Prevelika brzina

Malteški teretni brod udario u operativnu obalu riječke luke

Foto: Ministarstvo pomorstva, prometa
Foto: Ministarstvo pomorstva, prometa
27.03.2014.
u 16:50
Djelatnici Lučke uprave Rijeka procjenjuju štetu na obali i pripremaju odštetni zahtjev za vlasnika broda
Pogledaj originalni članak

Dok je jutros pristajao u riječku luku, u operativnu obalu udario je teretni brod "Cherokee" koji plovi pod malteškom zastavom. Nasreću, nitko od 13 članova posade nije ozlijeđen, a od siline udara nastala su oštećenja na pristaništu.

Kako je izvijestilo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, utvrđeno je da se pomorska nezgoda dogodila u 9.43 sati, kada je motorni brod privatnog brodara za prijevoz generalnog tereta "Cherokee", dug 139 metara i širok 16,5 metara, snage strojeva od 1766 KW i mase od 4962 bruto tona, za manevra prilaska pristaništu zbog prevelike brzine pramcem udario u vez na zapadnom dijelu Praške obale. Na pristaništu je oštećen bokoštitnik, a na pramcu broda, osim površinskih oderotina, nije bilo većih oštećenja.

Zapovjednik malteškog teretnog broda, 51-godišnji Ukrajinac K. O. odmah je alkotestiran, no nije imao alkohola u krvi, a prema izvješću lučkoga peljara, zapovjednik broda nije na vrijeme smanjio brzinu broda dok je izvodio manevar pristajanja, odnosno kasno je uočio da se prevelikom brzinom približava obali te je udario u pristanište unatoč uključenju strojeva u puni pogon unatrag. 

Djelatnici Lučke uprave Rijeka procjenjuju štetu na obali i pripremaju odštetni zahtjev za vlasnika broda. Inspektori Lučke kapetanije Rijeka obavili su očevid te će prekršajnim nalogom kazniti zapovjednika broda.

>> Vodeni zid razlomio brod na tri dijela!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MO
mojazemlja
17:23 27.03.2014.

Brod sigurno spazio u blizini Jovanovića i Linića...pa po gasu...