SOCIJALNA INKLUZIJA

Trećina ljudi u žitnici RH na rubu je gladi: Može li solidarni restoran spasiti sustav koji baca hranu?

Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
Trećina ljudi u žitnici RH na rubu je gladi: Može li solidarni restoran spasiti sustav koji baca hranu?
01.11.2023.
u 15:02
"Za mnoge građane, posebice one starije, zdrava i raznovrsna prehrana postaje luksuz. Milijuni ljudi nemaju drugog izbora nego kupovati nezdravu hranu. U određenom razdoblju u mjesecu građani starije životne dobi, oni u potrebi, moći će pojesti obrok u restoranu, a da se pri tome ne deklariraju i ne razlikuju od ostalih gostiju", objašnjava Tanja Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača

Svaki peti građanin Hrvatske u riziku je od siromaštva ili socijalne isključenosti. Najteža je situacija u panonskoj Hrvatskoj, gdje je čak 27,8 posto stanovnika u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, dakle gotovo trećina, dok je najbolja u Gradu Zagrebu, gdje je taj udio 11,2 posto. Podaci su to Državnog zavoda za statistiku za proteklu godinu. Dok siromaštvo podrazumijeva nedostatak materijalnih ili novčanih sredstava, socijalna isključenost ima šire značenje – osim ekonomske, uključuje i socijalnu, kulturnu, političku i druge dimenzije.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadržaj s potpisom.



Komentari 5

KA
karijes
15:38 01.11.2023.

Na rubu gladi a svaki dan jedu meso koje smo u šugoslaviji prosječni građani mogli jesti jednom tjedno, kada smo sa 100 maraka koliko je bila prosječna plaća mogli u inozemstvo kupovati WC papir, rižu, kavu, banane, traperice, pelene...

DU
Deleted user
16:14 01.11.2023.

Ovo je neka ideološki obojana papazjanija. Bože spasi hrvatsku.

CO
Cosinus
17:14 01.11.2023.

U Slavoniji se bolje jede nego u Zagrebu. U Zagrebu dobro papaju zlatna mladeži njihovi roditelji, a to je vrlo mali postotak. Dobar tek.