Odluka Vlade

Toplani “zeleno svjetlo” za kredit, radijatori se neće ohladiti

Foto: kristina štedul fabac/pixsell
Toplani “zeleno svjetlo” za kredit, radijatori se neće ohladiti
10.01.2011.
u 16:55
Nažalost, naš glavni problem, povećanje cijena, nije riješen. Zato ćemo i ovu sezonu grijanja završiti s milijunskim gubicima, tvrdi direktor D. Janžetić
Pogledaj originalni članak

Vlada je na zatvorenoj sjednici održanoj prošlog petka donijela odluku kojoj omogućuje karlovačkoj Toplani podizanje kredita za nabavu mazuta. Iako je riječ o informaciji koja je tek objavljena na službenim stranicama Vlade, vijest je to koju su svi u Toplani, a pogotovo mnogi Karlovčani kojima grijanje stanova ovisi o toj tvrtki, Karlovčani željno čekali.

 Zasad bez poskupljenja

 – O toj odluci dobili smo informacije od novinara, a zatim i na službenim stranicama Vlade. No ‘'zelenim svjetlom'’ za naš zahtjev za kredit iznimno smo zadovoljni. Jednostavnim rječnikom, novac od tog kredita omogućit će nam normalno okončanje ove sezone grijanja. Da nije bilo tako, ne bismo mogli nastaviti s grijanjem grada – rekao je Denis Janžetić, direktor Toplane.

 Prema toj odluci, Vlada omogućuje nabavu čak 4000 tona mazuta za karlovačku gradsku toplinarsku tvrtku.

 Iako će se time financijski zatvoriti sezona grijanja, glavni problem, a to je povećanje cijena toplinske energije, još nije riješen. Uz novi tarifni model, grijanje bi trebalo poskupjeti 37,5 posto za građanstvo, a 17,9 za gospodarstvo.

 – Nažalost, usprkos stalnim povećanjima cijena energenata, mi još uvijek ne možemo povećati svoje cijene, jer za to nismo dobili odobrenje. To će ponovo dovesti do stvaranja gubitaka. Koliki će oni biti zasad je teško procijeniti. Za očekivati je iznos veći od onog prošle sezone, jer su i cijene energenata otad porasle – zaključio je Janžetić.

 HERA se ne javlja

 Karlovačka toplana uputila je zahtjev za povećanje cijena Gradu još 30. studenoga prošle godine. Taj zahtjev je zatim proslijeđen državnoj Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA). No, nikakav odgovor od agencije još nije stigao.

 Prošlosezonski minus Toplane bio je 2,25 milijuna kuna. Negativnom poslovanju cijele tvrtke pridonose i česti kvarovi i puknuća.

 To donosi gubitke u sustavu, ali i znatne troškove za popravke. Tako će gradska tvrtka Toplana još jednu godinu završiti s debelim minusom.

 Karlovčanima je utjeha što su sigurni da im do proljeća u stanovima neće biti hladno.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

SE
senfic
08:27 11.01.2011.

Mene samo zanima što radi menadžment! Brinu se samo o plaći! Nismo mi korisnici krivi što je vrelovod star. Zna se koliki je vijek vrelovoda. Trebala se u poslovnim planovima planirati zamjena. Za svaku godinu bi se moglo znati koliki će biti troškovi. Za energnete se zna da poskupljuju iz godine u godinu. Mislim da se loše upravlja ovim trgovačkim društvom.

N6
ninja 69
17:14 11.01.2011.

Neka gospoda smanje plaće direktora i šefova. Neka naplate dio od onih nesposobnih direktora prije njih koji su samo sjedili i zujali na poslu. Pravna nije godinama ništa utuživala, već su neplaćeni računi bili u ladicama (bilo prije u novinama). Ima nas koji bismo radili taj posao 10 puta bolje i učinkovitije, ali opet ta podobnost...

Avatar messerschmidt
messerschmidt
14:52 14.01.2011.

Ninja, istina, u lokalnim novinama su objavljivali imena i prezimena neplatiša. Iz moje zgrade sve neki inače, bolje stojeći ljudi. Pa neka opet stave u novine. Ali, istina je i da se u Zagrebu griju za manje novce, sa tim da im još griju i vodu. Ako može Zagreb, zašto ne i Karlovac?