ZAVRŠIO MARŠ

'Tražimo od Vlade da zaustavi referendum i zaštiti naša prava'

Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
'Tražimo od Vlade da zaustavi referendum i zaštiti naša prava'
27.05.2013.
u 10:49
Prema procjenama nekih poznavatelja iz redova nevladinih udruga, okupilo se više heteroseksualnih podupiratelja prava na jednakost nego samih pripadnika LGBT-zajednice.
Pogledaj originalni članak

Udruge Kontra i Iskorak danas su u Zagrebu organizirale "Marš za bračnu jednakost". Okupljanje u zagrebačkom parku Zrinjevac počelo je u 16 sati, a povorka od 400-tinjak ljudi u 17 je sati krenula Praškom ulicom prema Markovu trgu. Članovi povorke na putu do Markova trga izvikivali su slogane kao što su "Bračna jednakost" i "Ljubav je ljubav". Povorku je pratio i Večernjakov Leteći reporter.

Povorka je, uz pratnju interventne policije, bez ikakvih reakcija prešla preko Trga bana Jelačića, a na Markov trg stigla je uz zvižduke i gromoglasne povike. Aktivisti su pred crkvom razvili zastavu u duginim bojama. Okupljenima se obratila Sanja Juras koja je zahvalila svima koji su podržali povorku.

– Naše obitelji nisu manje vrijedne. Kompromisi s ljudskim pravima ne smiju se raditi. Vlada je prepoznala da se ovdje radi o temeljnim ljudskim pravima, očekujemo sada od Vlade i konkretne akcije, zaštitu obiteljskog života za naše obitelji – rekla je Sanja Juras.

– Očekujemo da se pravo na brak i izvanbračnu zajednicu regulira kroz Obiteljski zakon bez diskriminacije koju mi svaki dan doživljavamo. Istospolni partneri mogu živjeti više od 30 ili 40 godina zajedno, a kada se jedan razboli, drugi mu ne može u bolnicu, ne može za njega donositi zdravstvene odluke, ako umre, ne smijemo nasljeđivati zajednički stan – naglasila je Sanja Juras dodajući kako očekuju da se zaustave ovakve inicijative, misleći na inicijativu "U ime obitelji".

– Tražimo od Vlade da zaustavi referendum, da zaštiti naša ljudska prava – poručila je.

Njezinim govorom u 17.35 sati završio je marš.

Na Zrinjevcu je bilo mnoštvo policajaca, zapaženi su aktivisti nevladinih udruga Neva Tolle i Sanja Sarnavka, a ima i mladih parova s djecom. Aktivisti su kod paviljona razvili zastavu u duginim bojama pokraj koje su postavljeni transparenti "Van iz srednjeg vijeka", "I Isus je imao dva oca", "Brak svima", "Moja partnerica je moja obitelj", "Različite obitelji, ista ljubav", "Različite obitelji, ista prava", "Pravo na brak"...

Prema procjenama nekih poznavatelja iz redova nevladinih udruga, okupilo se više heteroseksualnih podupiratelja prava na jednakost nego samih pripadnika LGBT-zajednice.

– Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitelji koju uživaju raznospolne obitelji – pravo na brak i izvanbračnu zajednicu. Poručujemo Vladi RH da se, kad su posrijedi ljudska prava, ne smiju praviti kompromisi i nagodbe ovisno o stavu Crkve. Uloga je države upravo da štiti ljudska prava svih građana i građanki, osobito ugrožena prava manjina – poručili su organizatori priopćenjem koje je potpisala Sanja Juras, koordinatorica lezbijske udruge Kontra.

>>Iskorak i Kontra organiziraju Marš za bračnu jednakost

>> Blog 'Genijalni um': Istospolni brakovi – jednakost i(li) različitost

>> Blog 'Mama Mima': Potpisali ste peticiju. Gdje će vam duša?

>> Zastupnica čitatelja: „Građani su duhoviti!“ Hoću da to uđe u Ustav!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.