Kolumna

Tko danas u stvari bira? Demos ili populus?!

Foto: Reuters
Tko danas u stvari bira? Demos ili populus?!
26.11.2017.
u 06:55
Žitelji su, prije deset godina, procijenili kako bi im bilo bolje u regiji sa specijalnim statusom.
Pogledaj originalni članak

Talijanski parlament 22. studenoga odobrio je da mjesto Sappada od 1300 duša preseli iz regije Veneto u regiju Furlaniju-Julijsku krajinu (Friuli-Venezia Giulia, FVG).

Referendum o preseljenju iz regije u regiju održan je u ožujku 2008. i na njemu se 861 osoba izjasnilo “za” i 41 “protiv”. Gotovo deset godina nakon održanog referenduma građanima malog turističkog mjesta dopušteno je ono što su izglasovali na referendumu. Zašto su sazvali taj referendum? Može se kazati kako je mjesto bilo prije 165 godina, odnosno 1852., odvojeno od regije Furlanije, te se sada htjelo vratiti matici, ali pravi je razlog ekonomski. FVG je jedna od pet regija, od ukupno 20, koje u Italiji uživaju poseban status. To znači više autonomije ne samo u donošenju zakona već i u upravljanju vlastitim novcem, a Sappada (Plodn na dijalektu, Bladen na njemačkom jeziku, jer tu živi i njemačka manjina), mjesto na 1250 metara nadmorske visine, ima svoju turističku privlačnost i ljeti i zimi.

Žitelji su, prije deset godina, procijenili kako bi im bilo bolje u regiji sa specijalnim statusom. Sadašnja načelnica Manuel Piller Hoffer izabrana je 2014. na gradskoj listi nazvanoj Turizam, teritorij, tradicija. Naziv govori o programu i namjerama žitelja.

Zanimljivo je kako je Luca Zaia, predsjednik regije Veneto u kojoj je nedavno održan referendum kojim se traži veća autonomija, protiv činjenice da je parlament odobrio izlazak mjestašca iz njegove regije, nazvavši taj čin “amputacijom”. Ako je danas otišla Sappada, sutra bi tako što mogla zatražiti puno poznatija turistička destinacija, Cortina d’Ampezzo.

Čudno je kako političari (čitaj Luca Zaia) koji sazivaju referendum da bi se, ekonomski, odcijepili od Rima nazivaju “amputaciju” kada se jedan gradić nad kojim vladaju želi ekonomski odcijepiti od njih.

Nešto je demokracija, a nešto populizam. A, i jedna i druga riječ znače isto. Demos je na grčkom ono što je populus na latinskom jeziku, odnosno narod. Jednom je poželjno, a drugi put nije, kada narod odlučuje. A kad bi se političari jednom odlučili?

Pogledajte mjesta koja baš nitko ne smije vidjeti preko Google Mapsa:

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GU
Gustirna
18:16 26.11.2017.

Jutarnji je otkrio da je seks bio udbas...za silvija tomasevica i inoslava beskera nista ne otkrivaju....zasto...valjda seks nije njihov udbas...