prasica ljiljana

Teški trenuci najpoznatije svinje Balkana, veterinari poručili: Istekao joj je rok trajanja

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Prasica Ljiljana
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Prasica Ljiljana
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Prasica Ljiljana
25.01.2019.
u 09:24
Napunila sam tri godine. Veterinari kažu 'to je to'. Jednostavno nije zamišljeno da živim duže...
Pogledaj originalni članak

Ubrzo nakon što je prije tri godine spašena od sigurne smrti, prasica Ljiljana iz Donjeg Miholjca postala je poznata širom regije, a nakon što je pokrenuta njezina Facebook stranica tepali su joj da je najpoznatija svinja Balkana... A posljednja objava na njezinoj stranici rastužila je obožavatelje.

Evo što je u njoj navedeno: 

– Ne znam odakle da krenem, od početka ili kraja. Ja sam jedna najobičnija slavonska svinja, radnog imena "tovna svinja", stvorena da u kratkom vremenu proizvedem puno mesa i još više masti.

Danas se proizvodnja svinja zasniva na plemenitim rasama koje su uvezene ili stvorene u našim uvjetima uzgajanja. Ove pasmine odlikuje ranostasnost, dobra plodnost, intenzivan (brz) rast, dobro iskorištavanje hrane, dobra kvaliteta trupa i sadržaj mesa u njemu.

Naše šale o mom apetitu nisu sasvim istinite. Moja Ivana pazi na moju ishranu; jedem dva puta dnevno, ujutro kuhano povrće, popodne mekinje s jogurtom. Ne izvlačim se kada kažem da nije do mene već do mojih gena.

Napunila sam tri godine. Veterinari kažu "to je to". Jednostavno nije zamišljeno da živim dulje, odredili su mi rok trajanja i ukodirali ga u moje gene. Ja sam samo proizvod. Moje male nogice, moji organi, sve trpi. I inače mi zima nije omiljeno godišnje doba; zimi me malo boli noga koja trpi posljedice operacija u djetinjstvu i papci mi loše podnose vlagu i hladnoću. A sada, eto, ne mogu ustati. Jednostavno me previše boli; zglobovi su mi upaljeni.

Jedem, spavam, primam terapiju svaki dan; doktor stalno dolazi, očima ga više vidjeti ne mogu, al' što ću, trpim i njega i njegove injekcije. Trpi i šuti, čekaj proljeće. Idem odspavati malo. Trebam skupiti snage za ovu borbu. Nije prva, a bogami neće biti ni zadnja! Nema mjesta sivim mislima! Ja sam rozena svinja, rozenog pogleda na život! 

Voli vas vaša Ljiljana - stoji u objavi.

Podsjetimo, prasica Ljiljana u siječnju 2016. spašena je od sigurne smrti, odbačena u kanalu i bolesna, ubrzo je operirana, a samo tjedan dana poslije već je veselo trčakarala po stanu i igrala se sa psom i mačkama.

– Bila je u kanalu uz cestu. Imala je prolaps rektuma, crijeva su joj izašla oko dva centimetra, zato su je vjerojatno i odbacili – ispričala je tada Ivana Crnoja, voditeljica osječkog azila udruge Pobjede koji se nakon toga brine o njoj.

Video - Spašena svinja Stella

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MX
Malcolm x
09:36 25.01.2019.

Vrh novinarstva...samo tako nastavite vl

DU
Deleted user
09:51 25.01.2019.

Tri godine stara krmača ...i već je na izdisaju?!!!!! A meni nedavno čovjek prodao za kobasice sedam godina staru (kaže donijela ju supruga u miraz) ....prasila se svakih četiri- pet mjeseci (ako ne i češće)...a po izgledu ....manekenka u svinjskoj populaciji. Što su ovi radili toj jadnoj kućnoj ljubimici .....,pazi LjILJANI!....da je tako jadna propala za svega 3 (tri) godine?!!!! Eeee to su ti ljubitelji životinja. Čisto zlostavljanje.

VE
Veseljak
10:00 25.01.2019.

Bravo V.L.! Ostanite na ovim temama, za bolje niste!