europom putovao kao pop-zvijezda na turneji te da je govorio kako islam treba širiti po svijetu kroz džihad. Mirsad O. imao je i svoj YouTube kanal preko kojeg je "prao mozak" mladima.

Tvrde i da je bio jedan od lidera tzv. bosanske jedinice u Beču koja je bila "centar financiranja i logističke podrške džihadističkim aktivnostima u Europi".

Sudac Stephan Mertens odredio je da će dijelovi suđenja biti zatvoreni za javnost kako bi se zaštitili pojedini svjedoci.

Mirsad O. Rođen je u Tutinu (Srbija), a u BiH je bio poznat po predavanjima na kojima je propagirao mržnju i netoleranciju. 

>> Ekspert UN-a o Sabini Selimović i Samri Kešinović: Djevojčica iz BiH ubijena u Siriji

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

DO
donIvan
09:49 23.02.2016.

kontrolisati? tugo moja novinarska

FO
ForeignLegion1987
10:18 23.02.2016.

ovdje su zaista trecerazredni novinari,,,,,pa zar je vecernji list.. na to spao,,,majko bozja texta,,kao da su se dijeca igrala...

ER
Erick
10:04 23.02.2016.

Tko je taj pismeni autor? U Hrvatskoj bi njega trebalo "kontrolisati". Polupismeni su postali novinari, zato im ne odgovara novi minister za kulturu.