Anto Nobilo

Tužit će Hrvatsku jer ne plaća obranu Perkoviću i Mustaču

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Anto Nobilo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Anto Nobilo
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Anto Nobilo
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Anto Nobilo
03.10.2014.
u 19:00
Na pitanje hoće li preuzeti trošak obrane bivših djelatnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u Njemačkoj, iz SOA-e smo upućeni na MUP...
Pogledaj originalni članak

Na pitanje hoće li preuzeti trošak obrane bivših djelatnika Udbe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača u Njemačkoj, iz SOA-e smo upućeni na MUP. “Zahtjev za financiranje obrane u kaznenom postupku pred Vrhovnim pokrajinskim sudom u Münchenu zaprimili smo u odnosu na osobe koje navodite u svom upitu, no ovo ministarstvo nije pravni sljednik nekadašnjeg SDS RSUP-a SR Hrvatske te ne može snositi troškove obrane podnositelja predmetnih zahtjeva”, odgovor je MUP-a.

Obveza i kad više ne rade

SOA-i smo upit poslali jer u članku 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH stoji da će “sigurnosno-obavještajne agencije” djelatnicima koji su procesuirani “zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija” osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć i nakon što im prestane radni odnos. Agencija se od te obveze može izvući samo ako je kazneni postupak pokrenut na temelju njezine prijave.

No u SOA-i drže da su njih dvojica bila djelatnici MUP-a. Ali i Zakon o policijskim poslovima i ovlastima ima sličnu odredbu za policijske službenike koja je nedavno izmijenjena tako da od 5. kolovoza MUP snosi troškove obrane svojih bivših djelatnika samo u odnosu na policijske poslove “koje je po ocjeni policije obavio u skladu sa zakonom”. MUP to, očito, zasad nije razmatrao.

MUP je sljednik SUP-a

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo pristup MUP-a smatra pogrešnim jer SDS nije bio posebna pravna osoba, već dio ondašnjeg SUP-a, čiji je pravni sljednik MUP. Nobilo kaže da imaju rješenje da je Perković bio djelatnik SUP-a te da je i kasnije formalno bio u MUP-u, i dok je radio kao djelatnik SIS-a. Što sada, pitamo Nobila.

– Unutar dva tjedna poslat ćemo opomenu pred tužbu i prijedlog o pokušaju nagodbe na koji država može odgovoriti unutar 45 dana. Ako ne, slijedi tužba sudu – najavio je odvjetnik.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat zahtjev za financiranje obrane, upućen Vladi, temelji na Zakonu o SOA-i, a posredno na obvezi MUP-a. Odgovor nije dobila i u tijeku su konzultacije s Mustačem o tužbi.

>>SDP Perkoviću ipak otvara arhiv Saveza komunista

>>'U slučaj ubojstva Đurekovića žele uplesti i Račana'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 47

TT
tTony
19:06 03.10.2014.

onaj ko ti je dao zastupnistvo neka ti placa racun

GO
Gomila
19:50 03.10.2014.

Nobilo tebi se dani broje mozak ti vise neradi neznas na koju stranu da krenes rupa pod nogama ide dublja i dublja

LI
Livi
19:38 03.10.2014.

Dokle samo moze ici bezobrazluk ovoga "renomiranog" odvjetnika. Kad je trebalo suditi ustaske zlocince, makar bili i na samrti (Artukovic) nije pronalazio nikakve olakotne okolnosti i trazio rupe u zakonu. A kad treba osuditi udbasa, sve pokusava ne bi li pridobio javno mnijenje na svoju stranu.