PROTEKCIONISTIČKI TRGOVINSKI PROGRAM

Trump imenovao dužnosnika iz Reaganovog doba trgovinskim pregovaračem

Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
donald trump
03.01.2017.
u 16:46
Novi predsjednik obećava američkim partnerima da će im nametnuti carine u znak odmazde, a to se napose odnosi na Kinu.
Pogledaj originalni članak

Izabrani američki predsjednik Donald Trump u utorak je imenovao Roberta Lighthizera predstavnikom za vanjsku trgovinu (USTR), a radi se o dužnosti koja se tradicionalno bavi međunarodnim trgovinskim pregovorima.

Lighthizer (69) je prema Bloombergu bio drugi čovjek tog ureda u mandatu republikanca Ronalda Reagana 1980-ih godina i prikupio je desetljeća iskustva u međunarodnoj trgovini, posebice u odvjetničkom uredu u kojem i danas radi.

"On ima veliko iskustvo u sporazumima koji štite neke od najvažnijih sektora našeg gospodarstva i često se u privatnom sektoru borio kako bi zaštitio Amerikance od loših sporazuma", istaknuo je Donald Trump uvjeren da će Lighthizer "obaviti odličan posao" i okrenuti "novu stranicu" u trgovini.

Lighthizer, čije imenovanje treba potvrditi američki Senat, morat će se koordinirati s tajnikom za trgovinu Wilburom Rosoom i Peterom Navarrom koji je imenovan na čelo novog trgovinskog vijeća Bijele kuće.

Trgovinski program Donalda Trumpa jako je protekcionistički. Novi predsjednik obećava američkim partnerima da će im nametnuti carine u znak odmazde, a to se napose odnosi na Kinu.

Obećao je povući Sjedinjene Države iz Sporazuma o transpacifičkoj slobodnoj razmjeni (TPP) koji je potpisao Barack Obama s 11 zemalja regije Azije i Pacifika, ali nikada ga nije ratificirao američki Kongres.

>> 'Ruski hakeri nisu utjecali na rezultat američkih predsjedničkih izbora'

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.