PODIGNUTA OPTUŽNICA

Terete ih da su preko fiktivnih računa izvukli 69 milijuna kuna

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Terete ih da su preko fiktivnih računa izvukli 69 milijuna kuna
21.12.2018.
u 13:23
Ti fiktivni računi su plaćani, a nakon što bi bili plaćeni, podizana je gotovina.
Pogledaj originalni članak

USKOK je podigao optužnicu protiv Svetislava Josimovića te još 35 osoba, pet trgovačkih društava i jedne udruge koji se terete za zločinačko udruženje u sklopu kojeg su preko fiktivnih računa iz više tvrtki izvukli najmanje 69 milijuna kuna.

Prema optužnici, Josimović, koji je bio odgovorna osoba u šest trgovačkih društava i Juraj Puškar, koji je bio odgovorna osoba u četiri trgovačka društva terete se da su se od početka 2009. do travnja 2017., na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali s Miroslavom Slavkovićem, Draženom Beckerom i Pericom Busijom te da su dogovorili model preko kojeg će izvlačiti novac iz raznih trgovačkih društava. Josimović, Puškar i Slavković su, prema optužnici, pronalazili odgovorne osobe u određenim trgovačkim društvima kojima su onda isporučivali fiktivne račune za neobavljene usluge.

Ti fiktivni računi su plaćani, a nakon što bi bili plaćeni, podizana je gotovina. Prema optužnici, dio novca, a radi se o 12, 9 milijuna kuna ostao je na računima trgovačkih društava, dok su si Josimović i ostali pribavili korist od najmanje 57 milijuna kuna. Tereti ih se i da nisu platili oko 16 milijuna kuna poreza.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Moodleen
Moodleen
18:34 21.12.2018.

Brzo su ih vlovili, pa počeli su krasti tek 2009. Imamo vrlo stručne državne institucije.