VARAŽDINSKI BISKUP:

To što su Varaždin i Čakovec glasali 'protiv' - baš i nije za čestitku

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
To što su Varaždin i Čakovec glasali 'protiv' - baš i nije za čestitku
17.12.2013.
u 15:45
Ovogodišnju božićnu poruku biskup Mrzljak posvetio je obitelji kao zajednici muškarca i žene, a kao primjer naveo je Isusove roditelje, Josipa i Mariju
Pogledaj originalni članak

Rezultat nedavnog referenduma pokazuje što misli naše društvo kada govorimo o obitelji. Doduše, žalosno je što je bio tako mali odaziv i što je glasala samo trećina građana - kazao je jučer varaždinski biskup Josip Mrzljak, nakon što je novinarima predstavljena njegova ovogodišnja božićna poruka.

Oružja

Kazao je i kako je na nedavnom referendumu glasao za ustavne promjene o definiciji braka kao zajednice muškarca i žene i da ne smatra da je zbog toga netolerantan.

- Pucalo se iz različitih cijevi po onima koji su govorili da će glasati ‘za’ i evo, i naši gradovi Varaždin i Čakovec glasali su protiv i mnogi pronalaze za shodno čestitati im na tome, no ja ne želim da se na tome čestita - kazao je Mrzljak, koji je i svoju ovogodišnju božićnu poruku posvetio obitelji kao zajednici muškarca i žene.

Krenuo je, prigodno, od Isusa, Josipa i Marije.

- Otajstvo i svjetlo Betlehema poručuje nam da se Bog otjelovljuje u obitelji. I iako je on Božji sin, Isus je na zemlji želio imati oca i majku - navodi Mrzljak u božićnoj poruci u kojoj upozorava kako se “svjetlo iz Betlehema nastoji nadjačati svjetlom i blještavilom naših gradova, ulica i trgovačkih centara”.

- Otajstvo Božića moći ćemo prepoznati tek kada se oslobodimo ljudskog načina razmišljanja i približimo se božjem, no čovjek 21. stoljeća nije baš spreman na to i zato je uznemiren poput Heroda, koji također nije želio prihvatiti otajstvo Betlehema, odnosno poruku da se Bog utjelovljuje u obitelji - poručuje biskup Mrzljak, koji je u božićnoj poruci govorio i o ženidbi.

Kaže kako mladići i djevojke osjećaju u sebi poziv na sklapanje nove obitelji i svi se raduju kada se to dogodi.

Porez

- Obitelj je isključivo zajednica muškarca i žene, a sve ostalo što nije takva zajednica je nešto drugo i neka se uređuje nekim drugim zakonom, a ne Obiteljskim - prokomentirao je Mrzljak.

Komentirao je i nedavne najave uvođenja crkve u sustav PDV-a.

- Nije mi jasno kako bismo plaćali porez na milodare nedjeljom. Da li bi trebali imati fiskalnu kasu za to - pita, ali kaže da će Crkva poštovati bilo kakvu odluku vezanu za porez.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
20:28 17.12.2013.

Čestitam biskupe Mrzljak, vaši vjernici nisu pokazali odgovornost kakvu je pokazivao sv. Josip

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
20:27 17.12.2013.

A kako su trebali glasati katolici ako ne za ljubav i za zaštitu svih manjina i slabijih? Zar za Željku Markić? Za izbor pilula za brzi pobačaj onih za "dan poslije" ili onih manje brzih za "tjedan poslije"? Zar su za takve izbore trebali glasati vjernici katolici? Glasali bi da je kampanja bila iskrena, katolička. Ali nikako za pilule, za "brzi pobačaj" katolici nemaju što glasati. Makar se to Mrzljaku ne dopada. Je li Mrzljak uz "brzi pobačaj" ili onaj od "sedam dana"? Nije ništa poručio. Mora da su katolici u Varaždinu jako pogriješili kad su okrenuli leđa tim "brzim" pilulama i okrenuli se slabijima i poniženima. I bili uz papu Franju. A pilule ostavili Mrzljaku i Željki.