SVJETSKI DAN HEPATITISA

Testiranje na zarazu bez simptoma koja uzrokuje rak

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Testiranje na zarazu bez simptoma koja uzrokuje rak
27.07.2020.
u 15:29
Iako su ovi događaji povećali svijest i političku pozornost diljem svijeta, do danas je samo 5 država na putu eliminacije hepatitisa C i 79 država, uključujući i RH, su na putu eliminacije hepatitisa B u mlađih od 5 godina do 2030. godine.
Pogledaj originalni članak

PCR testiranje na hepatitis C Društvo Hepatos provodit će sutra 28. srpnja, za  Svjetski dan hepatitisa, u 10.30 u prostorijama InfoHep Centra Društva Hepatos na adresi Fra Bonina 11 u Splitu.

- Kronični hepatitis B i C su kronične infekcije koje ponekad godinama ili desetljećima ne pokazuju simptome. Najmanje 60% slučajeva raka jetre posljedica je nepravodobnog testiranja i liječenja virusnih hepatitisa B i C - navodi prof. Ivo Ivić, predstojnik splitske infektologije, koji osobno sudjeluje u akciji.

Uz predsjednicu Tatjanu Reić i dr. Magdu Pletikosu-Pavić, u akciji će također osobno sudjelovati prvi Hepatos-ov hepatitis ambasador, nogometaš Ivan Gudelj te socijalna radnica Gordana Cavicchi.

Hrvatsko društvo za bolesti jetre HEPATOS, provođenjem nacionalne kampanje već sedamnaestu godinu za redom obilježava Svjetski dan hepatitisa eng. World Hepatitis Day (WHD)* koji se u cijelom svijetu, pa tako i u RH, od 2011. godine obilježava 28. srpnja te ujedinjuje svjetsku hepatitis zajednicu kako bi pro aktivno djelovala utječući na stvarne promjene u svojim lokalnim sredinama.

Ove zaraze su važan javnozdravstveni problem jer mogu rezultirati cirozom i rakom jetre što uzrokuje do 1.4 milijuna smrti globalno, a u Europi oduzimaju 168.500 života svake godine. Većina tih smrtnih slučajeva mogla se spriječiti pravovremenim testiranjem i liječenjem, a u slučaju hepatitisa B, cijepljenjem.

Bez pronalaženja nedijagnosticiranih i njihovog uključivanja u sustav skrbi eng. link to care, planirana eliminacija ostat će samo neostvareni san, koji utječe na desetke tisuća građana Republike Hrvatske.

Eliminacija virusnih hepatitisa dobila je značajan zamah u 2016. kada su sve države svijeta, njih 194, jednoglasno podržale inicijativu Svjetske Zdravstvene Organizacije (SZO): Eliminacija virusnih hepatitisa do 2030. godine. Obveza koju su države preuzele kako bi postigle eliminaciju virusnih hepatitisa između ostalog uključuje i usvajanje regionalnih akcijskih planova, posebno spominjanje hepatitisa u ciljevima održivog razvoja, financiranje liječenja zaraženih visokoučinkovitim terapijama za hepatitis C, poticanje cijepljenja protiv hepatitisa B. Ova inicijativa po prvi puta je i pružila nadu za izlječenje milijunima zaraženih u cijelom svijetu.

Iako su ovi događaji povećali svijest i političku pozornost diljem svijeta, do danas je samo 5 država na putu eliminacije hepatitisa C i 79 država, uključujući i RH, su na putu eliminacije hepatitisa B u mlađih od 5 godina do 2030. godine.

- Danas stojimo na kritičnoj točci puta ka eliminaciji virusnih hepatitisa. Povijesno gledano kod vrlo malo bolesti postoji takva nedosljednost između tereta bolesti i političkog prioriteta kao kod virusnih hepatitisa. Stigma bolesti jetre poput ciroze i hepatocelularnog karcinoma, uzrokovanih hepatitisom B ili C česti su razlog nezabilježenih uzroka smrtnih slučajeva zbog čega veliki udio globalne populacije nije svjestan problema, a malo vlada namjerava dati prioritet eliminaciji hepatitisa. Kao i uvijek, naše aktivnosti usredotočene su na korisnike koji nas kao i tijekom cijele godine mogu kontaktirati u InfoHep Centru pozivom na besplatni telefon 0800 400 405, online Savjetovalištu: www.hepatos.hr,  mailu Savjetovališta: pitanja@hepatos.hr ili akciji - kaže mr. sc. Tatjana Reić, predsjednica Hrvatskog društva za bolesti jetre „Hepatos“.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.