promijenio retoriku

Tomislav Karamarko želi privući i birače centra

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
20.05.2012., Trg Stjepana Radica 4, Zagreb - Velika dvorana Vatroslav Lisinski. Hrvatska demokratska zajednica na 15. Opcem saboru stranke bira predsjednika stranke, zamjenika predsjednika, potpredsjednike, clanove predsjednistva te clanove Sredisnjeg odb
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
17.09.2014., Zagreb - Usvajanjem dnevnog reda i aktualnim prijepodnevom pocela je 14. sjednica Hrvatskog sabora. Premijer Zoran Milanovic, Tomislav Karamarko, Anka Mrak Taritas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
10.04.2013., Zagreb - Aktualnim prijepodnevom pocela ja nova sjednica Sabora. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
25.03.2015.
u 20:03
Šef HDZ-a spreman je i na sučeljavanje s Milanovićem, ali u finišu kampanje
Pogledaj originalni članak

Tomislav Karamarko, šef HDZ-a, na mjesto predsjednika najveće oporbene stranke došao je uz velik teret negativne javne percepcije. Čovjek koji je velik dio karijere proveo u obavještajno-policijskom aparatu bio je pogodan da se na njega nalijepe negativne etikete. I on sam, što je bilo posebno izraženo na početku mandata na čelu HDZ-a, imao je tvrdu retoriku koja se uglavnom referirala na prošlost jugoslavenskog režima. No u posljednje vrijeme, kako se približavaju parlamentarni izbori, događa se zaokret. Karamarko sve češće pokazuje ljudsku stranu. Komunisti i jugofili gotovo su iščeznuli iz njegovih govora, a dominantna je tema gospodarstvo.

Funkcionalna promjena

Osobno je nazvao ministra branitelja Predraga Freda Matića i ispričao mu se jer mu je u žaru prepirke o tome tko je bio sudionik Domovinskog rata, a tko nije, spustio – gdje je Matić bio 1991. godine. Karamarko je stao i na stranu premijera Milanovića kad su mu branitelji iz Savske 66, koji ondje prosvjeduju već mjesecima, došli protestirati ispod prozora. Narušili su tako privatnost njegova doma i Karamarko je javno rekao da je protiv toga. Ni u završnom obračunu s Dragom Prgometom, svojim bivšim zamjenikom, nije koristio (pre)tešku artiljeriju. Bio je protiv toga da ga se izbacuje iz stranke, što je bila sudbina Jadranke Kosor. Osim toga, Karamarko je i u duelu između predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Milanovića poručio da moraju sjesti i razgovarati jer su građani siti prepucavanja.

I politički analitičar Žarko Puhovski primijetio je promjene kod Karamarka. Ali, kaže, ne bi rekao da on sada pokazuje ljudsku stranu, nego – funkcionalnu.

Bio popularan ministar

– Karamarko je očito shvatio da HDZ može pobijediti na parlamentarnim izborima pa se počeo ponašati kao premijer. Milanović se, recimo, ponaša kao vodeći pravnik intelektualac, ali nikako kao premijer – kaže Puhovski.

Smatra da je uzorak Karamarkova ponašanja ipak premali i da treba dati vremenu da se uistinu vidi je li prihvatio premijerski način ponašanja ili je sve slučajnost. Izvori bliski Karamarku kažu da će u kampanji za parlamentarne izbore Milanovića u prvom redu napadati svojim programom i od njega tražiti da pokaže što je učinio u svom mandatu. Spreman je i na sučeljavanje, ali u finišu kampanje. Neće mu dopustiti da "preskoči" utakmicu i u maniri uličnog hakla traži zakucavanje u zadnjim sekundama, kažu u najvećoj oporbenoj stranci. Podsjećaju da je Karamarko uz Bajsa bio najpopularniji ministar, ali da ga se medijski počelo blatiti kad se dirnulo u slučaj Riječkih tržnica... Vatra je nastavljena kad je postao šef HDZ-a. Izvori bliski Karamarku podsjećaju da je šef HDZ-a u Saboru na aktualcu prestao postavljati pitanja Milanoviću jer mu je naprosto odbojan način na koji on parlament koristi za vrijeđanje i podcjenjivanje zastupnika. Dogodi li se sučeljavanje s Milanovićem u završetku kampanje, Karamarko će, kažu, biti cool. A Milanovićeva Amerikanca koji je zadužen za PR strategiju šef HDZ-a se, kažu, ne boji.

>> HDZ povećao prednost, Karamarko i Milanović najnegativniji političari

>> Karamarko: Premijer Milanović je otkrio Ameriku

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 33

ZA
zampioivo
22:10 25.03.2015.

Budući predsjednik Vlade VELIKI je gospodin što je hrvatski narod i prepoznao i dao mu povjerenje u svim dosadašnjim ciklusima, i peta pobjeda je na redu,

UI
Uvijek_iskreno
22:13 25.03.2015.

Tomislav Karamarko je budući premijer!

HO
Hodajucalaz
22:30 25.03.2015.

Tomislav Karamarko hrvatski premijer nadam se vrlo brzo jer svaki dan ostanka ove vlasti je nesaglediva šteta za narod, državu. Izbori ODMAH!!!