Razgovarali o cijeni nafte i o virusu

Trump i Putin: Čvrsto ćemo surađivati u borbi s koronavirusom

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/REUTERS/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: REUTERS
Donald Trump
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Donald Trump
31.03.2020.
u 06:46
Dvojica čelnika su se usuglasila u vezi s "važnosti stabilnosti na međunarodnom tržištu energenata", piše u priopćenju Bijele kuće.
Pogledaj originalni članak

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je u ponedjeljak telefonom s ruskim kolegom Vladimirom Putinom o cijeni nafte i o pandemiji koronavirusa. Dvojica čelnika su se usuglasila u vezi s "važnosti stabilnosti na međunarodnom tržištu energenata", piše u priopćenju Bijele kuće.

Donald Trump i Vladimir Putin su se ujedno "dogovorili u prigodi G20 da će čvrsto surađivati" u borbi s koronavirusom i s gospodarskom krizom uzrokovanom mjerama ograničenog kretanja, zatvaranja granica i društvenog distanciranja, navodi se u odvojenim priopćenjima Bijele kuće i Kremlja.

Američki predsjednik je nešto ranije tijekom dana rekao za televiziju da će s ruskim predsjednikom razgovarati o padu cijene nafte.

"Rusija i Saudijska Arabija se tuku i one su odgovorne za pad cijene nafte", rekao je za američku mrežu Fox News.

Donald Trump je još rekao da očekuje da će Vladimir Putin u tom telefonskom razgovoru zatražiti ublažavanje sankcija Rusiji.

"Da, najvjerojatnije će to zatražiti", rekao je.

Vladimir Putin je u svom govoru na summitu zemalja G20 u četvrtak predložio "moratorij" na gospodarske sankcije uvedene nekolicini zemalja, među kojima je i Rusija, zbog gospodarske krize uzrokovane širenjem koronavirusa.

Američki predsjednik nije rekao kakav će biti njegov odgovor, ali je podsjetio da ih je on predložio. "Oni to ne vole. Bit ću iskren, morali bismo se dogovoriti", dodao je. Rusko gospodarstvo je snažno pogođeno svjetskom krizom uzrokovanom pandemijom ponajviše zbog pada cijene nafte i, neizravno, pada vrijednosti rublja.

Rusija se zauzima i za ublažavanje američkih sankcija Iranu. Američki predsjednik je na kraju odbio informacije po kojima Rusija i Kina žele ocrniti SAD šireći lažne vijesti o koronavirusu. "Oni to rade i mi to radimo", "sve zemlje to rade", rekao je.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Kordunusrcu.
Kordunusrcu.
13:26 31.03.2020.

Sjela braca da se dogovore,cjena nafte pada iz dan u dan,ovdje u Svicarskoj,za 4 tjedna gorivo pojetinilo,i do 25-30 Rapa,ili 3-4 kuna na nasem novcu cinimi se???

SI
sisavac
07:26 31.03.2020.

ovo je prilika da se poprave odnosi, jedinstvena. a i nije baš rusko gospodarstvo previše pogođeno niskim cijenama nafte, oni se već dulje vrijeme oslobađaju ovisnosti o nafti. 40% proračuna im je direktno ovisno o nafti i plinu. to je znatno manje od saudijaca, koji unatoč silnim deviznim rezervama imaju problem kojeg rusi nemaju, a to je da saudijac iz nafte i plina plaća sve u državi, dijeli masne subvencije stanovništvu za struju, vodu i gorivo, stanovanje. ako to smanji odmah ima pobunu i tih 22.000 prinčeva i princeza što žive na naftnom jastuku odmah ostaju bez ičega. ne laje pas zbog sela, već zbog sebe. zato je trump zvao putina, ali i saudijca. jer ovako niske cijene nafte za ameriku znače dvije opasnosti, čitava fracking industrija im je na koljenima jer ne može vraćati kredite s ovim cijenama nafte, a zbog niske cijene nafte manje se dolara okreće, pa amerika ima manje prihoda od dolara. rus je od opeca tražio samo jedno, da se zadrže prijašnja ograničenja, jer im se na tržište ubacuju ameri, i to kolko oni smanje amerikanac popuni. da ne bi bilo zabune, ameri su i dalje najveći uvoznici nafte, proizvedu 12 mil barela dnevno, a spale 22. tih 1 odnekud dolazi, a naši mediji ih redovito prikazuju kao velike izvoznike, a niakd kao najvećeg uvoznika! saudijac je imao istu namjeru, al ju mislio povećanom ponudom postići. i krenulo pumpanje. mi za sada uživamo. ali netko ne. nije ovo 1986-a, pa da se neke političke želje ostvaruju niskim cijenama nafte.