14 godina bez suđenja

Tko su dvojica zatvorenika koji su iz Guantanama prebačeni u Srbiju

Foto: News Syndication/PIXSELL
Guantanamo Bay
Foto: Reuters/PIXSELL
Afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL
Afganistan
Foto: Reuters/PIXSELL
Afganistan
Foto: News Syndication/PIXSELL
Guantanamo Bay
Foto: News Syndication/PIXSELL
Guantanamo Bay
11.07.2016.
u 17:50
U Srbiju su prebačeni zatvorenici uhvaćeni 2001. godine u Afganistanu
Pogledaj originalni članak

SAD je objavio da je dvoje zatvorenika iz zloglasnog zatvora Guantanamo Bay na Kubi prebacio u Srbiju, piše NY Times

U Srbiju su prebačeni zatvorenici uhvaćeni 2001. godine u Afganistanu koje je potom pritvorila Američka vojska te ih je bez suđenja držala 14 godina.

Srbija je primila Jemenca Abdula Rahmana Ahmeda koji, po američkim podacima, ima 36 ili 37 godina. 

Godine 2009. odbor za reviziju slučajeva, u kojem su bili pripadnici šest američkih agencija, zaključio je da Ahmed treba ostati u pritvoru, no potom je drugi odbor 2015. godine odlučio da njegov pritvor više nije potreban.

U javnom izvještaju odbora stajalo je da je Ahmed prije "vjerojatno bio nižerangirani borac Al-Qa'ide", no potom je promijenio svoje stavove u zatvoru.

Drugi izručeni zatvorenik Srbiji je državljanin Tadžikistana, 37-godišnji Omar Hamzayavich Abdulayev. On je prebacivanje iz Guantanama čekao od 2009. godine kada je odbor zaključio da je predstavlja dovoljno malu prijetnju kako bi mogao biti izručen u drugu državu. 

>>Senat odbio da se teroristima sudi samo pred vojnim sudovima

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 21

Avatar superhik74
superhik74
19:03 11.07.2016.

1999 su im bacali bombe a sada im bacaju muslimane iz Afganistana. Tim ulizivanjem Vucic vjerojatno kupuje Americki pritisak na Hrvatsku da popusti u blokiranju Srbije pri pregovorima s EU. Normalno "nasi" politicari ce jedva docekati da se uvuku Amerima i onda proglase to velikim medjunarodnim uspjehom Hrvatske diplomacije. Nekad se to zvalo "bratstvo i jedinstvo".

LU
Lujo123
22:54 11.07.2016.

To je USA demokracija!! 14 godina bez suđenja uz stalna mućenja i bez ikakvih prava, a nama stalno sole pamet!!! Fuuuuj!!!

BU
Bulaba
18:38 11.07.2016.

To su sve Ostojićevi doktori i inženjeri.