'koncert' na sudu

Thompson 'otpjevao': Nitko mi nije dao novac, to mi je bio šok!

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
thompson, sanader, fimi media, portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
thompson, sanader, fimi media, portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
thompson, sanader, fimi media, portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
thompson, sanader, fimi media, portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
thompson, sanader, fimi media, portal (1)
02.04.2013.
u 07:41
– Ne, pa nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u da uđemo u vlast – svjedočio je V. Jordan o inkriminacijama da je primio 500.000 kuna za ulazak u vlast.
Pogledaj originalni članak

Na Županijskom sudu u Zagrebu nastavlja se suđenje Ivi Sanaderu i ostalima optuženima u aferi Fimi media. Na klupu za svjedoke sjeo je Marko Perković Thompson, na poziv Sanaderove obrane.

– Nitko mi nije nudio novac, nisam uzeo novac. To mi je bio šok, kad sam čuo izjavu Mladena Barišića. Ne znam koji je bio njegov motiv, mi se nikad nismo ni vidjeli – objasnio je pjevač dodajući da je zbog toga imao niz neugodnosti.

Mnogo se već pisalo o spornih pola milijuna eura koliko je, navodno, Marko Perković Thompson preuzeo od bivšeg šefa Carine i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića kako ne bi pjevao ni za HDZ, ali ni za koju drugu stranku za predizborne kampanje 2007. godine. 

Thompsona je u svom iskazu prokazao Barišić, a priliku da još jednom ponovi kako nije uzeo novac pjevač je dobio već danas.

Thompson je dosad tvrdio da Barišića čak i ne poznaje, dok je carinikova nekadašnja tajnica Tamara Babić pred istim sudom nedavno svjedočila da je Thompson, kao i mnoge osobe s estrade, dolazio k Barišiću u ured. 

– Da je Thompson dolazio, sjećam se jer sam ga dočekala ispred dizala. Upoznali smo se, porazgovarali, a on mi je dao svoj CD koji je potpisao – kazala je sudu T. Babić.

To je Thompson danas i potvrdio. Kazao je da je u Carinu išao donijeti CD-ove i ulaznice za koncert u Maksimiru na poziv fra Slavena Milanovića.

Barišić je pjevaču na vrat natovario i Poreznu upravu koja je provela nadzor i utvrdila nerazmjer imovine i prijavljenih prihoda. 

Nakon natezanja s Poreznom, Thompson je prije mjesec dana platio 1,17 milijuna poreznog duga, ali, kako je kazao, taj dug ne priznaje i tuži Poreznu. 

Optužbe da je novac dobio od HDZ-a više je puta odbacio, a imovinu, između ostalog, pravdao priljevom novca od prijatelja iz inozemstva.

Pred sudom se kao svjedok obrane Ive Sanadera trebao pojaviti i njegov estradni kolega Mate Mišo Kovač, no zbog bolesti se ispričao.

Svjedočio je Vladimir Jordan, bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika, koalicijski partner u vladi I. Sanadera.

Na izričito pitanje Č. Prodanovića je li uzeo 500.000 kuna za ulazak u koaliciju, kazao je:

– Ne, pa nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u da uđemo u vlast.

– Laž je da sam osobno uzeo taj novac – demantirao je izjavu koju je u iskazu dao M. Barišić.

>>Thompson platio 1,17 milijuna kuna poreza i tuži Poreznu upravu

Tijek suđenja pratite u nastavku:

9.30 sati

Na klupu za svjedoke sjeo je Thompson, glazbenik.

Na pitanje J. Sloković poznaje li fra Slavena Milanovića, kaže:

– Poznajem ga od 2001. ili 2002. U prijateljskim smo odnosima, a 2007. bili smo u kontaktu. Krstio je jednu moju kćer.

Jeste li u ljeto 2007. odlazili k Barišiću?

– Da, bio sam jednom u carini, ali ne sjećam se je li kod Mladena Barišića. Otišao sam na molbu fra Slavena koji me zamolio da odnesem neke karte za koncert, čini mi se za koncert u Maksimiru. Mislim da je to bio šesti mjesec.

Nosili smo i CD-ove i slikali se, prisjetio se

– Nije mi nitko dao ni nudio novac. To mi je bio šok kad sam čuo izjavu M. Barišića. Otad imam problema i ne znam koji je bio njegov motiv jer se mi ne znamo, nikad se nismo ni vidjeli.

Što se tiče zemljišta u Remetama, kaže da ga je kupio za komercijalne potrebe. Na tom mjestu nije mislio graditi kuću, a stan u Radničkoj kupio je 2009. u jesen.

9.42 sati

– Jeste li kad prije ili poslije bili u Carini – pitala je tužiteljica Željka Mostečak.

– Ne, odgovorio je.

– Jeste li bili pod nadzorom Porezne uprave za 2007. godinu?

– Da.

– Je li utvrđen kakav nerazmjer?

– Da, ali na jedan čudan način. Porezna nije prihvatila moje dokumente.

– U kojem je omjeru bio nerazmjer?

– 1,3 mil. kuna – kaže Thompson i kaže da je na Upravnom sudu tužio Poreznu:

– Nije gotovo – dodao je objašnjavajući da je porez platio jer mu je prijetila ovrha.

Thompsonovo svjedočenje time je završeno.

9.45 sati

Na klupu za svjedoke sjeo je Vladimir Jordan, bivši predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika od 2000. do 2008. godine. HSU je bio u koaliciji Sanaderove vlade.

Ispituje ga Čedo Prodanović.

– Nama je izvorno bilo da budemo u vlasti. Razgovarali smo prethodno s I. Račanom, a poslije s Ivom Sanaderom. Vidjeli smo da jedino on može sastaviti vladu i priklonili se koalicijskom sporazumu – prisjetio se Jordan.

– 2007. razgovarali smo i s Milanovićem i sa Sanaderom i priklonili se HDZ-u.

– S kime ste još pregovarali i u SDP-u i u HDZ-u – zanimalo je Prodanovića.

– Kad god sam išao na sastanke, uvijek sam išao ekipno, 2003. s tri zastupnika, a 2007. sa S. Hreljom. Kod Račana su bili Jurčić, Antunović.

Sutkinja Ivana Čalić:

Je l' vas to stvarno zanima? Možete ići nadugačko i naširoko, ali ne vidim potrebu.

– Sa strane HDZ-a bili su Polančec i Sanader – nastavio je Jordan dodajući da su tekst koalicijskog sporazuma napravili Hrelja i Polančec.

9.55 sati

Na izričito pitanje Č. Prodanovića je li uzeo 500.000 kuna za ulazak u koaliciju, kaže:

– Ne, pa nama je bilo u interesu da uđemo u vlast. Tom logikom mi smo mogli platiti HDZ-u da uđemo u vlast.

– Ali što kažete na izjavu M. Barišića da ste osobno dobili 500.000 kuna?

– To je laž!

10.03 sati

Tužiteljicu Željku Mostečak zanimalo je kojeg je datuma potpisan koalicijski sporazum za 2007. godinu.

– Ne sjećam se – kaže Jordan.

– Sjećate li se, a vezano za interese koaliranja, u trenutku objave rezultata, koja je stranka imala većinu u parlamentu?

– Ne znam brojke, ali mislim da je HDZ imao najveći broj zastupnika.

10.08 sati

Na klupu za svjedoke sjeda Marko Širac, umirovljenik je, a bio je zastupnik HDZ-a.

– Ja sam član HDZ-a od polovice 1990. Obnašao sam razne dužnosti. Od 1996. do 2000. bio sam ministar u Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva...

Dvanaest godina (od 2000. do 2012. godine) bio je predsjenik NO HDZ-a. Dužnost mu je bila usmjeravati rad NO-a u okviru ovlaštenja.

– To znači kontrolu materijalno-financijskog poslovanja, uredsko poslovanje i arhivsko poslovanje.

– Jeste li bili dužni izvještavati neka stranačka tijela o svom radu – pitala je J. Sloković

– Da, središnji odbor stranke, a kako je predsjednik stranke bio predsjednik središnjeg odbora, i on je primio izvješće, a svake četiri godine za mandatno razdoblje morali smo podnijeti pismeno i usmeno izvješće Općem saboru stranke.

– Svi dokumenti koji se nalaze u središnjici HDZ-a, a odnose se na ono što je po svojoj nadležnosti trebao kontrolirati NO, bili su nam na raspolaganju, pojasnio je. NO i ja kao predsjednik bili smo potpuno samostalni, nije bilo pritisaka, nitko nije utjecao na nas.

– NO u provođenju nadzora 2008. godine, za prethodnu godinu, utvrdio je niz propusta u knjigovodstvu. O tome smo izvijestili središnji odbor, a uslijedila je i državna revizija. Nakon toga je Branka Pavošević otišla na drugo mjesto, a zamijenila ju je Marica Glavaš koja je ispravila nepravilnosti – objašnjava svjedok.

Jeste li ikad primijetili da bi se Sanader miješao u materijalno-financijsko poslovanje?

– Ne, u provođenju nadzora nismo to primijetili – kaže svjedok. Ni ja osobno ni bilo tko od članova NO-a nismo primijetili da bi u stranci postojao crni fond, niti sam za njega čuo – dodao je.

– Kako se postupalo s donacijama – zanima odvjetnicu Sloković.

– Sve donacije morale su biti registrirane u dokumentaciji, bilo uplatom na žiro-račun bilo na blagajni stranke. Naravno, to vrijedi od donošenja Zakona o financiranju stranaka 2007.

– Koja je razlika u odnosu na prethodni zakon – htjela je pitati Sloković, no sutkinja Čalić prekinula ju je riječima: "Pođimo od pretpostavke da sud zna tumačiti zakon, pa nećemo dokazivati notorne činjenice".

– Kad ste rekli da ste radili kontrolu, s kime ste iz stranke surađivali?

– S glavnim tajnikom i računovodstvom.

Za Fimi mediju, kaže, tijekom nadzora nije čuo.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.