KONCESIJA ODUZETA U SVIBNJU

Top Radio ostaje bez koncesije Stojedinice? Čelnici VEM-a naveli da ponuđač ne posjeduje prostor u Palmotićevoj

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Vlasnik Radija 101 o budućnosti nakon gubitka koncesije
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Vlasnik Radija 101 o budućnosti nakon gubitka koncesije
23.09.2021.
u 18:26
Ponudu su dali i dosadašnji vlasnik Radija 101, tvrtka Zwei d.o.o, Ivan Čermak...
Pogledaj originalni članak

Objavljena izdvojena mišljenja predsjednika Vijeća za elektroničke medije (VEM) Josipa Popovca te njegova zamjenika Roberta Tomljenovića o potpisivanju Ugovora za koncesiju s tvrtkom Top Radio za frekvenciju 101 MHz pokazuju da se višemjesečnoj trakavici oko Stojedinice ne nazire kraj.

Štoviše, dodatno se komplicira. Prije tjedan dana, s pet glasova za i dva glasa protiv, Vijeće je donijelo odluku da se potpiše ugovor s tvrtkom u vlasništvu kontroverznog Ivana Jurića Kaćunića, a koja je odabrana kao najpovoljniji ponuditelj na natječaju u srpnju. No, protiv toga su bili Popovac i Tomljenović.

Drugi prostor ništa ne mijenja

– Protivim se zaključku i ustrajem na stavu u kojem sam rekao da su ispunjene pretpostavke iz članka 76. Zakona o elektroničkim medijima za trajnim oduzimanjem koncesije – objasnio je Popovac koji je u srpnju glasao za davanje koncesije Top Radiju.

Tada je samo Tomljenović glasao drukčije, a Popovac objašnjava da je mišljenje promijenio jer je na vidjelo isplivao niz nepravilnosti koji se ranije nisu znale. U izdvojenom mišljenju Popovac ističe da je problem što je ponuditelj u natječajnoj dokumentaciji tvrdio da “raspolaže poslovnim prostorom potrebnim za obavljanje djelatnosti”.

Riječ je o spornom prostoru u Palmotićevoj 7, no ispostavilo se da je ugovor o podzakupu ništetan. Popovac dodaje da je “ispunjavanje prostornih uvjeta” jedna od odlučnih činjenica za donošenje odluke Vijeća za elektroničke medije o davanju koncesije”. – Smatram da je naša odluka od 28. srpnja donesena na temelju nepravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Zbog naknadno utvrđene nevjerodostojnosti dokumentacije, postoje sve pretpostavke za donošenje odluke u smislu odredbe članka 76. stavka 1. točke 1. – kaže Popovac misleći pritom na oduzimanje koncesije. Slaže se s time i Tomljenović.

– Činjenica je da je Top Radio u ponudi naveo još jedan prostor, onaj u aveniji V. Holjevca, namijenjen emitiranju programa i uglavnom uredskim prostorima i redakciji. No, taj drugi prostor ništa ne mijenja u ovom slučaju, jer je dokumentacija u trenutku donošenja odluke nevaljana – ističe Tomljenović te dodaje da bez tog prostora ne može biti realizirana programska ponuda Top Radija na način kako je navedeno.

O oduzimanju koncesije već se naveliko raspravljalo i u kolovozu kada je nekoliko tvrtki koje su sudjelovale na natječaju odlučile podići tužbu pri Upravnom sudu. Kao razlog se navodila nezakonita koncentracija vlasništva budući da se vlasnik tvrtke Top radio Ivan Jurić Kaćunić povezivao s cijelim nizom radijskih postaja – Antenom, Narodnim, Enterom, Extrom, Radio Dalmacijom...

Ipak, tada je zaključeno da VEM ne može samo tako poništiti odluku ili oduzeti koncesiju na temelju tih saznanja jer je za to sada nadležan sud.

“Daleko najbolji sadržaj”

Dodajmo i da su, osim izdvojenih mišljenja Popovca i Tomljenovića, objavljene i izjave ostalih članova Vijeća za elektroničke medije.

Vanja Gavran, Anita Malenica, Katja Kušec, Davor Marić i Damir Bučević u svojim se izjavama osvrću na programski sadržaj za koji procjenjuju da je “daleko najbolji” od ponuđenih, ali i na pritiske, a manje na procedure. Osim tvrtke Top radio d.o.o., ponudu su dali i dosadašnji vlasnik Radija 101, odnosno istoimena tvrtka, ali i tvrtka Zwei 01 d.o.o. koju su osnovali poznati radijski voditelj Siniša Švec, odvjetnik Čedo Prodanović te vlasnik Atlantic grupe Emil Tedeschi.

Na natječaj se javio i poduzetnik Ivan Čermak s tvrtkom Crodux inženjering d.o.o., Renato Perica s Nepce svijet d.o.o., tvrtka 101 FM radio d.o.o., Hurin promocija d.o.o. te tvrtka Dvadesetičetirisedam d.o.o. Danijela Kneževića.

>> VIDEO Stiže novi zakon koji će stati na kraj radu na crno!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.