PRESLUŠAVANE TAJNE SNIMKE

Biloš Liniću: Već su me pet puta stavili na mjere

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Biloš Liniću: Već su me pet puta stavili na mjere
13.03.2020.
u 22:33
Biloš je zvao ministra financija jer su mu tvrtke bile u velikim novčanim problemima
Pogledaj originalni članak

Na mjerama sam, a ne radim ništa nezakonito. Već su me pet puta stavili na mjere, a ne tražim ništa nemoralno – jada se osječki poduzetnik Željko Biloš ministru financija Slavku Liniću.

Klicin kum

A taj razgovor tajno je snimljen jer je Biloš, kako je rekao, bio pod mjerama u sklopu istrage koju su provodili USKOK i PNUSKOK. Meta istražitelja bili su pojedini policajci, ali i poduzetnici, koji su od njih za novac ili usluge kupovali informacije iz tajnih uskočkih istraga. Ta priča na koncu je pretočena u optužnicu protiv Vlade Rajića, kuma likvidiranog Vinka Žuljevića Klice, te još 14 osoba. Iako je ta ekipa uhićena u listopadu 2012., a optužnica podignuta godinu poslije, suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu nakon pustih pravnih peripetija počelo je tek nedavno. U nastavku suđenja jučer su preslušavane snimke tajno snimljenih razgovora pa je među tim snimkama i spomenuti razgovor između Linića i Biloša.

Biloša, kojem se na istom sudu sudi i u postupku u kojem mu je suoptužena Nada Čavlović Smiljanec, bivša šefica Porezne uprave, tereti se da je zajedno sa Stipom Barišićem i Jozom Petrovićem od Vlade Rajića tražio da mu provjeri je li pod policijskom istragom. On je istražiteljima bio zanimljiv u sklopu operativne akcije Jež, koja se odnosila na otkup zemljišta u vlasništvu grada Osijeka, a sve se to događalo u srpnju 2012. Kako je Biloš i vlasnik tvrtke OLT, koja je bila u velikim financijskim problemima, a zbog prolongiranja OLT-ova poreznog dugovanja kasnije je s Čavlović Smiljanec i suoptužen, Biloš je zvao Linića. Ministru govori da ima problema te da je na tajnim mjerama, a Linić ga prekida.– Ja vam nemam ništa s tim. Vi ste jedno, a vaše tvrtke su nešto drugo. Moje je da se brinem za tvrtke. Za sve ostalo nije nadležno Ministarstvo financija – kaže mu Linić.

Zemljište od 100 mil. eura

Prije toga Biloš je pokušavao dogovoriti sastanak s Linićem, no ovaj mu kaže da ima gužvu zbog proračuna te da taj razgovor mogu riješiti i telefonom. Tijekom tog razgovora Biloš mu tri, četiri puta govori da je pod tajnim mjerama.

– Nisam napravio ništa nezakonito. Samo pokušavam dignuti kredit u banci – kaže Biloš.

Da ga prisluškuju, Biloš je govorio još nekim sugovornicima, a neki od njih objašnjavali i kako se na zemljištu od 93.000 kvadrata, koje vrijedi 100 milijuna eura, naknadno može i dobro zaraditi.

Neki od optuženika jedni drugima govore i da su vidjeli neke ljude kako u vozilima sjede pred stanom te im fotografiraju kuće. Stoga se međusobno propitkuju je li to policija ili nešto 
drugo.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

RI
rimac444
22:51 13.03.2020.

Kriminalac Linić i mafija na čelu sa slučajnim su otpisali 46 milijardi dugova, to je najveća pljačka države za koju nitko nije odgovarao