tko je toma nikolić?

Toma Grobar - Šešeljeva desna ruka, politički zatvorenik...

Foto: REUTERS/PIXSELL
Toma Grobar - Šešeljeva desna ruka, politički zatvorenik...
20.05.2012.
u 23:41
Njegovo ime se povezivalo i sa nekim ratnim zločinima u Antinu, selu nedaleko od Vinkovaca, što nikada nije u cijelosti razjašnjeno
Pogledaj originalni članak

Koliko god Tomislav Nikolić, tek izabrani predsjednik Srbije i dosadašnji lider Srpske napredne stranke, najavljivao da će Srbija ostati na istom putu kao i do sada, za očekivati je znatno drugačiju retoriku službenoga Beograda od one dosadašnje.

>> Nikolić Šešelju 1993. položio zakletvu za četničkog vojvodu

Nikolić je rođen 1952. godine u Kragujevcu gdje i završio srednju školu. U službenim podacima o njemu vodi se da je u Novom Sadu diplomirao na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment. Naime, njegova diploma je proteklih tjedana bila predmet predizbornih prepucavanja. Oženjen je i otac dva sina, a radi poslova koje je obavljao u mladosti nazivan je i Tomom Grobarom. Poznato je i da se nekada bavio i atletikom.

Početkom devedesetih godina ulazi u politiku i to prvo kao aktivni član Narodne radikalne stranke (NRS), a onda i Srpske radikalne stranke (SRS). Malo je poznato da je upravo Nikolić bio inicijator ujedinjenja NRS i mjesnih odbora Srpskog četničkog pokreta kojeg je vodio Vojislav Šešelj i stvaranja Srpske radikalne stranke za čijeg je predsjednika izabran Šešelj, dok je Nikolić bio njegova desna ruka i potpredsjednik. Šešelj i Nikolić do 2008. godine zajednički su vodili radikale kada dolazi do razjedinjavanja u stranci. Te godine Nikolić i Aleksandar Vučić, zajedno sa dijelom bivših radikala, osnivaju Srpsku naprednu stranku koja je trenutno najjača politička opcija u Srbiju.

Vezano za njegovo dosadašnje političko djelovanje poznato je da je od 1992. godine član Skupštine Srbije, da je do sada obnašao i dužnost potpredjednika Vlade Srbije (1998.) kao i dužnost podpredsjednika Savezne Vlade tadašnje države Srbije i Crne Gore (1999.). Tijekom 2007. godine izabran je i za predsjednika Skupštine Srbije ali je nakon samo pet dana smijenjen. Inače, predsjednik Srbije postao je tek iz petoga pokušaja. Poznato je i da je radi svoga političkog djelovanja 1995. godine osuđen na dvomjesečnu kaznu zatvora koju je izdržavao u Gnjilanu.

I danas, 20 godina od rata u Hrvatskoj, još uvijek nije razjašnjena puna Nikolićeva uloga. Naime, njegovo ime se povezivalo i sa nekim ratnim zločinima u Antinu, selu nedaleko od Vinkovaca, što nikada nije u cijelosti razjašnjeno. Interesantno je i da je kao političar u zadnjih nekoliko godina svoja neka stajališta promijenio za 180 stupnjeva. Naime, od političara koji je bio isključivo protiv ulaska Srbije u EU s osnivanjem Srpske napredne stranke postao je gorljivi zagovornik da Srbija mora ući u EU i da je to jedino jamstvo njene budućnosti. I izjave u svezi Hrvatske i BiH znatno je promijenio u zadnjih nekoliko godina u odnosu na godine kada je bio član Srpske radikalne stranke.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 43

DR
drug
00:32 21.05.2012.

Konačno i Srbija ima presednika koji je ležo po zatvoru... Ha ha

ZX
zark x
06:29 21.05.2012.

Boris i Vo to je bila ljubav na prvi pogled iz koje je Tadic izvlacio vece koristi. To je vjecna ljubav, koju nas drug Ivo nece moci prezaliti. Neznam kako ce biti sa Tomislavom, ali dosta ce save proteci dok vidimo Ivu i Tomu u zagrljaju. Borisova ljubomora moze biti veliki teret koji ce biti tesko premostiti.

PI
pidocha
10:27 21.05.2012.

čestitam na novom pricidniku, uvjeren sam da je ovaj izbor početak katarze srbije,