djelomično prihvaćena žalba

Tri godine zatvora Siščaninu koji je stavio eksploziv u brusilicu od čije je eksplozije poginuo njegov brat

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Tri godine zatvora Siščaninu koji je stavio eksploziv u brusilicu od čije je eksplozije poginuo njegov brat
18.11.2020.
u 13:10
Iako se u prvi mah smatralo kako je riječ o eksploziji plinske boce, policija je na licu mjesta našla tragove eksploziva i započela desetomjesečnu istragu koja je završila u rujnu 2016. godine
Pogledaj originalni članak

Vrhovni je sud smanjio kaznu 68-godišnjem Siščaninu Žarku Lončaru koji je u studenom 2015. godine postavio eksploziv u brusilicu, a od čije je eksplozije poginuo njegov stariji brat Darko Lončar Rus, poznati sisački hokejaš.

Naime, Županijski je sud u Sisku 2018., zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti Žarka Lončara osudio na četiri godine zatvora, a Vrhovni je sud ovih dana djelomično prihvatio žalbu optuženika tako da je prvostupanjska presuda preinačena u odluci o kazni te je optuženik osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, u koju se uračunava vrijeme uhićenja i provedeno u istražnom zatvoru, dok je u ostalom dijelu žalba optuženika odbijena kao neosnovana i u nepreinačenom dijelu potvrđena prvostupanjska presuda.

Darko Lončar Rus poginuo je u 68. godini života 12. studenog 2015. godine u svojoj garaži u Ulici Tina Ujevića, kada je eksplodirala brusilica koju je uključio i s kojom je namjeravao raditi. Iako se u prvi mah smatralo kako je riječ o eksploziji plinske boce, policija je na licu mjesta našla tragove eksploziva i započela desetomjesečnu istragu koja je završila u rujnu 2016. godine uhićenjem Darkova rođenog brata.

Naime, istraga je pokazala je kako je Žarko Lončar, nekoliko dana prije eksplozije, u kućište jedne od dviju brusilica koje je držao u vikendici na petrinjskom području stavio eksploziv, za kojeg je znao da će se aktivirati uključenjem brusilice i da može izazvati pogibiju onoga tko to učini. To je učinio kako bi spriječio daljnje provale u vikendicu, koje su bile učestale.

No o tome nije obavijestio svoga brata Darka koji je 11. studenoga otišao u vikendicu, bez znanja mlađeg brata, i uzeo obje brusilice, ne znajući da je brat postavio eksploziv u jednu od njih. Kada je dan poslije uključio alat u svojoj garaži brusilica je eksplodirala i na licu ga mjesta usmrtila.

Žarko Lončar je u konačnici zbog toga dobio tri godine zatvora.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.