Pladnjem preko grani

Tri tjedna posluživat će u hotelima s pet zvjezdica

Foto: 'Marijan Susenj/PIXSELL'
Tri tjedna posluživat će u hotelima s pet zvjezdica
09.06.2010.
u 14:30
- Učit će načine posluživanja - bečki kad je sve na tanjuru, francuski kad se gost sam posluži ili ruski kad se pred njim reže hrana -kaže Dragutin Jeđud
Pogledaj originalni članak

Petorica će budućih konobara, učenika 1. razreda Obrtničke škole u Koprivnici polirati čaše, miješati koktele, učiti načine posluživanja u hotelima s pet zvijezdica u Budimpešti.

Spremni za izazov

Agencije za mobilnost i programe EU, prihvatila je Leonardo da Vinci projekt Obrtničke škole, pod nazivom Pladnjem preko granica.

- Projekt smo im poslali prje dva mjeseca i i osvojili 90 od mogućih 115 bodova. Cilj nam je mobilnost učenika u stručnoj praksi. Pronašli smo parntere u Budimpešti, a kako ih nitko od nas ne prati, jačat će samostalnost i razvijati komunikacijske vještine - kaže Ljiljana Mihalec, autorica projekta.

Konobari će tamo boraviti tri tjedna u listopadu, a morat će komunicirati na engleskom jeziku.

Praktikanti Matija Ištvanović, Kristijan Janči, Ivan Ferenčić, Dominik Glavina, Valentin Salaj i Mihael Kišiček jedva čekaju da se okušaju u novim vještinama, no jedan od njih ipak neće ići, već služi kao rezerva, ali tko će ići odlučit će profesori prema volji, zalaganju i ocjenama.

- Vjerujem da su spremni za izazov te da će se dobro snaći, jer sada smo ubrzali učenje praktičnog dijela nastave, a na prvoj se godini rade načini posluživanja - kaže Dragutin Jeđud, prof. ugostiteljskog posluživanja.

Navikli na rad

Praktikanti će raditi osam sati dnevno, što kažu da su već navikli, jer idu na praksu u koprivničke ugostiteljske objekte.

- Želio bi se iskušati kao barmen za šankom i miješati koktele, a već imam iskustva na terasi u Pivnici - kaže Mihael Kišiček.

- Tamo će asistirati kod posluživanja, a možda i posluživati ako im dozvole. Usavršavat će načine - primjerice bečki način kad se sve poslužuje na tanjuru, francuski kad se gost sam poslužuje ili pak najteži ruski kad gost bira što želi, a konobar pred njim reže primjerice pečenu patku - objašnjava Jeđud te dodaje da su oni 18. generacija konobara, a 80 posto njih radi u struci. Za realizaciju projekta škola je od EU dobila šest tisuća eura.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.