simbol Uskrsa

Tradicija i kreativnost ukrašavanja pisanica prije umjetnih boja

Tradicija i kreativnost ukrašavanja pisanica prije umjetnih boja
02.04.2015.
u 09:36
Najpoznatije prirodno bojilo daje ljuska crvenog luka. Jajima će dati žarku crvenu boju, a za ružičaste nijanse koristite ciklu. Za ljubičastu koristite crno vino, svjetliju nijansu, boju lavande će dati grejp, a za plavu prokuhajte narezani crveni kupus
Pogledaj originalni članak

Tradicija pisanja po jajima, izrada pisanica u nekim narodima postoji zadnjih 2500 godina.

Prava umjetnička djela na našim podnebljima nastala su u 19.st., a čuvaju se u Etnografskom muzeju Zagreb.

Onda nisu postojala umjetna bojila i za oslikavanje su se koristile prirodne metode. Tako pripremljena jaja možda nisu najukusnija delicija za konzumaciju, ali sigurno ih je slađe jesti kada su tako lijepo oslikana i kada znate da neće naškoditi vama i vašim najbližima. Ako jaje pukne tijekom kuhanja u boji, i dalje će biti jestivo.

– Najpoznatija i najraširenija tehnika tradicionalne izrade pisanica je batik tehnika. Jaja se oslikavaju rastopljenim voskom te se boje u jednu ili više boja. Naši stari su znali svilenim tankim koncem ili konjskom strunom "šarati", pisati po jajima. Tehniku su razvili do takve preciznosti da primjerke čuvamo još i danas. Po jajetu možete iscrtavati, strugati oštrim predmetom, nožićem ili iglom, a jedna od jednostavnijih metoda je apliciranje (preslikavanje) biljaka i bojenje u prirodnim bojama. Jaje možete i oblijepiti koncem ili vunom – objasnila je Jasmina Jurković Petras, prof. etnologije i povijesti, viša kustosica etnografske zbirke u Gradskom muzeju Virovitica. Prirodna bojila možete dobiti na razne načine i možete primjenjivati uvijek isto pravilo: na pola litre vode ukuhajte 800 g povrća ili voća i dodajte 2 žlice octa. A jaja u njima možete kuhati i do dva sata.

Najpoznatije prirodno bojilo daje ljuska crvenog luka. Jajima će dati žarku crvenu boju, a za ružičaste nijanse koristite ciklu. Za ljubičastu koristite crno vino, svjetliju nijansu, boju lavande će dati grejp, a za plavu prokuhajte narezani crveni kupus.

Smeđe tonove dobit ćete pomoću kave, oraha i crnog čaja, a špinat će pisanici dati zelenu boju.

Ispišite poruke na jajima

Pšenični klas i vinova loza su simbol blagostanja, hrastova grančica, list i žir simbol dugovječnosti i snage i prigodan je motiv za muškarce. Srce je uvijek simbol ljubavi, a crtež sidra nada.

Pisanice s crtežom ptice poklanja se maloj djeci i šutljivim osobama. Želi im se da budu veseli i raspjevani. Ženama poklonite jaje s jelovom grančicom. Zaželjet ćete im snagu, postojanost i neprolaznu ljepotu.

Za izradu pisanica birajte jaja s glatkom ljuskom, a nakon izrade premažite ih uljem ili tradicionalno komadićem slanine da biste im dali sjaj.

>>'Uskrsni protokol' ili što se slavi i koji su običaji

>>Najbolji prijedlozi za Uskrsne izlete

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.