orešković traži parcelu

Od Nove Gradiške pa sve do Osijeka i Vinkovaca nema 10.000 ha zemljišta u komadu

Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
Od Nove Gradiške pa sve do Osijeka i Vinkovaca nema 10.000 ha zemljišta u komadu
31.03.2016.
u 08:40
Najvredniju zemlju kontroliraju Todorić i Pipunić. Srbin Petar Matijević zadnji je kupio 1500 hektara zemlje preuzevši dvije poljoprivredne zadruge
Pogledaj originalni članak

Sve i da je spreman platiti rekordnu cijenu od sto tisuća kuna po jednom hektaru, od Nove Gradiške pa sve do Osijeka i Vinkovaca ne postoji 10 tisuća hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta koje bi se moglo objediniti. Premijer Tihomir Orešković kazao je jučer da postoji zainteresirani investitor za ulaganje u Slavoniji, koji traži 10.000 hektara zemljišta te će danas i sutra o tome razgovarati s lokalnim vlastima.

Veličina diktira cijenu

Poznavatelji prilika na tržištu poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji kažu da su Ivica Todorić i vlasnik Žita Marko Pipunić jedine osobe koje bi potencijalnom investitoru mogle ustupiti ili prodati toliko zemljišta. To bi bila velika iluzija jer su obojica godinama okrupnjavali svoje carstvo da bi, Pipunić preko Žita, a Todorić preko Belja, došli do 20 tisuća hektara obradivih poljoprivrednih površina.

Osječanin Marijan Matijević, čovjek koji se 22 godine bavi prodajom stanova i zemljišta, kaže da se uz puno truda i državnog zalaganja 10 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta može naći jedino u Lici ili na Baniji. Slavonija je, ne računa li se zemljište u vlasništvu nekadašnjih PIK-ova, ispresijecana sitnim parcelama. One do pola hektara prodaju se u bescjenje ili ih nitko neće, a zadnja veća transakcija s komadom zemljišta koji se rasprostire na tisuću hektara provedena je prije pet godina, nakon što su bivši vlasnici došli u posjed nacionalizirane imovine.

Ovisno o lokaciji, a najviše veličini, cijena je od 2000 do 8000 eura po hektaru. U osječkoj agenciji za nekretnine Tasman ne sjećaju se kad su zadnji put prodali poljoprivredno zemljište, a da ono nije bilo vezano uz kuću ili vikendicu s vinogradom. Hrvatska ima 1,2 milijuna hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega u vlasništvu države oko 550 tisuća hektara.

– Problem Slavonije male su parcele, cijena im je nikakva. Danas je teško naći parcelu koja bi bila između 250 i 300 hektara, a o tisućama hektara da i ne govorimo. Počev od Izraela do Danske, investitori bi slijetali kao ptičice kad bi zemljište bilo okrupnjeno. Slavonija već ima svoje gazde, mislim da ovdje za nove nema puno prostora – komentira Marijan Matijević iz osječke tvrtke Ljubek Matijević nekretnine.  

Kupuju u Srbiji

Zemljište nije moguće okrupniti bez intervencije države, komasacije pa i angažmana jake političke osobe kao što je premijer.

– Nijedan ozbiljniji investitor neće uložiti ako nema barem 300 hektara zemljišta u komadu. Oni svemirski traktori koje smo gledali na televiziji oru deset do 15 hektara za deset sati, nitko neće uložiti u parcelu na kojoj će se takav traktor zadržati sat vremena i onda kilometrima voziti do iduće – kaže Matijević. No mnogi zato kupuju u Srbiji, koja je dopustila prodaju oranica strancima jer raspolaže s 300.000 hektara zemljišta koje se navodnjava.

Najveći srpski zemljoposjednik Petar Matijević odnedavno i u Hrvatskoj ima 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Starim Jankovcima i Negoslavcima.

>> Evo koje je kadrovske promjene Vlada napravila na zatvorenom dijelu sjednice

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 67

PK
ponoc_kuca
09:08 31.03.2016.

Sjeća li se itko više "folksdojčera"? Kako ćemo li samo zvati nove vlasnike naših plodnih ravni, kad sami nismo dovoljno "pametni" da ih koristimo?

AL
alphazulu99
08:54 31.03.2016.

Premijeru ovo ti nisu kanadske vukojebine pa da ih mozes dijeliti kako ti odgovara. U obrani RH i Slavonije mnogi su dali zivote, a ti trazis parcelu od 10 000 Ha kako bi ju iznajmio. Komu bi iznajmio. Mozda Arapima da ih tu naselis? Sto se mene tice likovi sa ovakvim idejama nisu dobro dosli u Slavoniju, ali ni u RH. Umjesto da trazis ulagace koji ce graditi tvornice, ti ides prodavati zemlju.

MA
Maramara123
09:04 31.03.2016.

Ako Monsanto planira uzeti zemlju onda je vrijeme da se mi građani zbrojimo i poduzmemo legitimne korake da se to onemogući. Tisuće obitelji bi mogle da poduzmu korake i uzmu-kupe zemlju, da se organiziramo i postanemo ekološka oaza. Bež žaljenja, bez gubljenja dana, samo naprijed s dogovorima i radom.