Mjere na stolu

Trut: Nove mjere bit će mnogo rigoroznije. Otkrio gdje je moguća online nastava

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Damir Trut
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Od ranog jutra velike gužve za testiranje na Velesajmu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Zagreb: Od ranog jutra velike gužve za testiranje na Velesajmu
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Zagreb: Drive-in testiranje na koronavirus u NZJZ Andrija Štampar
20.11.2020.
u 10:08
Trut je istaknuo kako je Međimurska županija jedna od onih koje imaju najrigoroznije mjere. Dodao je i kako odluka o mjerama i mjere nisu jedina osnova na kojoj se može voditi borbu protiv epidemije već da to moramo i edukacijom stanovništva
Pogledaj originalni članak

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" rekao je da cijeli tjedan, ali i dulje raspravljaju o situaciji koja je postala sve zahtjevnija.

– Nove odluke su pripremljene, danas će biti raspravljene na Znanstvenom vijeću i tijekom idućeg tjedna stupit će na snagu – rekao je Trut, ali nije mogao reći koje će to konkretno mjere biti. – Sigurno je da će se smanjivati brojevi i da će sve biti rigoroznije, rekao je. Kad je riječ o Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, gdje je stanje alarmantno, rekao je da su odluke za Varaždinsku županiju pripremljene i da će tijekom dana biti potpisane.

Video: Masovno testiranje od ponedjeljka u Zagrebu

– Bit će mnogo rigoroznijih mjera od zabrane rada, smanjivanja brojeva i mnogo onih nepotrebnih aktivnosti koje se događaju. Sljedeća dva tjedna bit će stavljena na stranu – rekao je.

Što se tiče nastave na daljinu, Trut je rekao kako to nije u ingerenciji Nacionalnog stožera i da su odluku o tome prepustili Ministarstvu znanosti i obrazovanja. – Kako sam čuo od ministra, nastava na daljinu nije opcija, osim za škole u kojima se dogodi veća zaraza.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović- Čaić rekla je kako su pet krovnih liječničkih udruga i dva stručna društva prije 18 dana tražila da se mjere pooštre. – Kako su se brojke pogoršavale na razini Hrvatske, tako su se rapidno pogoršavale i u Međimurskoj županiji – kazala je.

Trut je istaknuo kako je Međimurska županija jedna od onih koja ima najrigoroznije mjere. Dodao je i kako odluka o mjerama i mjere nisu jedina osnova na kojoj se može voditi borbu protiv epidemije, već da to moramo i edukacijom stanovništva. – Problem u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji jest taj što ljudi ne poštuju mjere, skrivaju kontakte, bolesne osobe koje nisu prijavile bolest hodaju okolo, idu na posao, u ugostiteljske objekte – rekao je Trut. 

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" Sandra Šikić osvrnula se na najave da od ponedjeljka u Zagrebu kreće masovno testiranje građana besplatnim brzim antigenskim testovima.

– Testiranja će se provoditi u gradskim četvrtima na 12 lokacija. Građani se moraju naručiti pute online platforme ili telefonskim putem iz postojećih COVID ambulanti i izabrati lokaciju i termin. Što se tiče epidemiološke situacije u Zagrebu u posljednja 24 sata, istaknula je kako se konačan broj još očekuje, ali da su brojevi u Zagrebu visoki i ozbiljni. Sve su veći pritisci da se krene s online nastavom.

Trut je ponovio kako o tome odlučuje ministar Fuchs i njegova radna skupina. Šikić se nadovezala i rekla da nije problem samo u školama već i u izvanškolskim aktivnostima. – Nadamo se da će strože mjere koje se najavljuju, ali i povećana svijest ljudi dovesti do bolje situacije – zaključila je.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

EF
Effective
10:14 20.11.2020.

Hodanje u rikverc,maske na laktovima i dubljenje na glavi u tramvaju.

JU
jutro
10:35 20.11.2020.

Nikakve mjere ne suzbijaju virus,jedino imunitet.Sve ostalo je maltretirnje naroda.

Avatar renac
renac
10:30 20.11.2020.

Pa istra i medjimurje se hvalilo kako svi nose maske,mediji bili puni hvale kako nema zarazenih i onda buuuum sve se zarazilo,pa kako kad su se tamo pridrzavali mjera,ajde vise ne serite,svi znamo da te maske k... ne znace,a ovo ce stagnirati kad prodje kroz populaciju lao u svedskoj,inace bolnice zjape poluprazne tako da je to jos jedna laz u nizu.