RATNI ZLOČIN Danas u Haagu počinje suđenje zločincima iz Vukovara: Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, koji su optuženi za pokolj na Ovčari

Trojka odlikovana za Pokolj

Foto: import
Trojka odlikovana za Pokolj
10.10.2005.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

Pred Haaškim sudom danas počinje suđenje Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, "vukovarskoj trojci", bivšim oficirima JNA koji su optuženi za pokolj 264 hrvatska zarobljenika iz vukovarske bolnice na Ovčari.

Zločin
Kada je ta zloglasna "vukovarska trojka" 20. studenoga 1991. zapovjedila pokolj zarobljenih Hrvata, koji su pod njihovim nadzorom tako okrutno i temeljito izveli četnici, pripadnici JNA i drugih srpskih paravojnih formacija, Dinu Dalića, sinu na Ovčari pogubljenog hrvatskog branitelja Tihomira Dalića, bilo je tek nekoliko mjeseci. Njegov otac, u to doba 22-godišnjak, iza sebe je ostavio ucviljenu suprugu i roditelje, te sina koji nije imao priliku zapamtiti topao očev zagrljaj. Dino je danas 14-godišnjak. Sve što bude čuo sa suđenja u Haagu otkrit će mu u kakvim je mukama umro i njegov otac. Dalićevi su šest godina tragali za svojim Tihomirom. Supruga, majka, sin i ostala rodbina šest su godina živjeli u nadi da će ga vidjeti živoga, čuti njegov glas, da će im jednoga dana zakucati na vrata... Živjeli su u nadi sve dok pobijeni na Ovčari nisu ekshumirani, a Tihomirovi ovozemni ostaci identificirani.

Suđenje
 Svećenik me pita bih li im oprostila? Ma koja majka može prežaliti i oprostiti smrt svoga sina  pita se Marica Dalić, majka ubijenog Tihomira, hrvatskog branitelja iz Vukovara.
Bila je u Beogradu na suđenju izvršiteljima zločina, ali otamo se vratila razočarana jer nitko od tih krvnika ni 14 godina nakon počinjenog zločina nije se pokajao niti rekao istinu. Svi su se branili jednako, izgovarajući uvijek istu rečenicu, tako poznatu s one strane na kojoj je okupator bio  ništa ne znaju jer navodno tamo nisu bili! Ne očekuje ništa ni od suđenja vukovarskoj trojci u Haagu. I oni su na svom prvom saslušanju izjavili kako se za pokolj ne osjećaju krivima.
 Ni sam ne znam što očekujem od toga suđenja. Strahote koje sam proživio teško je opisati riječima. Ipak ću se pojaviti kao svjedok na suđenju. Za sve moje patnje bit će mi zadovoljština budu li zločinci optuženi  kazao je Dragutin Berghofer, vukovarski zarobljenik koji je strahote Ovčare preživio zahvaljujući Goranu Ivankoviću, Srbinu iz Vukovara, koji ga je spasio od sigurne smrti.
 Bio sam na suđenju u Beogradu kao svjedok 17-orici optuženih. Pojavio sam se kao svjedok i u Haagu na suđenju Slavku Dokmanoviću, a kad me pozovu na svjedočenje u predmetu protiv ove trojke, opet ću se odazvati  istaknuo je Dragutin.
On je u bolnici vidio Šljivančanina kako naređuje da se razvrstaju ranjeni od bolničkog osoblja.
 "Ranjeni na levu, a osoblje na desnu stranu", još pamtim riječi toga krvnika  kaže Dragutin, koji je proživio mučenje zarobljenika na Ovčari u hangaru iz kojega su odvoženi u smrt.
 U hangaru su se mijenjale ekipe mučitelja. Ljudi su od premlaćivanja umirali, a oni koji su sve to izdržali poslije bi bili ubijeni  ističe Dragutin Berghofer. Sve ono što je doživio i vidio u vukovarskoj bolnici, u hangaru na Ovčari te poslije u zarobljeništvu ponovio je pred sudom u Beogradu, Haagu, a sada će ponovno u Haagu, u predmetu protiv trojice vukovarskih krvoloka, Mrkšića, Šljivančanina i Radića.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr