POSJET VATIKANU

Evo što će premijer Orešković sutra pokloniti papi Franji

Foto: Davor Javorović/Reuters/PIXSELL
Evo što će premijer Orešković sutra pokloniti papi Franji
06.04.2016.
u 16:40
To je rimokatolički misal tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga jezika
Pogledaj originalni članak

Premijer Tihomir Orešković sutra će u Vatikanu papi Franji pokloniti “Hrvatski misal”. Misal hruacki – Hrvatski misal –objavljen je 28. travnja 1531. godine. To je rimokatolički misal tiskan glagoljskim pismom na hrvatskom crkvenoslavenskom jeziku s elementima starohrvatskoga jezika.

“Modruški biskup Šimun Kožičić Benja za predložak je imao latinski misal i latinski prijevod Biblije sv. Jeronima (Vulgata). Hrvati su jedini katolici koji su, uz latinski, imali, po crkvenome dopuštenju, i narodni liturgijski jezik prije II. vatikanskog  koncila, uglavnom na jadranskoj obali, za vrijeme dok je u Crkvi službeni jezik bio latinski. To je poslužilo kao primjer za uvođenje narodnoga jezika u  liturgiju na II. vatikanskom koncilu. Hrvatski crkvenoslavenski jezik je knjiški jezik i nikada se njime nije govorilo. Šimun Kožičić Benja (Zadar 1460. – Zadar 1536.) zaređen je za modruškoga  biskupa 7. studenoga 1509. godine. Grob mu je na otoku Ugljanu u franjevačkom samostanu sv. Jeronima, koji je dao sagraditi njegov djed. Stara modruška biskupija bila je na području današnje Gospićko-senjske biskupije. Kožičić je pisac, latinist, prevoditelj i nakladnik, promicatelj glagoljske kulture i hrvatski diplomat u doba turskih osvajanja. Zapaženo je sudjelovao na Petom lateranskom koncilu. Prvi govor održao je 27. travnja 1513., a drugi 5. studenoga 1516. godine pred  papom (De Croatiae desolatione – Desolated Croatia). Govorio je o tragičnim prilikama u Hrvatskoj koju su pustošili turski osvajači i tražio pomoć od pape. Biskup Kožičić bio je prognanik nakon što su Turci popalili i uništili Modrušku biskupiju. Sklonio se u Rijeku i tamo je pokrenuo glagoljsku tiskaru,  u kojoj je od 15. prosinca 1530. do 27. svibnja 1531. godine otisnuo najmanje šest knjiga, rariteta u svjetskim razmjerima”, stoji u Vladinu pojašnjenju značenja “Hrvatskog misala”.

>> 'Orešković i papa o datumu kanonizacije Stepinca razgovarat će u četiri oka, osobno sam optimist'

>> Orešković dolazi s brojnim izaslanstvom, Vatikan ne može osigurati toliko automobila

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 23

KR
kruti20
17:10 06.04.2016.

nek mu pokloni neku knjigu o četničkim zločinima u suradnji s bradatim spodobama s kojima se on liže

KM
Kolinda Mamić
18:15 06.04.2016.

Može i Vasinu diplomu ili ona dva kg.zlata

UN
unbekant
19:14 06.04.2016.

Nekmu pokloni sliku od Severine