provjerite

Trebaju li maske nositi osobe koje su preboljele COVID-19, ili one koje su se cijepile?

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
Zagreb: Sve više ljudi maske nosi i na otvorenom
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Gradani nose zaštitne maske i na otvorenim površinama
Foto: Ilustracija/Marko Dimic/PIXSELL
maske
06.12.2020.
u 15:27
Stoga će još neko vrijeme imunost na bolest i obveza nošenja maski morati koegzistirati očekivati da ćemo brzo biti oslobođeni obveza nošenja maski – piše na stranici koronavirus.hr.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je na službenoj stranici Vlade vezano za informacije o koronavirusu, koronavirus.hr, odgovor na pitanje trebaju li osobe koje su preboljele COVID-19 ili one koje su se cijepile nositi maske u situacijama koje su propisane Odlukama Stožera civilne zaštite i preporukama epidemiološke struke ili ne?

– Uskoro ćemo započeti s cijepljenjem pa se u javnosti često stjecanje imuniteta cijepljenjem smatra situacijom nakon koje nije potrebno nositi masku. Odgovor na to pitanje je da mi još uvijek ne znamo kakav je utjecaj imunosti na bolest, bilo da je stečena uslijed preboljele bolesti ili cijepljenjem, na mogućnost transmisije odnosno prenošenja bolesti na druge. Naime, imunost na bolest ne sprječava mogućnost da se virus naseli na sluznicu nosa i grla i da se kapljicama ili aerosolom prenese na druge osobe.
 
Stoga će još neko vrijeme imunost na bolest i obveza nošenja maski morati koegzistirati očekivati da ćemo brzo biti oslobođeni obveza nošenja maski – piše na stranici koronavirus.hr.

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

PL
Planer
15:40 06.12.2020.

Izvadite potvrdu kod doktora,niste obavezni nosit maske.

JU
Judita_
15:50 06.12.2020.

Sam virus ima promjer od oko 0,1 mikrometra" "Standardna maska koja se koristi u zdravstvenim ustanovama je N95, koja je dizajnirana da štiti nositelja maske od 95 posto čestica u zraku veličine 0,3 mikrometara (µm) i većih."

Avatar @promatrač
@promatrač
20:34 06.12.2020.

"Dr. Michael Yeadon, bivši voditelj istraživanja respiratornih bolesti u Pfizeru, i pulmolog i bivši zdravstveni direktor Dr. Wolfgang Wodarg podnio je zahtjev EMA-i, Europskoj agenciji za medicinu koja je odgovorna za odobravanje lijekova na razini EU-a, 1. prosinca 2020. za trenutnu obustavu svih studija cjepiva protiv SARS-CoV-2, posebno studije BioNtech / Pfizer BNT162b (EudraCT broj 2020-002641-42)". Dr. Wodarg i Dr. Yeadon zahtijevaju da se studije - kako bi se zaštitili život i zdravlje ispitanika - nastave samo kada bude dostupan koncept studije koji je prikladan za rješavanje značajnih sigurnosnih problema koje sve više i više poznatih znanstvenika izražavaju protiv cjepiva.