JAVLJAJU SE SPORENJA

Treba li robnu kuću Petrinjka rušiti? 'Petrinjka nije za rušenje, ni u ludilu'

Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Petrinja: Stara robna kuća Petrinjka rušiti će se zbog oštećenja u potresu
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Petrinja: Stara robna kuća Petrinjka rušiti će se zbog oštećenja u potresu
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Petrinja: Stara robna kuća Petrinjka rušiti će se zbog oštećenja u potresu
02.02.2021.
u 13:11
Ovaj tjedan trebali bi biti dovezeni prvi od stotinjak stambenih kontejnera u Petrinji
Pogledaj originalni članak

Snijeg je usporio sanaciju štete od potresa na Baniji, no jučer je nastavljeno uklanjanje prva dva objekta, koja su u državnom vlasništvu. Riječ je o staroj vojarni Zrin te robnoj kući „Petrinjka“ oko koje se dugi niz godina vodio spor između države i Gavrilovića, ali je u jednom trenutku na toj nekretnini bilo upisano i 17 različitih vlasnika.

Država je taj spor riješila u svoju korist te je, za posjeta premijera Andreja Plenkovića, simbolično počelo uklanjanje jednog od zaštitnih znakova Petrinje, a koji je od završetka Domovinskog rata prerastao u ruglo u središtu grada. I dok u Gradu Petrinji smatraju kako zgradu trebaju srušiti i na tom mjestu napraviti gradski sadržaj i/ili središnji trg, dotle nisu svi građani sretni što se zgrada uklanja.

Očekuje se zakon o obnovi

– Petrinjka nije za rušenje, ni u ludilu – kategoričan je njezin arhitekt Davor Salopek koji zajedno s još nekim drugim Petrinjcima smatra kako zbog svoje armirane konstrukcije zgradu potres nije mogao tako oštetiti nego joj treba naći pravu svrhu, pogotovo sad kad je vlasnički spor riješen. 

No, unatoč tome i u ponedjeljak je nastavljeno uklanjanje zgrade zbog kojeg su se iz nje morali iseliti i neki korisnici, koji nisu imali informaciju o njenom rušenju. No, ovim tempom Petrinjka će se rušiti tjednima. No, s druge strane mnogima je i taj tempo dovoljan jer su za njezino konačno uklanjanje.

– Treba iskoristiti situaciju i ovo ruglo srušiti, i ako nema crvenu naljepnicu – rekao nam je jedan Petrinjac.

Rušenje većeg broja objekata u Vladi očekuju nakon izglasavanja Zakona o obnovi, a koje se očekuje ovog četvrtka. Tada kreće postupak obnove koji će uključivati i suglasnost privatnih vlasnika za rušenje njihovih oštećenih i uništenih objekata. I dok se na jednom kraju Petrinje ruši, na drugome se gradi.

Na Sajmištu se intenzivno radi na uspostavi kontejnerskog naselja, koje će biti najveće ovog tipa na području pogođenom potresom. Planirano je do sada nekoliko desetaka kontejnerskih naselja u Petrinji, Glini i Sisku, no nijedno približno ovome. Ovdje se planira smjestiti stotinjak stambenih kontejnera gdje će se smjestiti između 300 i 400 onih koji su još uvijek u kolektivnom smještaju poput stotinjak građana u vojarni „Predrag Matanović“.

No, tu će se postaviti i dodatnih stotinjak kontejnera u koje će se smjestiti petrinjski poduzetnici i obrtnici koji su u potresu ostali bez svojih prostora, a time i prihoda. Imat će naselje i dječje igralište, igraonicu, ambulantu...

Radovi do kraja mjeseca

Teška mehanizacija teren od 18.000 četvornih metara priprema za asfaltiranje koje bi trebalo početi ovaj tjedan, kad dopuste vremenske prilike, nakon čega slijedi uvođenje vode, struje i kanalizacije. Paralelno s time ovog bi tjedna trebali biti dovezeni i prvi kontejneri. Kako će se kontejneri dovoziti, tako će se spajati na infrastrukturu, ističu u Stožeru za saniranje posljedica potresa.

Svi se nadaju kako bi radovi na naselju mogli bili završeni do kraja ovog mjeseca čime bi „Centar novog života“,  kako su nazvali ovo naselje, zaživio i vratio dio normalnog života u Petrinju. A i bez ovog naselja do sada je diljem Sisačko-moslavačke županije postavljeno ukupno 1058 kontejnera za smještaj onih koji su u potresu 29. prosinca ostali bez krova nad glavom.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar duje912
duje912
14:44 02.02.2021.

robna kućč nije rušena zbog navodno vie vlasnika koji to nisu dali. rugoba u srcu grada. TREBA ju srušiti i dati strancu da napravi neki centar jer smo mi nesposobni

LO
Lordess
15:38 02.02.2021.

Zašto da ne ruše zgradu koja se ne koristi od 1991, mislim da je u njoj jedino bio kafić koji je radio zato što je imao lijepu terasu, na street wiew se vidi Petrinja prije potresa, ništa nije održavano

TO
TORQUEMADA
16:37 02.02.2021.

Zvuči apsurdno da su najprije krenuli bagerima na armirano-betonsku konstrukciju koja nema niti crvenu naljepnicu i ne ugrožava prolaznike, a trebat će tjedni da se to demontira. Zar nije prioritet ukloniti uništeno u centru, gdje su živjeli građani, a prolazak ulicom je pravi hazard od mogućeg pada predmeta s visine? Baš naša posla, neka sumnjiva igra da gledatelji televizije imaju u što zuriti idućih mjesec dana i usvojiti dojam da se nešto korisno radi...