NASILJE U VEZAMA MLADIH

‘Tuče me, ali pobjeći ću s njim od kuće’

04.03.2009.
u 20:26
Pogledaj originalni članak

Na rukama svoje 17-godišnje kćeri primijetila sam modrice. Razgovarale smo i priznala mi je da ju je istukao dečko kojemu je 18 i pol godina. Suprug i ja zabranili smo joj da se i dalje viđa s njim, ali je ona to odbila. Rekla je da se oni vole i da joj je dečko obećao da više nikada ništa slično neće učiniti – prepričala nam Gordana Buljan-Flander, ravnateljica Poliklinike za djecu grada Zagreba, što joj je prije nekoliko dana u telefonskom razgovoru rekla majka jedne djevojke.

Što je sve zlostavljanje?
Žena je željela ostati anonimna jer joj je kći zaprijetila da će, ako ikome prijavi što se dogodilo, otići s dečkom od kuće. I da se nikad neće vratiti. Na žalost, kaže G. Buljan-Flander, ovakvi pozivi nisu rijetkost. Dapače, česti su. No nije samo fizičko zlostavljanje nasilje. Postoji i emocionalno nasilje, koje je često mnogo gore od fizičkog i s težim posljedicama. A u to se ubraja zadirkivanje, verbalne prijetnje, izolacija od prijatelja i obitelji, nadijevanje različitih pogrdnih imena, kontroliranje odijevanja, ponašanja...

– Mladi moraju znati da nasilje nakon prvog incidenta ne prestaje, nego da se intenzivira. Zlostavljana osoba gubi kontrolu nad svojim životom i postaje sve više ovisna o partneru, koji je izolira od ostalih – kaže G. Buljan-Flander koja je, da bi pomogla mladim žrtvama, napisala prvi priručnik o nasilju u vezama mladih “Je li moguće da je to ljubav”, promocija koje će se održati sutra.

Nezreo partner
Da je priručnik i te kako potreban, pokazuje i statistika jer je više od trećine hrvatskih srednjoškolaca, pokazalo je posljednje istraživanje provedeno među hrvatskim učenicima, doživjelo da je partner u vezi bio nasilan. Nešto manje od polovice ispitanih izjavilo je da je bilo agresivno prema svom dečku ili djevojci. U SAD-u jedan od 10 adolescenata doživi neki oblik tjelesnog nasilja u vezi, a većini je silovanih žrtava između 16 i 24 godine.

Mnogo je razloga zbog kojih djevojke i mladići ostaju u nasilnoj vezi. “Ponekad mladim ljudima imponira i pričinja im određeni užitak osjete li da trebaju partneru i da bi on patio kad bi se rastali. No upravo je to znak da ih partner ne voli kao odrasla osoba te da u njima vidi zamjenu za neku važnu osobu iz prošlosti.

Za zdravu osobu kompliment je postići bliskost s emocionalno zrelim partnerom, koji je samostalan i koji se ne osjeća ovisnim o ljubavi”, napisala je G. Buljan-Flander u svom priručniku. Prepoznati znakove nasilja u vezi nije uvijek lako ni za osobe koje su u vezi ni za njihove bližnje. No znak “za uzbunu” često je slabiji uspjeh u školi, uočljive promjene fizičkog izgleda, povlačenje u sebe...


Roditelji, pomozite!

Ako vaše dijete želi razgovarati, slušajte ga

Prihvatite dijete ako se i ne slažete s izborom partnera

Reagirajte na svaki znak fizičkog nasilja

Svako nasilje morate prijaviti policiji


Više o temi

Pokažite prijatelju da ste tu ako treba pomoć

Slušajte ih ne ocjenjujući i ne procjenjujući ih

Pomognite im potražiti informacije i pomoć

Recite odrasloj osobi što se događa prijatelju

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr