SUĐENJE MERČEPU

'Tragovi su vodili prema postrojbi za koju je bio nadležan Merčep'

Foto: Borna Filić/Pixsell
'Tragovi su vodili prema postrojbi za koju je bio nadležan Merčep'
23.10.2012.
u 17:40
Svjedočio je Antun Tus, bivši načelnik Glavnog stožera i Antun Gugić, kriminalist koji je obavio očevid ubojstva obitelji Zec
Pogledaj originalni članak

– U vojnim izvješćima upozoravalo se na problematičnost Merčepove postrojbe, čiji su pripadnici svojevoljno odlazili i dolazili s bojišnice te su odbili sudjelovati u proboju za Vukovar. Zbog toga je Martin Špegelj, glavni inspektor HV-a tražio njihovo razoružanje – svjedočio je na zagrebačkom Županijskom sudu Antun Tus, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, optuženom za ratni zločin.

Tus je kazao i da je smatrao kako je Merčep činio dobro u pripremi obrane Vukovara, no rekao je i da su se o Merčepu pričale i loše stvari. Posvjedočio je da je dobio izvješće u kojem su se opisivale pričuvne postrojbe MUP-a, a naglasak u izvješću bio je da postrojbom zapovijeda Merčep.

Izgubljeno selo

– U izvješću je navedeno da postrojba često radi probleme, da svojevoljno ulazi i izlazi iz borbe. Nisam tražio premještaj postrojbe, ali takva zapovijed navedena je u izvješću koje sam uputio predsjedniku Tuđmanu. Što se tiče drugih pritužbi, one su dolazile iz analize ratnih zbivanja pa tako, kada se spremao proboj za Vukovar, doznao sam da je Merčep povukao svoju postrojbu zbog čega je izgubljeno selo Nijemci. Prema istim analizama, Merčepova postrojba trebala je sudjelovati u drugom proboju za Vukovar sa 200 ljudi, no oni se tamo nisu pojavili iako su dobili takav zadatak od Špegelja – kazao je Tus.

Nakon Tusa na klupu za svjedoke sjeo je Antun Gugić, zagrebački kriminalist koji je radio na očevidu ubojstva obitelji Zec.

– Tragovi nakon ubojstva obitelji Zec 1991. vodili su prema pričuvnoj postrojbi MUP-a, a prema podacima iz MUP-a za postrojbu je bio nadležan Merčep – kazao je Gugić.

Istraga SZUP-a

Pojasnio je da skupina pripadnika pričuvnog sastava MUP-a nije bila na zadatku već je namjera bila likvidacija Mihajla Zeca i to vjerojatno zbog novca. Kazao je da su tijela supruge i kćeri Mihajla Zeca na Sljemenu našli nakon što su im to rekli osumnjičeni.

– Do MUP-a su nas doveli tragovi s mjesta ubojstva – oružje, streljivo i automobil te iskazi očevidaca koji su kazali da su Zečevu suprugu i kćer na Sljeme odvele osobe u policijskim odorama te policijskim vozilima. Kada smo doznali da je riječ o pričuvnom sastavu MUP-a, poslao sam inspektora da razgovara s Merčepom, no iz MUP-a sam obaviješten da je SUZUP zainteresiran za njega jer nad njim radi protuobavještajnu obradu – kazao je svjedok.

>>'Neće biti dobro dok ima Hrvata koji misle da ima dobrih Srba'

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

OS
ostavitozasebe
18:36 23.10.2012.

Tko bi rekel da tzv domoljubi čine zločine,pljačkaju,varaju,otimaju,na mise idu....?Gori ne postoje na kugli zemaljskoj.

OS
ostavitozasebe
18:39 23.10.2012.

I doživotna robija je za ovakve nagrada.Bog će suditi i njemu i onima koji ga podržavaju a kao u Boga vjeruju.

BO
boskovic
18:04 23.10.2012.

O Razbojniku ,Zlikovcu ,Koljacu,Monstromu ,Mercepu culo se uzasnih prica i svakome pametnom je jasno da se radi o teskom razbojniku koji je klao i ubijao civile srpske nacionalnosti on i njegova horda najlosijih ljudi sto ih je vrag stvorio a hrvatsko krivosudje ?"bolje da sutim