RADOVAN MARIĆ

Tko je Hrvat za kojeg kažu da je srušio Đukanovića: Nisam kriv za raskol, ali Zagreb ne čini ništa

Foto: VL
Tko je Hrvat za kojeg kažu da je srušio Đukanovića: Nisam kriv za raskol, ali Zagreb ne čini ništa
02.10.2020.
u 11:16
Čelnik novoosnovane Hrvatske reformske stranke Radovan Marić odbacuje optužbe da je izazvao raskol među Hrvatima.
Pogledaj originalni članak

Nakon više od 30 godina Demokratska partija socijalista (DPS) Mile Đukanovića izgubila je izbore u Crnoj Gori. Oporba, koju predvodi prosrpski Demokratski front, osvojila je dovoljno mandata da sastavi novu vladu. Pitanje koje danas postavljaju gotovo svi politički akteri glasi bi li DPS i Đukanović izgubili izbore da je predstavnik hrvatske nacionalne manjine uspio ući u novi saziv crnogorske Skupštine s obzirom na to da je o relativnom pobjedniku izbora odlučio samo jedan mandat?

Naime, DPS i Milo Đukanović osvojili su 40, a opozicija 41 mandat pa o tome tko će preuzeti vlast odlučuju stranke nacionalnih manjina. Zbog toga se danas u Crnoj Gori govori kako su zapravo Hrvati, koji su uvijek bili uz DPS, srušili Milu Đukanovića s vlasti. Hrvatska nacionalna manjina u Crnoj Gori ostala je bez zastupnika u parlamentu nakon što su prvi put na parlamentarnim izborima nastupili u dvije političke grupacije. Za jedan zajamčeni mandat hrvatskoj manjini borile su se dvije stranke, Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i novoosnovana Hrvatska reformska stranka Crne Gore (HRS). Do raskola unutar hrvatske zajednice u Crnoj Gori došlo je nakon što je u lipnju osnovana još jedna politička stranka s hrvatskim predznakom, HRS, na čelu s Marijom Vučinović, koja je prije godinu i pol smijenjena s mjesta predsjednice HGI-ja.

S obzirom na to da se hrvatsko biračko tijelo podijelilo, ni jedna od dvije stranke nije prešla izborni prag. Za taj mandat vrijedi poseban, smanjeni prag od 0,35 posto od broja birača izašlih na izbore. HGI je osvojio 0,27 posto ili 1106 glasova, a HRS 0,13 posto ili 527 glasova, prema službenim podacima Državnog izbornog povjerenstva.

Osobni animoziteti

Nositelj liste HRS-a bio je Radovan Marić, direktor Aerodroma Tivat, nekadašnji član HGI-ja, koji je u tu stranku ušao 2016. na poziv tadašnje predsjednice stranke Marije Vučinović.

– Na poziv tadašnje predsjednice HGI-ja Marije Vučinović i predsjednika Hrvatskoga narodnog vijeća (HNV-a) Zvonimira Dekovića vodio sam izbornu kampanju “Hrvatsko srce za Crnu Goru” – kazao je za Večernji list Radovan Marić, koji danas slovi kao čovjek koji je srušio s vlasti Milu Đukanovića, i dodaje kako je odmah nakon pristupanja HGI-ju dobio ponudu da bude ravnatelj Zračne luke u Tivtu.

– Tijekom mog trogodišnjeg obnašanja ravnateljske dužnosti, Zračna luka Tivat je, prema statistici, postigla najbolje rezultate u poslovnoj povijesti. Pojavom nesuglasica unutar rukovodstva HGI-ja, između Adrijana Vuksanovića, tadašnjeg zastupnika HGI-ja u parlamentu, i Zvonimira Dekovića, predsjednika HNV-a, a sada, što je u sukobu interesa, i potpredsjednika HGI-ja s jedne i Marije Vučinović, tadašnje predsjednice stranke, s druge strane, pokušavao sam posredovati u prevladavanju problema. Međutim, dobronamjerni savjeti i prijedlozi u rješavanju nastalih nesporazuma nisu naišli na razumijevanje pa je došlo do nestatutarne i nelegitimne smjene tadašnje predsjednice, za što je sudski proces još u tijeku – govori Marić, koji se za pomoć obratio i hrvatskom veleposlaniku u Crnoj Gori Veselku Grubišiću kako bi se riješio sukob unutar rukovodstva HGI-ja i održalo jedinstvo i povjerenje relativno malog biračkog tijela u njihova političkog predstavnika.

– S obzirom na to da su osobni interesi i animoziteti odnijeli prevagu, došlo je do dodatnog urušavanja stranke, koja je ionako, na žalost, za sve vrijeme postojanja imala zanemariv postotak hrvatskih glasova. Zbog novog načina vođenja stranke, kojim se predstavljanje Hrvata svelo na monopol u liku Adrijana Vuksanovića i Zvonimira Dekovića te njihovu stopostotnu kontrolu nad gotovo svime što baštini hrvatski nacionalni korpus u Crnoj Gori, nezadovoljstvo unutar hrvatske zajednice je naraslo – tvrdi Marić i napominje kako je u nastaloj situaciji, a na inzistiranje znatnog broja hrvatskih intelektualaca, kao i dokazanih istaknutih javnih osoba hrvatske nacionalnosti, nova stranka bila jedino rješenje, kako bi se svim Hrvatima, bez obzira kojim organizacijama ili udrugama pripadaju, omogućile jednake šanse i briga o njihovim interesima jednakim pristupom i pravednijom raspodjelom sredstava preko fonda za manjine, potpore Vlade Republike Hrvatske, kao i drukčiju ulogu HNV-a kao krovne organizacije svih Hrvata, a ne jednog čovjeka.

Interes onih izvan Crne Gore

– Zato je formirana Hrvatska reformska stranka Crne Gore, kao zdrava alternativa postojećoj politički infantilnoj organizaciji HGI-ju. Zanimljivo je da tijekom osnivanja stranke HRS nije bilo nikakve reakcije dužnosnika Republike Hrvatske, barem ne javno, iako su znali da je osnovana nova stranka, pa je veoma upitna pozadina gnusnih neistina i neutemeljenih optužbi nakon završenih izbora, a koje se plasiraju iz poznate kuhinje u Republiku Hrvatsku. Koliki je i kakav stvarni minuli rad HGI-ja, pokazuje činjenica da im parlamentarni status od 1200 do 1400 glasova nikada nisu osigurali dominantno Hrvati, a u Crnoj Gori ih je 4500 s pravom glasa – govori Marić.

Smatra također da se Zagreb trebao puno prije uključiti u rješavanje nastalih problema i pokazati bitnu brigu o Hrvatima, a ne da sada nakon izbora pokušava opravdati svoju neučinkovitost.

VIDEO: Pristaše Mile Đukanovića prosvjedovale su protiv rezultata izbora uz pjesme Miroslava Škore

– Hrvatska reformska stranka je osnovana da traje, da okuplja, a ne urušava hrvatsko nacionalno biće, jer više od 80% Hrvata nikada nije ni glasalo za HGI. HRS je osnovan da hrvatska zajednica dobije političku kičmu, a ne da bude samo privjesak i klimatelj glavom. Dobar primjer političkog djelovanja i međusobnog poštovanja su stranke albanske nacionalne zajednice u Crnoj Gori koje su na ovim izborima išle u dvije kolone i obje osigurale parlamentarni status. Za razliku od njih, HGI je tijekom svog, kako se sami hvale, 18 godina dugog djelovanja, uspio iz svojih redova istjerati sve ugledne hrvatske intelektualce, a njegovi čelnici, isključivo vođeni osobnim interesima, natjerali su i onako malen broj hrvatskih birača da glasaju za druge političke subjekte – tvrdi Marić i dodaje da se u nedavnoj izbornoj utakmici sav program HGI-ja sveo na najprizemnije napade na HRS, koji su “na momente imali i fašistički prizvuk”.

– Kolika je politička nemoć i dezorganiziranost HGI-ja, pokazuju rezultati lokalnih izbora u Kotoru, u kojem nisu osvojili ni jedan mandat, a u Tivtu, gradu s više od 2500 Hrvata, jedva su dobili drugi zastupnički mandat. HRS je izašao na parlamentarne izbore i od svih osvojenih 537 glasova su čisti i nikada ne bi otišli HGI-ju. Znači, da se HRS i nije pojavio na parlamentarnim izborima, HGI ne bi ušao u parlament iako je i ovaj put imao izdašnu pomoć sa sjevera Crne Gore – uvjerava Marić.

Na pitanje kako komentira glasine prema kojima slovi kao rušitelj Mile Đukanovića te da su ga neke vanjske službe iz Srbije angažirale da to učini, odgovara:

– Ni s mandatom hrvatskog predstavnika dosadašnja vladajuća koalicija ne bi imala većinu jer bi u tom slučaju po d’Hondtovoj metodi jedan mandat bio oduzet najjačoj stranci, a to je u konkretnom slučaju DPS. Svako drugo tumačenje neistina je i manipulacija. Adrijan Vuksanović u hrvatskim medijima Marića je, pak, optužio za neuspjeh osvajanja mandata Hrvata u parlamentu rekavši:

– Mjesec dana prije izbora osnovana je druga hrvatska stranka zato da se razbiju hrvatski glasovi i da ne prijeđemo prag. I u tom su uspjeli. Mi smo najmalobrojnija manjina, bili smo im najlakši plijen, a učinili bi isto i s albanskom i s bošnjačkom manjinom da su mogli. Tko stoji iza toga? Očito je to interes struktura izvan Crne Gore. Vuksanović je istaknuo da HGI ima tradiciju dugu 18 godina, “dostojanstveno smo i postojano afirmirali hrvatski identitet u Crnoj Gori, bili smo konstruktivan partner u jačanju crnogorske države”, a naglasio i to da su na izborima imali podršku i predsjednika Milanovića i premijera Plenkovića.

– Nositelj druge “hrvatske” liste govori ekavicom, njihove stranačke boje su plavo-bijelo-crvena... – kazao je Vuksanović.

Deković i Vuksanović, osim toga, Marića su optužili i da je bio pripadnik JNA i sudjelovao u agresiji na Hrvatsku.

– Odgovorno tvrdim da nikada od 1983. godine kada sam stupio na dužnost nastavnika letenja do izlaska iz vojnog sustava 2005. nisam napravio ni korak izvan teritorija Crne Gore, a kamoli izvršavao borbene zadatke – odgovara Radovan Marić, Hrvat bosansko-hercegovačkih korijena, rođen 1959. u Bačkoj, u Vojvodini.

Dodaje da će Deković i Vuksanović, kao i neki njima bliski, sve svoje tvrdnje koje su plasirali o njemu nakon izbora u hrvatskim, ali i nekim crnogorskim glasilima, morati dokazati na sudu.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 25

Avatar Vukomerec
Vukomerec
12:27 02.10.2020.

Radovan Marić je srpski agent. HGI je uvjerljivo pobijedila Marićev HRS u Boki Kotorskoj, a Marićev HRS je pobijedio HGI u Danilovgradu i Nikšiću. Naravno, VL propagira srpske interese u Crnoj Gori, pa se ove činjenice ne mogu saznati iz članka.

KA
Kalimero4
12:33 02.10.2020.

Šačica i ono malo Hrvata se podijelila.Sramota!Čestitke ovom gospodinu koji se dobro uhljebio i prodao narod za fotelju.pljuc.

DU
Deleted user
12:33 02.10.2020.

Konstituirati pred izbore novu hrvatsku sestrinsku stranku samo znaci s frakcijama uništiti i jedno i drugoTaj scenarij vec je viđen s HSS predsjednik Dr.Nikola Novakovic kao i s HSP predsjednik Paraga.Rukopis Udba.