Novi pravilnik

Tolušić priprema novi pravilnik o visini zakupnine zemljišta

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Tolušić priprema novi pravilnik o visini zakupnine zemljišta
08.01.2019.
u 10:16
32 tisuće hektara koristi Agrokor, a najveći dio koristi tvrtka Belje koja godišnje plati oko šest milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje.
Pogledaj originalni članak

Iako se u dijelu medija ovih dana špekulira o tome da bi prijenos koncesija na zrcalna društva unutar Agrokora mogao biti problem zbog otpora lokalnih čelnika, Ministarstvo poljoprivrede pojasnilo je da zakonska regula podrazumijeva automatski prijenos ugovora o koncesiji, odnosno da problema nema i neće biti. Naime, člankom 41. Zakona o poljoprivrednom zemljištu propisano je da se prava i obveze zakupnika mogu prenijeti iz ugovora o zakupu, uz suglasnost Ministarstva poljoprivrede do isteka roka na koji je ugovor sklopljen, na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla cjelokupnu imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, priopćili su iz resora potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića.

Nema podizanja koncesije

“Zahtjev za suglasnost za prijenos prava i obveza podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, koje suglasnost s pratećom dokumentacijom dostavlja nadležnim jedinicama lokalne samouprave, koje izrađuju nacrt aneksa i dostavljaju ga na mišljenje županijskom državnom odvjetništvu. Tek nakon izdavanja mišljenja, općinski načelnik ili gradonačelnik sklapa ankes ugovora s novim zakupcem”, pojašnjava Ministarstvo poljoprivrede pravnu proceduru.

Načelnici i gradonačelnici zapravo su, po nekim interpretacijama, kod ministra Tolušića tražili prostor za podizanje koncesijske naknade jer su, po njihovu mišljenju, bile prilično skromne, ali kako je riječ samo o nastavku postojećih ugovora pod okriljem nove zrcalne kompanije, a ne o novim natječajima za koncesije, prijedlog lokalnih dužnosnika neće biti moguće provesti. Ipak bi moglo doći do promjene koncesijskih naknada, ali u sklopu pravilnika o revalorizaciji visine zakupnine koji resorno ministarstvo priprema i planira uskoro donijeti.

“Pravilnikom će se prvi put uskladiti visina zakupnine državnog poljoprivrednog zemljišta. To znači da će u katastarskoj općini zakupnina za oranicu ili pašnjak biti ujednačena za sve zakupce bez obzira na to kada su potpisali ugovor o zakupu”, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Agrokor koristi čak 32,8 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta pod koncesijama, a najviše zemljišta koristi Belje koje raspolaže s 19 tisuća hektara. Slijedi ga Vupik sa 6,5 tisuća hektara i PIK Vinkovci s 4500 hektara. Te su tri kompanije u prvih deset mjeseci 2018. godine realizirale 1,84 milijardi kuna prihoda te 160,3 milijuna kuna operativne dobiti. Upravo se načelnik Darde, u kojoj posluje Belje, pobunio zbog naknada za koje drži da bi trebale biti više. Belje je u 2016. imalo obvezu platiti 6 milijuna kuna naknade za 13 tisuća hektara zemlje. Agrokor ima brojne različite koncesijske ugovore, a i vrlo različite koncesijske naknade pa se ne može računati prosječna cijena. U postupku nagodbe obveze za koncesije nisu pretrpjele otpise, a ostalo je još 7,2 milijuna kuna duga po toj osnovi koju će Agrokor podmiriti.

Most: Pogoduje se Agrokoru

Prijenos ugovora jedan je od najvažnijih koraka u procesu implementacije nagodbe vjerovnika Agrokora jer bez njega zrcalne kompanije ne mogu početi s radom. Plan izvanredne uprave koncerna je cijelu novu poslovnu strukturu, koja će potkraj mjeseca dobiti i novo ime, pustiti u rad u jednom danu. Što podrazumijeva agilnost lokalnih čelnika koji bi trebali na vrijeme pripremiti sve korake nužne za prijenos koncesija. Most je u ponedjeljak prozvao Vladu, Agrokor i DORH da zajedno pritišću gradonačelnike i načelnike općina u kojima Agrokorove tvrtke imaju koncesije da ih prenesu nekom budućem vlasniku ispod cijene.

– Upozoravamo ministra Tolušića da, prema zakonu, čelnici općina i gradova prava zakupnika zemljišta mogu, ali i ne moraju, prenijeti na osobu koja je u postupku nesolventnosti stekla imovinu zakupnika namijenjenu poljoprivrednoj proizvodnji, kao i na odredbu koja određuje da takav aneks ugovora isključivo sklapaju jedinice lokalne samouprave s novim zakupcem – istaknuo je saborski zastupnik Tomislav Panenić. Uvjeren je da na taj način ministar i Vlada pokušavaju političkim pritiscima pogodovati “novom Plus Agrokoru”.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SU
suvaja
10:54 08.01.2019.

Sve je zna se... Vise cijene zakupnine ..samo je pitanje koliki % povecanja....tolusic... bez veze ..

DU
Deleted user
11:04 08.01.2019.

Neka Agrokor izvoli odriješiti kesu i plati najamninu po cijenama malih gospodarstava ili neka zemlja prijeđe u najam onome tko je voljan platiti tu cijenu. Dosta je bilo pogodovanja zna se kome i zna se od koga. Jasno je da je se postojećim ugovorima pogodovalo Todoriću i ekipi čak pod cijenu devastacije cijele poljoprivrede i cijelih krajeva ovisnih o toj grani gospodarstva. Sad se želi opet pogodovati Todorić Plus ekipi i opet prebaciti odgovornost na druge.