Udruga Glas poduzetnika:

'Tražimo zamrzavanje kredita i leasinga na 12 do 18 mjeseci'

Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
euri
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
euri
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
euri
14.04.2020.
u 11:36
Tražimo i priznavanje otpisane kamate kao porezne olakšice bankama, poručili su iz udruge.
Pogledaj originalni članak

Moratorij na postojeće kredite te zamrzavanje kredita i leasinga za vrijeme trajanja krize uzrokovane pandemijom koronavirusa ključna su pitanja čijim se kvalitetnim rješavanjem vrlo brzo može dodatno pomoći poduzetnicima te stvoriti uvjete za daljnju održivost njihovog poslovanja, poručuje Udruga Glas poduzetnika koja traži i priznavanje otpisane kamate kao porezne olakšice bankama. Njihov se zahtjev odnosi na mikro, male i srednje poduzetnike tijekom pandemije koronavirusa. Otkrivaju da su se tijekom proteklog tjedna sastali s predstavnicima HAMAG-a, HNB-a i HUB-a te im iznijeli konkretne prijedloge vezane uz ispunjenje zahtjeva za zamrzavanje kredita i leasinga na 12 do18 mjeseci.

- Udruga Glas poduzetnika u potpunosti razumije da su banke i leasing kuće privatne kompanije koje za svoje poslovanje, logički, odgovaraju svojim vlasnicima i dioničarima. No kako ova kriza dotiče sve poslovne subjekte, smatramo da svi zajedno moramo i trebamo pokazati solidarnost prema svima onima koji to u ovom trenutku i trenucima koji dolaze trebaju. Tražimo da se omogući zamrzavanje postojećih kredita i leasinga klijentima kojima je to doista potrebno, u zajedničkom cilju očuvanja poslovnih aktivnosti i  radnih mjesta, a time i gospodarske aktivnosti kao takve - istaknuo je Dražen Oreščanin, izvršni direktor Udruge.  

Video - Josip Tica o gospodarskim mjerama Vlade

 

Podsjećaju da je HNB prilagodio regulatorni okvir i donio pripadajuće upute kojima se omogućava da banke ne moraju raditi reklasificiranje potraživanja od klijenata zbog promjena i otpisa uzrokovanih krizom korona virusa.

U nastavku su konkretni prijedlozi Udruge:

MODEL MORATORIJA 3+3+3+3

Banke i leasing kuće svaki bi slučaj uvođenja moratorija te zamrzavanja i leasinga kredita trebale sagledavati pojedinačno, ovisno o industriji u kojoj poduzetnik posluje te mogućnostima da u sljedećem razdoblju ostvaruje prihode. Kako bi banke i leasing kuće imale priliku pratiti i eventualno korigirati uvjete za svakog pojedinog korisnika, Udruga predlaže da se otpis odobrava po modelu 3 + 3 + 3 + 3 mjeseca i to bez naknada i dodatnih troškova, a s maksimalnom kamatnom stopom od 0,50 do jedan posto, umjesto jednokratno na 12 mjeseci po ugovorenoj kamatnoj stopi, uz opciju produljenja do kraja rujna 2021. kako bi se obuhvatila i sljedeća, nadaju se bolja, turistička sezona. Naravno, ako banke izađu korisnicima u susret, potrebno je osigurati da i drugi vjerovnici također izađu u susret korisnicima na sličan način.

2) HELPDESK

Kreiranje ciljanog i funkcionalnog helpdeska, unutar Fine i postojeće integrirane platforme za kredite za likvidnost i refinanciranje koja uključuje sve banke, preko kojeg bi se otvorila mogućnost da kredit za koji neka banka ne može napraviti otpis kamate i reprogram preuzme druga banka koja to želi i može. Na ovaj način potaknula bi se konkurentnost među bankama, no jednako tako i omogućilo bankama koje imaju više sredstva na raspolaganju da ih plasiraju onima koji to doista trebaju.

Udruga također predlaže da se u okviru predloženog helpdeska uključe i HBOR i HAMAG, s dodatnim raspoloživim sredstvima, sukladno mogućnostima te ponude reprogram s uvjetima koji sada postoje za COVID-19 kredite, odnosno konkretno s 12 mjeseci počeka i kamatnom stopom od 0,25 posto.

3) KAMATA KOJA SE OTPIŠE TREBA BITI POREZNA OLAKŠICA

Udruga u svoje prijedloge uključuje i potrebne aktivnosti od strane Ministarstva financija koje bi omogućile bankama da kamata, koju temeljem iskazane solidarnosti u ovoj situaciji opišu, bude priznata kao porezna olakšica. Na ovaj način ostvarit će se "win-win" situacija za sve uključene strane, jer će banke tako puno lakše prihvatiti otpis dijela kamata onima koji trenutačno ne rade i ne mogu plaćati za ovo razdoblje, dok se istodobno neće kreirati dodatni udar na likvidnost sustava. Što se tiče leasing kuća, u slučaju raskida ugovora i povratka financiranog objekta leasing kući, potrebno je omogućiti i povrat PDV-a za preostalu vrijednost koji je već uplaćen državi, kako bi leasing kuće osigurale dodatnu likvidnosti i tako mogle preuzeti dodatni rizik. Također je potrebno regulirati od strane države da korisnici kredita i leasinga za ove promjene ne budu dodatno opterećeni troškovima solemnizacije.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SP
Spezzi
11:03 15.04.2020.

Otvaraju se kreditne linije preko Hamag-a, ali birokrati ne mogu iz svoje kože. Umjesto da budu servis građanima, pazite za jednu vrstu zajma gdje se daje cca 250.000 kn traže ni manje ni više nego 61 dokument. Dok to prikupiš mlade budeš dobio i ako išta radiš možeš zaraditi tu lovu umjesto da čekaš na njihovu potporu. Na svim tim portalima i agencijama, 90% materijala je samohvala, pa između šume podataka trebaš naći nešto što je korisno za saznati. Kada kreneš u proces dobiješ hladan tuš u obliku nekoliko kg potvrda. Krediti stvoreni samo za članove partije koji mogu proći proces mimo procedure !