Prognoza za studeni

Dolazi li kraj toploj jeseni? Vakula: Mogući su novi temperaturni rekordi

Foto: Davor Javorović/Pixsell
Dolazi li kraj toploj jeseni? Vakula: Mogući su novi temperaturni rekordi
05.11.2018.
u 18:42
Dnevne temperature idućih će se dana ponovno penjati do 20-ak stupnjeva Celzijevih
Pogledaj originalni članak

Iznadprosječno visoke temperature za ovaj dio godine nastavit će se i ovoga tjedna. Kako najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, mogući su novi temperaturni rekordi, vjerojatniji zbog niza relativno toplih dana nego zbog neke za studeni apsolutno najviše temperature zraka.

Dnevne temperature idućih će se dana ponovno penjati do 20-ak stupnjeva Celzijevih.

U utorak će u istočnoj Hrvatskoj ujutro biti magla, ponegdje i niski oblaci, uglavnom u Posavini i zapadnoj Slavoniji, gdje se mogu zadržavati i cijelo prijepodne. Zatim će prevladavati sunčano. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 10 °C, a najviša dnevna od 17 do 20 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u prvom dijelu utorka često magla i niski oblaci, a poslijepodne sunčana razdoblja. Najviša temperatura zraka od 16 do 19 °C. Na sjevernom Jadranu i u gorju umjereno do pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, osobito na širem riječkom području. U gorju će biti i magle, osobito ujutro u Lici. Vjetar uglavnom slab, na otvorenom moru i u Kvarneriću umjereno do jako jugo uz većinom umjereno valovito more. Temperatura od 8 °C ujutro u gorju do 20 °C poslijepodne na obali.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenljivo oblačno, a malo kiše može pasti većinom uz obalu sjeverne Dalmacije i na otocima, uglavnom u prvom dijelu dana. Jugo umjereno do jako, uz umjereno valovito more, koje na otvorenom može biti i valovito. Najviša temperatura zraka većinom između 20 i 22 °C.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, a u početku uz više oblaka mjestimice još može biti malo kiše, uglavnom na otocima. Jugo većinom slabo do umjereno, a ujutro duž obale i istočnjak. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a poslijepodne između 21 i 23 °C.

U nastavku tjedna na kopnu bez veće promjene - uglavnom suho, ujutro često uz maglu i niske oblake koji se ponegdje mogu i dugo zadržati, osobito na zapadu. Povremene mjestimične kiše bit će većinom u gorju i unutrašnjosti Dalmacije, osobito u srijedu, te vjerojatno za vikend. Vjetar većinom slab, a temperatura malo niža, osobito jutarnja, iako i dalje relativno visoka za doba godine.

I na Jadranu će se nastaviti iznadprosječno toplo razdoblje, kao rijetko kada početkom studenoga. Pritom će u srijedu biti promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom. U četvrtak i petak sunčanije, uz još malo kiše uglavnom ponegdje na sjevernom dijelu, a za vikend se ponovno povećava vjerojatnost za češću kišu uzduž cijelog Jadrana. Jugo će najprije slabjeti i prolazno okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u noći i ujutro ponegdje i buru, a u petak će ponovno jačati jugo.

Prije nekoliko dana Zoran Vakula objavio je i prognozu za cijeli studeni.

Najavio je tako kako će se iznadprosječna toplina sigurno nastaviti i u prvom desetodnevlju studenoga, u većini Hrvatske vrlo vjerojatno i kasnije, barem u cijeloj prvoj polovini mjeseca, a posljednja će dva tjedna temperatura vjerojatno biti bliža prosječnim vrijednostima, gdjekad i niža od njih.

Količina oborine ponegdje na Jadranu i područjima uz njega bi već u prvom tjednu mogla nadmašiti prosječne vrijednosti za cijeli mjesec. No, kao i listopad, vjerojatno će količine biti nejednolike pa ni studeni posvuda neće imati višak oborine. U početku, najvjerojatnije i kasnije, najmanje će je biti u istočnoj Hrvatskoj.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

AN
AnteKino
20:06 05.11.2018.

Šta brokula kaže sigurno ne bum tako....

IM
imart143
21:09 05.11.2018.

Samo magla i magla..

HU
hudarupa3
21:22 05.11.2018.

Kad će prvi snijeg, fali nam bjeline.